Salaatti endiivistä, gorgonzolasta ja pancettasta

keskiviikko 25. helmikuuta 2015Marko Koskisen ja Christer Lindgrenin Passione - intohimona italialainen keittiö on yksi parhaista keittokirjoista, mitä tiedän. Keittokirja on ilmestynyt vuonna 2008 eikä siitä ole muodostunut suuren yleisön suosikkia vuoden keittokirjapalkinnosta huolimatta, mutta meidän keittiössämme teosta pidetään aarteena. Edelleen. Kirjan reseptit ovat monta kertaa pelastaneet viikonlopun ruokakatastrofilta. Ohjeet näyttävät fiineiltä ja vaativilta, mutta kun niihin tutustuu tarkemmin, huomaa vaihtelun mahdollisuudet. Jos ei huvita nähdä hirveästi vaivaa, voi reseptiä helpottaa omaan makuun ja kokkaustyyliin sopivaksi tai jättää jotain osioita kokonaan pois. 

Aiemmista sanoista huolimatta tätä salaattia ei ole vaikea valmistaa ja siitä voi jättää pancettan pois makukokonaisuuden kärsimättä. En kuitenkaan vaihtaisi pancettan tilalle pekonia, sillä se jyräisi muut salaatin ainekset alleen. Salaatti sopii hienosti myös töihin mukaan otettavaksi, sillä endiivi ja fenkoli säilyttävät rapeutensa tavallista vihreää salaattia paremmin. 

Salaatti endiivistä, gorgonzolasta ja pancetasta 4-6 henkilölle alkuruoaksi
Insalata di indivia, gorgonzola e pancetta

1 vaalea endiivi
1 punainen endiivi
1 punasipuli
1 fenkoli
50 g pancettaa
pähkinöitä (pekaani/saksanpähkinä)
50-100 g gorgonzolaa

Puolita endiivit ja poista kova keskiosa. Leikkaa puolikkaat suikaleiksi. Leikkaa punasipuli ja fenkoli ohuiksi renkaiksi.

Paahda pancetta kuivalla pannulla rapeaksi.

Kokoa salaatti lautasille tai tarjoiluastiaan asettelemalla pohjalle endiivit ja fenkolit. Nosta sipulit joukkoon ja murustele pähkinöitä pinnalle. Lisää rapea kinkku ja lusikoi balsamiviinietikkaa päälle.

Balsamivinaigrette
1/4 osa balsamiviinietikkaa
3/4 osa oliiviöljyä
suolaa, valkopippuria

Mittaa ainekset lasipurkkiin ja hölskytä sekaisin. Maista ja vie makua haluaamaasi suuntaan.


2 kommenttia

  1. Kuullostaa herkulliselta yhdistelmältä! Etsin eilen endiivejä, mutta olivat kovin keltaisia, niin jätin kauppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista, toivottavasti löydät ensi kerralla parempia. Tämänkaltaiset kirpeähköt salaattilajikkeet ovat omia suosikkejani ja kun mukana on juusto ja pähkinätkin, ei voi mennä metsään.

      Poista

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.