Italian reissulta - Napolin herkkuja

lauantai 7. marraskuuta 2015


Ajatukset lentävät tällä hetkellä Italiassa ja tarkemmin ottaen tuolla Napolin suunnalla. Kokosin kuvia kasaan omaan käyttööni ja päätin samalla naputella tekstiä viime kesän lomaltamme teidän iloksi. Ei mitään matka-opasta vaan puhtaasti fiiliksiä kuvien muodossa. Italiassa matkustaminen oli tällä kertaa asteen verran helpompaa, sillä aloitin keväällä italian opiskelemisen. Tänään tilanne olisi vielä parempi, sillä nyt on menossa kolmas kielikurssi. Ja kylläpäs kuulkaa on ihanaa! Huolimatta siitä, että suurin osa sanoista tulee ensin ranskaksi mieleeni. Italian opiskelun myötä maanantaista on ehkä jopa tullut lempipäiväni. 

Vajaan kahden viikon reissu Napoli - Pompei - Salerno - Positano - Amalfi - Ravello - Sorrento - Napoli oli kerrassaan ihastuttava ja ikimuistoinen. Lihottava ja hiostuttava. Hyppää kyytiin! Tsekataan ensin, millaisia ruokia Napolilla oli tarjottavanaan.
Matka alkoi tutulla kaavalla eli mies etsi ruokapaikkoja ja minä suunnittelin kulttuuririentoja. Näin ollen Napolin ensimmäinen pizzapaikka pääsi yllättämään minut täysin. Mies oli varoitellut etukäteen, että siellä on todennäköisesti jonoa ja että minun täytyy se jotenkin vain kestää. Höpö höpö, päästiin heti sisälle! Ihan vain siksi, että rynnättiin sinne heti lounasajaksi välietappina Pompeijille. Monta päivää myöhemmin tilanne oli kuitenkin aivan toista ja oli pakko jonotuksesta kuva. Ylin kuva kertoo todellisemman tilanteen pizzeriaan, jossa olen syönyt maailman parasta pizzaa. Kyseessä on da Michele, jossa Julia Roberts ahmii pizzaa Eat pray love -elokuvassa. Tämän pienen tiedon murusen mies kertoi minulle vasta sen jälkeen, kun olin kehunut pizzan maasta taivaisiin. Jos siis matkustat Napoliin, älä jätä tätä pizzeriaa väliin. Listalla on kahta erilaista pizzaa (pizzaa tomaattikastikkeella ja pizzaa tomaattikastikkeella ja juustolla) ja hinta enimmillään naurettavat viisi euroa. 

L’ Antica Pizzeria da Michele, Via Cesare Sersale, 1/3 


Ja koska Napolissa kuuluu syödä pizzaa, niin sitähän sitten vedettiin. Tämä ulkoapäin pieneltä näyttävä street food -piste ei meinannut löytyä millään, sillä silmät eivät osanneet etsiä näin pientä tiskin pätkää. Rafla on kuitenkin melkoinen huijaus, sillä tiskin vierestä alkaa varsinainen pizzeria ja tilaa on suuremmallekin joukolle. Ehdittiin vetää frittejä alkuun ennen kuin tajuttiin tilanne. Sitten päätettiin kävellä sisään pääruoalle. Pikkupizzalle. Vatsassa kannattaa kuitenkin pitää tilaa aina pienelle purtavalle, sillä sitä riittää Napolin jokaisella kulmalla. 

Pizzeria Di Matteo, Via dei Tribunali, 94 

Kun sydän sykkii italialaiselle (ja ranskalaiselle) ruoalle täysin, matkoilla saattaa tulla syödyksi liikaa. Olen jo monta vuotta antanut asian olla ja ymmärtänyt täysin, että ruoka on yksi parhaista nautinnoista. Miksipä en siis söisi itseäni täyteen italialaisia antipastoja, kun siihen tulee mahdollisuus?


Osteria Il Gobbetto, Via Sergente Maggiore, 8 Italiassa matkustettaessa yksi parhaita asioita on se, että kalaa ja äyriäisiä on tarjolla joka ravintolassa. Ainakin näin meren äärellä. Ja kun kerran on mahdollisuus syödä kalaa, nautin sitä pizzan kanssa vuoron perään. Napolin ensimmäinen lounas nautittiin lähellä majapaikkaa ja hienosti osuttiin ytimeen. Ravintola, joka tarjoilee paikallisia herkkuja, äyriäisiä ja jossa on paikallisia asukkaita syömässä. Vieressä vielä sopivasti vihanneskauppias, jolta saa ostettua tuoreita hedelmiä.


Locanda N’Tretella, Vico S. Anna di Palazzo, 25 

Monella tuolilla tuli istuttua, mutta näistä neljästä pidin itse eniten. Napoli toi jo ensimmäisenä päivänä mieleen Marseillen, jossa oli samanlaista kuhinaa. Liikenne on kaoottista ja pariin otteeseen olin itsekin jäädä auton alle. Vanhoja, kauniita rakennuksia, restaurointeja siellä sun täällä, samoin täyteen tungettuja myyntikojuja. Yhdestä kadun nurkasta tuoksuivat vastapaistetut frittituotteet, toisesta kalat. Paikallisten herkku, trippa eli vatsalaukku jäi tällä kertaa syömättä. Ruoka on kokonaisuudessaan todella edullista, ellei astu sisään turistirysien läheisyydessä olevien ravintoloiden sisään tai etsi tähtiravintoloita.

Mi piace Napoli!


2 kommenttia

  1. Napoli on mahtava! Siellä on syöty parhaat pizzat ever ja juurikin tuossa samaisessa Da Michelessä. Onpa hauska lukea teidän reissusta. Meillä oli hyvin samanlainen Italian kiertue muutama vuosi sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, miksi mä en oo käynyt lukemassa teidän juttujanne ennen meidän reissua?? Mukavaa niitä on toki lueskella näin jälkikäteenkin ja harmitella sitten kaikkea sitä, mitä on jäänyt näkemättä. =)

      Poista

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.