Kikherneet uunissa ja keitossa

keskiviikko 22. helmikuuta 2012





Helmikuun vietnamilaisen ruoan teema on ollut heikoissa kantimissa, sillä kyseisen maan ruokaa ei ole tehnyt yhtään mieli, vaikka se hyvää onkin. Vielä on kuitenkin aikaa testata muutamaa reseptiä, katsotaan kuinka käy. Viime viikonloppuna teki mieli kreikkalaista ruokaa ja päädyimme kokkaamaan mezejä pöytään. Tämä kikherneresepti on todella yksinkertainen, mutta pitkä haudutusaika saattaa karsia muutaman kokkailijan. Ei kannata, nämä kikherneet olivat maittavampia kuin mitkään aiemmin maistamani. Ohje löytyy Tessa Kirosin kirjasta Food from many Greek kitchens.

Uunissa haudutettuja kikherneitä

kuivattuja kikherneitä
vettä
1-2 sipulia hienonnettuna
2-3 laakerinlehteä
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä
sitruunanmehua

  • liota kikherneitä yön yli vedessä
  • siivilöi kikherneet vedestä seuraavana päivänä ja kaada ne uunivuokaan
  • lisää sipulit, laakerinlehdet ja vettä sen verran, että kikherneet peittyvät
  • jos uunivuokaasi ei kuulu kantta, asettele folio päälle ja hauduta herneitä 190 asteessa pari tuntia
  • lisää kikherneisiin suolaa ja mustapippuria, sekoita ja nosta vuoka takaisin uuniin vielä pariksi tunniksi
  • jos kikherneet alkavat olla kypsiä, sammuta uuni ja jätä kikherneet vielä jälkilämpöön, tarvittaessa hauduta vielä pidempään 190 asteessa
  • tarkista vielä herneiden maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria
  • annostele kikherneet lautasella ja pirskottele sitruunamehua ja oliiviöljyä päälle
  • tarjoile mezepöydässä tai lihan lisukkeena
Ohjeessa suolaa ei lisätä heti alussa ja monessa ohjeessa suositellaan tätä samaa, jotta herneet ja pavut kypsyisivät nopeammin. Mietin sekunnin ajan, onko todella näin ja täältä löytyi tähänkin aiheeseen testi. Kukin tavallaan, mutta testaajan mukaan keitinveden suola antaa paremman maun ja pavut kypsyvät yhtä nopeasti. 

Jos kikherneitä jää yli, voit tehdä niistä seuraavana päivänä helpon keiton. 


Kikhernekeitto

uunissa haudutettuja/keitettyjä kikherneitä 
kasvislientä
paprikajauhetta
kirveliä
suolaa, mustapippuria
(kermaa)
  • keitä kikherneitä hetken aikaa kasvisliemessä (jos teet keiton alusta alkaen, varaa kikherneiden keittämiseen useampi tunti
  • lisää mausteet ja soseuta keitto
  • lisää tarvittaessa kasvislientä, halutessasi voit lorauttaa keittoon myös kermaa

1 kommentti

  1. Ihanaa, kreikkalaiset ruokaohjeet vaan esiin. Kannatusta täältä :-)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.