Arkiherkkuna smörrebrödit

maanantai 23. marraskuuta 2015





Tanskalaiset voileivät, smörrebrödit ovat kyllä vertaansa vailla, mutta miksi ihmeessä en tee niitä useammin? Blogin mukaan olen tehnyt niitä vuonna 2012, mutta ei viime kerrasta nyt ihan niin kauan ole. Seuraavana vuonna pääsin maistelemaan aitoja smörrejä Kööpenhaminassa pariin otteeseen: Aamannssissa ja Louisianassa. Olen tehnyt tanskalaisia voileipiä kyllä kotona matkan jälkeenkin, sillä niitä täytyy saada tasaisin väliajoin. Nyt valmistin paria uutta leipää. Katkarapuversiossa innokkeena toimi Mikko Takalan ja Sami Rekolan Street food -kirja ja munaleivässä Green Kitchen Stories. Omena-homejuustoleivän kokosin viimeiseksi makupalaksi.

Ei ole tilannetta, mihin smörrebrödit eivät sopisi: lounaaksi, illan istujaisiin ja näin maanantaisin ne ovat mitä parhainta tähderuokaa. Kaikki viikonlopulta jääneet herkut vain esille ja etsimään parhaita makuyhdistelmiä.

Smörrebrödeihin tarvitset
tummaa vuokaleipää tai ruisleipää
voita tai sinappia voiteluun
majoneesia
paahdettu sipulia
marinoitua punasipulia (ohje alla)

Katkarapu-piparjuurileipä

4 kypsää perunaa viipaloituna
2 rkl valkoviinietikkaa
2 dl katkarapuja
1 dl majoneesia
1-2 rkl raastettua piparjuurta
1 avokado viipaloituna

Voitele leivät voilla. Mausta perunat suolalla ja etikalla.
Yhdistä kulhossa majoneesi, piparjuuri ja katkaravut. Maista ja lisää tarvittaessa piparjuurta.
Kokoa leivät asettamalla päälle ensin katkaraputahnaa, sitten perunaa ja lopuksi avokadoa. Raasta päälle vielä hieman piparjuurta, koristele katkaravuilla ja paahdetulla sipulilla.

Curry-kananmunaleipä

4 kananmunaa keitettynä
2 rkl majoneesia
2 rkl maustamatonta jogurttia
1-2 tl currya
1 tl kurkumaa tuomaan lisää väriä
suolaa, mustapippuria
koristeeksi ruohosipulia hienonnettuna ja ituja

Yhdistä majoneesi, jogurtti, curry, kurkuma ja suola kulhossa. Pilko kananmunat joukkoon ja sekoita. Maista seosta ja lisää tarvittaessa mausteita.
Koristele ruohosipulilla, iduilla ja tomaattipaloilla. Minulla ei ollut mitään näistä aineksista, joten laitoin päälle hieman paprikaa, herneitä ja paahdettua sipulia. Paras lisuke leivällä olisi ehdottomasti pala silliä.

Omena-sinihomejuustoleipä

2 omenaa viipaloituna
100-200 g sinihomejuustoa viipaleina
saksanpähkinää paahdettuna ja rouhittuna
hunajaa

Voitele leivät hunajalla ja asettele päälle vuorotellen sinihomejuustoa ja omenaa. Lorauta päälle vielä hunajaa ja ripottele pähkinät päälle.
Vinkki! Jos haluat leivästä vielä parempaa, paista omenaviipaleita pannulla voissa ja hunajassa.

Kylmäsavulohileipä

kypsää perunaa
kylmäsavulohta viipaleina
sitruunalla maustettua majoneesia
kapriksia
marinoitua punasipulia

Voitele leipä halutessasi sinapilla tai voilla. Nosta päälle perunaviipaleita ja sen jälkeen kylmäsavulohta.
Lusikoi päälle majoneesia ja punasipulia. Ripottele pinnalle kapriksia ja paahdettu sipulia.

Marinoitu punasipuli

1 punasipuli ohueksi leikattuna
1 dl valkoviinietikkaa
1-2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä

Kaada punasipulien päälle kiehuva vesi ja anna niiden pehmetä hetken aikaa. Kaada vesi pois ja sekoita punasipulit etikkaseokseen. Anna sipulin marinoitua puolisen tuntia.
Tsekkaa myös toinen reseptini marinoidulle punasipulille.



2 kommenttia

  1. Hei, kiitos resepteistä: löysin sivuiltasi monta muutakin reseptiä, joilla arkiruokiin saa kaivattua piristystä:)! Mukavaa syksyn jatkoa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.