Karviaislimonadi

perjantai 30. toukokuuta 2014

Vuoden 2013 Masterchef Kira Åkerström-Kekkonen julkaisi alkuvuodesta keittokirjan Auringon maku, joka meillekin kiikutettiin postin mukana. Selasin kirjan tuolloin läpi ja huomasin törmänneeni keittokirjaan, jonka kaikki reseptit olisin halukas kokkaamaan. Selvää oli kuitenkin se, että paras aika kirjan ohjeille oli kesäaika, joten kokkailut jäi sikseen. Kävin kirjan nyt uudemman kerran läpi ja poimin suosikkini ylös. Koska pakastimessa on vielä mm. karviaisia ja punaherukoita, päätin tehdä ensimmäiseksi limsaa Kiran tyyliin, vaikken normaalista limsasta pidäkään. No, arvaatte kyllä, karviaislimsa on nannaa! Olen juonut sitä nyt sellaisenaan, kivennäisveden ja kuohuviininkin kera. Ensi kerralla taidan tehdä limsan punaherukoista.

Kiran ohjeet ovat päässeet tehokäyttöön, sillä olen valmistanut kirjasta jo avokadokreemiä paistetun kalan kylkeen sekä mustaherukanlehtisorbettia. Seuraavaksi aion maistella caesarsalaattia varhaiskaalista, fenkolislawta, sitruunaisia keitinperunoita, karviaiskeikauskakkua ja tällä menolla varmaan kaikkia reseptejä! Se miksi olen niin kovin viehättynyt resepteistä, on Kiran tapa tuoda perinteiseenkin raaka-aineeseen tai ruokaan oma twisti. Muikut tarjoillaan tortillojen sisässä, mansikka-raparperivispipuuro lusikoidaan suuhun inkiväärikermallalla ja grillattu porkkana nautitaan manteli-jogurttikastikkeen kera. Reseptit ovat yksinkertaisia, mutta samaan aikaa kekseliäitä.


Karviaislimonadi noin 2 litraa

400 g punaisia karviaisia
380 g ruokosokeria
30 g tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 iso luomusitruuna
2 l vettä
pieni murunen tuorehiivaa

  • laita karviaiset, ruokosokeri ja inkivääri kattilaan
  • keitä sen aikaa, että seoksesta tulee hillomainen
  • purista sitruunanmehu joukkoon ja heitä sitruunan kuoretkin joukkoon
  • kaada vesi kattilaan ja anna kiehahtaa
  • anna seoksen jäähtyä 40 asteeseen ja sekoita hiiva mukaan
  • peitä kattila kelmulla ja anna käydä huoneenlämmössä yön yli
  • siivilöi juoma ja kaada puhtaisiin pulloihin
  • älä kiristä korkkia liikaa, jotteivat pullot räjähdä auki
  • nauti limsa parin päivän kuluttua sellaisenaan tai valmista siitä kevyempi juoma kivennäisveden kera


Olen muokannut blogia tässä samalla sen verran, että olen lisännyt sivun oikeaan ylälaitaan juuri tämän Kiran keittokirjan sekä Santerin juureskirjan. Ajattelin päivittää blogiin ajankohtaisimmat keittokirjani, joista valmistan ruokia ohjeiden malliin ja ammennan ideoita illallispöytään. Se, että nostan kirjat esille blogiini, ei tarkoita sitä, että minulle maksettaisiin mainostamisesta. Teen sen iloisin mielin ja kunnioituksesta kirjan tekijöitä kohtaan, joiden intohimo ruokaa kohtaan tuo iloa myös minun keittiööni.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.