Omenaclafoutis

torstai 20. syyskuuta 2018





Clafoutis eli ranskalainen pannukakku/paistos on kuulunut repertuaariini jo joitakin vuosia, sillä pidän sen erilaisesta rakenteesta suomalaiseen pannukakkuun verrattuna. Clafoutis on kosteampi ja toisinaan jopa vanukasmainen, nopea valmistaa ja sitä voi varioida suuntaan jos toiseen. Aiemmin olen upottanut siihen vain musta- ja punaherukoita, mutta tällä kertaa päätin paistaa jälkiruoan omenoista ennen kuin ne ehtivät mennä huonoksi. Ja tulikin taivaallista! Olin ajatellut ripotella joukkoon vielä puolukoita, mutta taikinaa jäikin sen verran yli, että tein puolukasta toisen, blinipannun kokoisen pannukakun. (Mutta, mutta... luin juuri, että omenoita käytettäessä ei ole enää kysymys clafoutiksesta vaan flognardesta. Clafoutis-nimeä voi käyttää vain, kun täytteenä on kirsikat. No, mulle tämä on edelleen clafoutis.)

Taikina kohosi uunissa mielettömästi ja pelkäsin jo, että clafoutis valuu reunan yli. Suuret kuplat laskeutuvat nopeasti ja kuten huomaat, kuvissa niitä ei näy enää laisinkaan. Paistos ei siis näytä lainkaan samalta kuin alkuperäisessä reseptissä, mutta maku on sitäkin parempi. Yleensä paistan clafoutiksen valurautapannussa, mutta sen voi valmistaa myös uunivuoassa. Ehkä minunkin pitää tehdä se ensi kerralla mahduttaakseni koko taikinan yhteen pannuun. Pidin tämän clafoutiksen koostumuksesta enemmän kuin aiemmasta, joten tämä resepti taitaa jäädä pysyvään käyttöön.


Omenaclafoutis 4 annosta

1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl maitoa
3 rkl sulatettua voita
* * *
4-6 omenaa lohkoina tai 2 dl marjoja (musta- ja punaherukoita, kirsikoita, vadelmia, mansikoita, mustikoita)
kanelia, sokeria

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele vuoka voilla. Tämä ei ole välttämätöntä, jos teet omenaversion ja paistat omenat ensin samalla pannulla. Sulata voi pannulla ja nosta omenalohkot joukkoon. Mausta ne tasaisesti sokerilla ja kanelilla. Paista hetki, mutta varo paistamasta omenoita liikaa, etteivät ne hajoa pannun pohjalle.

Sekoita jauhot ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat ja sulatettu voi, vatkaa vispilällä sekaisin. Lisää maito ja sekoita taikina kevyeksi ja kuohkeaksi.
Kaada taikina omenoiden päälle. Jos teet clafoutiksen marjoista, kaada valurautapannun pohjalle ensin taikinaa ja ripottele marjat päälle. Kaada lopputaikina päälle ja nosta uuniin. Paista clafoutista 30-40 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea ja keskiosa on kiinteä. Voit myös tarkistaa kypsyyden tökkäämällä hammastikun keskelle; jos se on kuiva, pannukakku on valmis.

Anna jäähtyä ja ripottele tomusokeria päälle juuri ennen tarjoilua.

*
Kokeile myös mustaherukka-clafoutista!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.