Karviais-mantelipiirakka

lauantai 27. toukokuuta 2017


Sikke Sumari lähetti miehelle uuden Nami Namaste -kirjansa ja minä tartuin ensimmäisenä siihen kiinni. Olin nähnyt jo aiemmin kuvia kirjasta ja ihastelin sen kauneutta ja avointa selkää. Kirjaa ei siis ole sidottu kanteen kiinni ja sen sivut pysyvät näin hienosti auki. Luin kirjan kannesta kanteen ja ihastelin sen upeita kuvia, jotka Siken poika Benjamin Ilmoni on ottanut Siken maatilalta Saarenmaalta, Nami Namastesta. Paikan kutsuminen maatilaksi ei anna sille kaikkea oikeutta, sillä siellä järjestetään lukuisia tapahtumia, kokkauskursseja ja tila tarjoaa myös majoituspalveluita. Olisipa mahtavaa päästää sinne itsekin!



Nami Namaste on ehdottomasti näköiseni keittokirja. Ei ole montaa reseptiä, mitä ei tekisi mieli kokata tai leipoa. Ja nekin vain siksi, että ovat jo entuudestaan tuttuja. Alkuruoat, salaatit ja lisukkeet kiinnostavat eniten, sillä ne valmistuvat kesän mittaan kauden sesonkituotteista eli siitä, mitä puutarhassa kasvaa. Reseptien lisäksi Sikke esittelee kirjassa yrttejä ja vihanneksia ja kertoo mihin niitä heidän keittiössään käytetään. Samassa yhteydessä on myös viittauksia resepteihin, joissa kyseistä yrttiä on käytetty. Keittokirja on hyvä sekoitus entuudestaan tuttuja ruokia, mutta valikoima ei ole tämän kirjan juttu. Kirja on upea ylistys kesälle ja sille, miten ympärillä olevia raaka-aineita voi käyttää hyväkseen tekemättä siitä numeroa. Nami Namaste on avain Siken sydämeen. Kesä Muhun saarella vaikuttaa melkoiselta paratiisilta ja kesä etenee täällä pienellä siirtolapuutarhamökilläkin samassa hengessä. Kesästä ja luonnosta nauttien. 

Kesän ruokaideoita on helppo hakea kirjan loppuosan hakemistosta raaka-aineen perusteella, mikä on minulle olennaista. Minulla on usein jääkaapissa tai puutarhassa jotain tiettyä raaka-ainetta ja haluan suunnitella päivän ruoan sen mukaisesti. Ja kun juuri olin kotona todennut pakastimessa olevan karviaisia vielä yllin kyllin, eteeni avautui karviaispiirakan resepti, johon oli käytetty mantelimassaa. Täydellistä. Maistuu erinomaisesti mökillä sateen hieman ropistessa. 




Karviais-mantelipiirakka
alkuperäinen resepti Nami Namaste -kirjasta

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
200 g voita
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl vettä
2 rkl kermaa (jätin kokonaan pois)

Täyte:
50 g voita
100 g mantelimassaa
1 sitruunan kuori ja mehu
2 kananmunaa
1 keltuainen
1 dl sokeria

Pyöräytä ainekset tehosekoittimessa tai nypi ainekset taikinaksi. Litistä taikina lätyksi, kääri kelmuun ja anna sen tekeytyä jääkaapissa tunnin verran.

Ota taikina esiin ja kauli siitä pohja ja reuna piirakkavuokaan (läpimitaltaan 24 cm). Pistele pohja haarukalla. Suoja taikina leivinpaperilla ja täytä vuoka paistopainoila, keraamisilla paistoherneillä tai astialla. Paistaa pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.

Tee sillä välin täyte. Raasta mantelimassa raastimen isolla terällä. Mantelimassa kannattaa nostaa jääkaappiin tai pakastimeen, niin sen raastaminen onnistuu helpommin.

Sulata voi kattilassa. Vispaa munat, keltuainen ja sokeri yhteen ja lisää seos voisulaan. Anna seoksen kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan.

Ota seos levyltä ja lisää sitruunamehu, mantelimassa ja sitruunankuori joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Täytä pohja karviaismarjoilla ja lisää täyte. Paista piirakkaa vielä 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.