Omenakakku

perjantai 5. syyskuuta 2014



Paras omenakausi on meneillään enkä ole tehnyt vielä kuin yhden omenapaistoksen. Makeaa ei vain kerta kaikkiaan ole tehnyt mieli. Paitsi kun näin Sur le vif-blogissa tämän omenakakun ohjeen. Onneksi leivoin kakun, sillä se sattui olemaan juuri minuun makuuni. Kakku, ei piirakka. Makeahko, muttei todellakaan liikaa. En suosittele kakkua sokerihiirille, ellei kylkeen lusikoi vielä suurta lastia vaniljakastiketta tai jäätelöä.

Oman puutarhan omenat saivat kunnian olla pääosassa, vaikka näyttivätkin sanalla sanoen surkeilta. Eivät sitä kuitenkaan olleet vaan vielä hyvälaatuisia ja sopivan kirpeitä. Käytin kakkuun maidon sijasta jogurttia, koska sitä löytyy aina kaapista. Unohdin tyylikkäästi myös leivinjauheen taikinasta, mutta kakku ei siltikään lässähtänyt. Eli kuten Suvi blogissaan kirjoittaa, tämä kakku sallii pienet unohdukset ja mokailut eikä ole niistä moksiskaan.




Omenakakku

500 gr kirpeitä omenoita
2,5 dl sokeria
150 gr voita
3 kananmunaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 vaniljatangon siemenet tai 1 tl vaniljasokeria
2-3 tl kanelia
1,5 dl maitoa tai maustamatonta jogurttia
3 rkl rommia 
pinnalle omenaviipaleita, kookoshiutaleita ja sokeria

  • kuori omenat halutessasi ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi kulhoon
  • marinoi omenat kaatamalla rommi omenoiden päälle ja ripottele päälle vielä kanelia
  • laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen
  • voitele ja jauhota à 20 cm kakkuvuoka tai peitä vuoka leivinpaperilla
  • vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi
  • sekoita kananmunat yksitellaan vaahtoon
  • sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli ja vanilja keskenään
  • lisää 1/3 osa jauhoista taikinan joukkoon sekoittaen samalla
  • lisää sitten maito ja loput jauhot ja sekoita hyvin
  • kääntele mukaan omenalohkot
  • kaada taikinaseos vuokaan, tasoita pinta ja asettele vielä omenalohkoja päälle
  • ripottele päälle vielä ohut kerros kookoshiutaleita ja sokeria
  • paista kakkua uunissa ainakin 1 tunti, tarvittaessa vielä 5-10 minuuttia enemmän. Kakussa on sen verran omenoita, että se jää mukavan kosteaksi keskeltä. 
  • anna kakun jäähtyä vuoassaan hetken aikaa ennen kuin käyt sen kimppuun

Makoisaa ja aurinkoista viikonloppua!

2 kommenttia

  1. Mahtavan näköinen kakku, ja kyllä ne oman puutarhan omenatkin herkullisilta näyttävät!

    VastaaPoista
  2. Omaan silmään ainakin, kun puu teki nyt ensimmäisen satonsa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.