Leipää ja avocadoa

sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Kun unohdimme ostaa kaupasta leipää, päätin tehdä sitä itse. Ohjeet etsin ihanaisesta Rakkautta, oliiveja ja timjamia - kirjasta: saksanpähkinäleipää ja tanskalaista ruisleipää. Ruisleipä on kyllä paistettu, mutta se ei ole ehtinyt vielä maistiin asti, koska sen pitää tekeytyä jääkaapissa. Pähkinäleipä on syöty sellaisenaan ja avocadon kanssa. Taikinasta tulee yksi pieni leipä, joten se kannattaa tehdä heti kaksinkertaisena.

Saksanpähkinäleipään tarvitset:

1 pss kuivahiivaa (11 g)
½ tl suolaa
1 tl hunajaa
2 dl haaleaa vettä
2 dl ruisjauhoja
2 rkl öljyä
1-2 kourallista saksanpähkinää hienonnettuna
2 ½-3 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl voita vuoan voitelemiseen

Laita hiiva, suola ja hunaja kulhoon. Lisää vettä muutama ruokalusikallinen ja sekoita. Lisää loput vedestä ja ruisjauhot. Anna seistä pari minuuttia.

Lisää öljy ja pähkinät sekä vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa puulastalla ja peitä kulho liinalla. Anna kohota tunnin ajan. Voitele sillä välin vuoka.

Vaivaa kohonnutta taikinaa vähän jauhotetulla pöydällä. Leivo paksuksi rullaksi ja pane vuokaa. Kohota leipää puolisen tuntia ja vedä sen jälkeen leivän pintaan veitsellä viillot. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Leipä maistuu erinomaisesti avocadotahnan kera, johon voi laittaa mm.: 
- 1 avocado soseutettuna
- 1 tomaatti pilkottuna
- ½-1 punasipulia pilkottuna
- suolaa ja mustapippuria
- oliiviöljyä
- tuoretta basilikaa silpottuna

Tanskalainen ruisleipä

1. päivänä
- 12 g hiivaa
- 1 rkl suolaa
- 2 dl maustamatonta jogurttia
- ½ l haaleaa vettä
- 1 l (600 g) karkeita ruisjauhoja

2. päivänä
- 3-4 dl vehnäjauhoja
- 1-2 rkl jauhettua kuminaa
-1 rkl vehnäjauhoja leivän päälle ripoteltavaksi

Ensimmäisenä päivänä:
- sekoita ainekset hyvin kulhossa ja anna seoksen seistä huoneenlämmössö 24-36 tuntia. Peitä kulho liinalla tai tuorekelmulla.

Toisena päivänä:
- vaivaa taikinaan sekaan vehnäjauhot ja kumina. Sekoita taikinaa hyvin puulastalla, jottei taikinaan jää jauhotaskuja
- voitele ja jauhota vuoka (2 l)
- painele taikina tasaisesti vuokaan ja ripottele päälle vähän vehnäjauhoja
- pistele taikinaa tiheästi haarukalla, jotta höyry pääsee taikinasta ulos paistamisen aikana eikä repeile
- kohota leipää tunti tai kaksi
- kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista leipää 1 tunti ja 10 minuuttia
- kumoa leipä vuoastaan ja paista vielä kymmenisen minuuttia ylösalaisin käännettynä
- kääri leipä kaksinkertaiseen liinaan/pyyhkeeseen, ettei se kuivu jäähtyessään
- pane kylmä leipä reiluun muovipussiin ja anna "kypsyä" vuorokauden tai kahden ajan

1 kommentti

  1. Tuo Rakkauta, oliiveja ja timjamia on kyllä ihan loistava keittokirja. Ainakin mä olen löytänyt siitä paljon ohjeita jotka mä olen ottanut ihan jatkuvaan käyttöön. Nimittäin monesti tulee aina jotain kokeiltua jostain kirjasta, mutta tuossa on monta sellaista joita mä teen säännöllisesti.

    Ootko kokeillut sitä mantelikakkua sivulta 236? Suosittelen, helppo, hyvä ja uskallan sanoa että aina onnistuu.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.