Jäätee mustaherukanlehdistä ja sitruunasta

torstai 6. kesäkuuta 2013Raparperit ovat loppuneet jo omalta tontilta ja tuntuu tyhmältä ostaa niitä kaupasta. Näin päätinkin tehdä jotain muuta. Koska en ole juonut jääteetä moneen vuoteen, päätin tehdä sitä itse, kun luin reseptistä, johon oli käytetty myös mustaviinimarjan lehtiä. Ohje on Paul Svenssonin kirjasta Grilli kuumana.  Sekä minä että mieheni olemme kovasti tykästyneet tähän kirjaan ja siitä on grillattu ahkerasti parin kesän ajan. Loistava opus! Jääteestä tuli hyvää, vaikkakin omaan makuun liian makeaa. Laimensin mehun ensin tonicilla, myöhemmin tavallisella kivennäisvedellä. Omaan makuun upposi paremmin tonic, sillä mustaherukan maku korostui tuolloin.

Jäätee mustaherukanlehdistä ja sitruunoista 

1,5 l pieniä ja nuoria viinimarjapensaan lehtiä
2 sitruunaa
4 dl sokeria
1-2 pussia teetä 
2 litraa kiehuvaa vettä

tarjoiluun jäitä, sitruunan, appelsiinin tai kurkun viipaleita / hedelmiä / marjoja

 • pane viinimarjapensaan lehdet isoon kulhoon tai kattilaan
 • kuori sitruunasta hieman kuorta joukkoon
 • viipaloi sitruunat ohuiksi viipaleiksi ja nosta joukkoon
 • lisää sokeri, tee ja kaada vesi päälle
 • anna vetäytyä vähintään 30 minuuttia
 • siivilöi ja jäähdytä
Vinkki! Jääteen voi myös pakastaa ja raaputtaa haarukalla granitéksi. Jäistä juomaa/sorbettia on mukava lusikoida terassilla viilennykseksi.

EDIT! Pussiteen sijaan voit tehdä teen hauduttamallakin. Itse menin helpoimman kautta, koska mökillä ei ole siivilää tähän tarkoitukseen. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty Earl Greytä, mutta mauksi käynee mikä vain. Oma jäätee valmistui Clipperin appelsiini-kookoksesta. 

2 kommenttia

 1. Kuulostaa herkulliselta, mutta miksi pussiteetä - ja mitä teetä? Mustaa vai vihreää, maustettua tai maustamatonta?

  VastaaPoista
 2. Hyvä huomio, täytyykin päivittää ohjetta.
  Käytin pussiteetä, koska minulla ei ole mökillä tarpeeksi hienojakoista siivilää. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty Earl Greytä, mutta valmistin juoman Clipperin appelsiini-kookosteestä. Mauksi käy varmasti mikä tahansa. Tummaa tai voimakasta teetä laittaisin varmaankin vain yhden pussin.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.