Keväisiä herkkuja

maanantai 3. toukokuuta 2010

Vappu tuli ja meni menojaan enkä innostunut siitä tänä vuonna yhtään. Makasin vapun käytännössä kokonaan peiton alla kotona potien flunssaa tai siitepölyallergiaa. Tai niitä molempia. Kotona oleilen edelleen ja koetan päästä eroon tästä ärsyttävästä olotilasta. Onneksi kotona on mies, joka hoivaa ja passaa, kantaa ruuan pöytään.

Vappuaattona pari kaveria kävi meillä syömässä ja nautimme illalliseksi mieheni tekemää parsa-minttu-risottoa ja täytettyjä kesäkurpitsoja. Jälkiruoaksi nautimme panna cottaa. Ja se olikin varsinainen löytö maultaan! Tämä herkku maistuisi kaikille äideille ensi sunnuntaina.

Passionhedelmä-panna cotta basilika-limesiirapilla 6-8 henkilölle

6 passionhedelmää
2-4 liivatelehteä
½ l kuohukermaa
½ l jogurttia
2 dl sokeria
1 vaniljatanko

Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Halkaise passionhedelmät ja irrota hedelmäliha lusikalla pieneen astiaan.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää jogurtti, sokeri ja sekoita tasaiseksi. Halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet kuorista terävällä veitsellä ja lisää ne jogurttiseokseen.

Purista liivatelehdistä vesi ja liota ne tilkkaan kiehuvan kuumaa vettä. Lisää liivate kerma-jogurttiseokseen varovasti sekottaen, älä vatkaa.

Lusikoi puolet seoksesta tarjoiluastioihin. Lisää lusikallinen passionhedelmää raidaksi. Täytä astiat lopulla seoksella. Anna hyytyä viileässä vähintään tunnin ajan.

Basilika-limettisiirappi

1 dl limetinmehua
½ dl sokeria
1 ruukku basilikaa

Pane limenmehu ja sokeri kattilaan, Kiehauta seos siirappimaiseksi ja anna jäähtyä.
Irrota basilikan lehdet varsistaan ja soseuta ne tehosekoittimessa. Lisää siirapin joukkoon ja siivilöi valmis siirappi.

Valuta siirappia panna cottan pinnalle ohut kerros juuri ennen tarjoilua.

Huom!
Jos siirappia jää jäljelle, voit käyttää lopun salaatin kastikkeena ja panna cottaan käytetty vaniljatanko kannattaa säästää myöhempää käyttöä varten. Siitä irtoaa makua vielä itse tehtyyn vaniljasokeriin tai sitruunajuomaan.

Kevään tulevissa juhlissa maistuu varmasti myös vaniljainen kuplajuoma, Mimosa.

Yhteen lasilliseen tarvitset:
- ½ dl kuohuviiniä
- 1 tl vaniljalikööriä (esim. Galliano)
- 1 dl appelsiinimehua

Parantumista ja juhlamieltä odotellessa minä puolestani käännyn jälleen äidin mustaviinimarjamehun puoleen. Piristykseksi taidan lisätä joukkoon pari tähtianista.

3 kommenttia

  1. Niin paha nälkä juuri nyt, että en voinut ollenkaan ryhtyä lukemaan reseptiä. Passionhedelmä on ihana, vesi kielellä pelkästä ajatuksesta.

    VastaaPoista
  2. Tänään lähtee varmaan jo viides kerta Passionpannacottan parissa > on ihan jo meidän vakkariherkuttelu-desert :)

    VastaaPoista
  3. Oho, en ole tainnut itsekään sitä tehdä vielä niin monta kertaa. Hyvä, että maistuu!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.