Feta-tomaattileivät

maanantai 23. tammikuuta 2017






Tammikuu on spurtannut vuoden käyntiin mielettömällä vauhdilla ja ajatukset pyörivät samalla tahdilla keväisissä tunnelmissa. Keittiöpuutarhan uusimisessa, kukkapenkin rakentamisessa, mökkikeittiön päivittämisessä, siemenien tilaamisessa ja niiden kylvämisessä, tulevassa julkisivuremontissa ja uudessa parvekkeessa. Viikonlopun aurinko ei antanut tuumaakaan periksi, vaan yllytti suunnittelemaan entistä enemmän ja tarkemmin tulevia duuneja. Samalla iski hervoton tarve saada jotain kesäistä suuhun. Huolimatta siitä, että kesäisten ainesten sesonki ei olekaan nyt. Mutta mieli oli niin kesäinen, etten voinut vastustaa kiusausta. Surautin fetajuustoa öljyn kanssa tahnaksi ja sipaisin leivän päälle. Arvoin tuoreiden ja aurinkokuivattujen tomaattien välillä ja päädyin pilkkomaan molempia. Basilikaa vai minttua. Molempia. Huolimatta siitä, että juuri nyt sataa lunta ja että kovat pakkaset saattavat olla vielä tulossa, olen korkannut kevätkauden jo monella tapaa.

Parasta tammikuussa

perjantai 20. tammikuuta 2017






Viikonlopun aamiaiset kotona ovat yksi parhaita asioita mitä tiedän. Erityisesti silloin, kun ei ole kiirettä mihinkään ja seurana on se parhaista parhain eli kirja. Ja puoliso tietty. Näin harmaina päivinäkin aamiainen tuo kaivattua piristystä päivään ja pimeydessä on toisinaan puolensakin. Keväinen aurinko kiirehdyttää lähtemään ulos ja mitä pidemmälle kevät ehtii, meille se tarkoittaa puutarhatöitä. Ihania puuhia toki, mutta aurinkoisessa aamiaispöydässä ajatukset liitelevät sinne tänne eikä kirjoille ole aikaa samalla tavoin kuin pimeän aikaan.

Parasta tässä kuussa siis - viikonlopun aamiaiset ja kirjat. Nyt kerätään voimia kevääseen.









Linssipyörykät

keskiviikko 18. tammikuuta 2017





Juuri nyt päivittäisten ruokien ideointi ei suju yhtään ja ai, että mä rakastan sitä hetkeä, kun törmään mielenkiintoiseen reseptiin! Kokkaamisen tekee entistä mukavammaksi tieto siitä, että löydän melkein kaikki ainekset valmiina kaapista! Yrtitkin sain omasta pakastimesta. Vielä enemmän rakastan sitä hetkeä, kun tajuan ruoan olevan taivaallista. Monen monta reseptiä on tullut kokkailtua ja liian moni on osoittautunut huonoksi, joskus jopa syömäkelvottomaksi. Näitä ihania linssipyöryköitä tulen siis kokkailemaan jatkossakin.

Linssipyörykät 4 annosta
resepti Glorian Ruoka & Viini -lehden numerosta 1/2017

2 prk (à 290 g) kypsiä vihreitä linssejä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 sitruunan mehu
1 ruukku korianteria hienonnettuna
1 ruukku persiljaa hienonnettuna
1 tl suolaa
1/2 tl juustokuminaa
3-4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Lisäksi
1 1/2 dl seesaminsiemeniä
salaattia, herneenversoja tai ituja

Tee ensin tahinikastike (ohje alla). Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ellet halua paistaa niitä paistinpannussa.

Valuta linssit ja yhdistä ne valkosipulin, sitruunamehun, yrttien ja mausteiden kanssa kulhossa. Surauta seosta sen verran, että saat pyöritettyä taikinasta pullia. Voit tehdä taikinan myös tehosekoittimessa. Taikina saa kuitenkin jäädä karkeaksi.

Sekoita jauhot joukkoon ja muotoile taikinasta 12-16 pyörykkää. (Normaalisti paistaisin taikinasta yhden koepullan, mutta taikina maistui niin hyvältä, etten nähnyt siihen mitään aihetta.) Pyörittele pullat seesaminsiemenissä ja kypsennä uunissa 200 asteessa 15-20 minuutin ajan, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rapeapintaisia.

Tarjoa linssipyörykät salaatin ja tahinikastikkeen kera.


Tahinikastike noin 2 dl

1 valkosipulinkynsi
1 sitruunan mehu
3/4 dl tahinia
1 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 tl savupaprikajauhetta

Sekoita ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi ja tarkista maku.

* * *

Kokeile myös:
- linssi-juurisellerivuoka
- paahdettu kukkakaali-linssisalaatti pekonilla

Bataatti-broilerikeitto

torstai 12. tammikuuta 2017



Uusi vuosi on jo pitkällä, mutta ajatukset ja suunnitelmat eivät ole vielä jäsentyneet minkäänlaiseen järjestykseen. Blogattavaakin olisi vaikka  kuinka paljon, mutta mitään julkaisukelpoista ei kuitenkaan synny. Miljoonat ideat (tai ainakin sadat) kuivuvat kokoon eikä ruokapöytäänkään tunnu nousevan muuta kuin tähteitä toisensa perään. Luojalle kiitos Glorian Ruoka&Viini -lehdestä, josta löysin nyt tuulisen päivän lämmittäjäksi mausteisen bataatti-broilerikeiton. Tämä sopi oikein hyvin, sillä edellisen päivän kokonainen paahdettu broileri päätyi vielä liemeksi ja lihaakin jäi kynittäväksi sievä määrä. Oikea arjen pikaruoka, joka maistui hyvin vielä seuraavanakin päivänä lounaaksi. Alkuperäisessä reseptissä keitto oli tehty alusta alkaen itse eli kokonainen broileri kypsennetty keittämällä juuresten kanssa, mutta keiton voi valmistaa nopeammin ostamalla kaupasta kypsää broileria ja valmista kanalientä. Ja kanan tilalle voi tietysti vaihtaa tofua, nyhtökauraa tai härkistä.
Mutta joo, tämä keitto on ihanaa! Savupaprikan, limetin, korianterin ja bataatin liitto on täydellinen.

Bataatti-broilerikeitto 4-6 henkilölle
resepti Glorian Ruoka&viini-lehdestä 1/2017

1 kokonainen broileri
1,5-2 l vettä
2 porkkanaa paloiteltuna
2 varsisellerin vartta paloiteltuna
1 sipuli paloiteltuna
2 valkosipulinkynttä
10 mustapippuria
2 laakerinlehteä
2 tl suolaa
-------------------------------------------------
500 g bataattia kuorittuna ja kuutioituna 1cm:n paloiksi
1 rkl öljyä
1 tl savupaprikaa
1,5 l kanalientä
1 prk kypsää maissia
1 prk kypsiä kidneypapuja
1 limetin mehu

Tarjoiluun 2 dl kuutioitua avokadoa ja tuoretta korianteria hienonnettuna.

*

Huuhtele broileri kylmällä vedellä ja laita se isoon kattilaan. Kaada kylmää vettä kattilaan niin, että broileri peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pinnalle nouseva vaahto pois.

Lisää kasvikset ja mausteet kattilaan ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. Jos käytät broilerin sijaan kanaa, kypsennysaika vie noin 1,5-2 tuntia.

Nosta broileri lautaselle jäähtymään ja siivilöi liemi talteen.

VINKKI! Mikäli sinulla on kiire, osta broileri kypsänä ja kanaliemi valmiina purkissa, niin ruoka valmistuu alle 30 minuuttiin.

*

Paista bataattikuutioita kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää savupaprika ja jatka paistamista toiset kaksi minuuttia.

Kaada kanalientä kattilaan ja keitä kannen alla 10 minuuttia tai kunnes bataattikuutiot ovat kypsiä.

Bataattien kypsyessä irrota broilerin nahka ja liha luista. Riivi lihapaloja pienemmiksi haarukalla.

Lisää maissit, kidneypavut ja broileri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila pois liedeltä. Mausta keitto limetin mehulla ja tarkista keiton maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja limetin mehua.

Annostele keitto lautasille ja tarjoa keiton kanssa avokadokuutioita ja tuoretta korianteria.





Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.