Tanskalaiset voileivät

keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Olen kuullut monen sisustamisesta pitävän henkilön haaveilevan Kööpenhaminan matkasta. Kyllä, minäkin olen näiden haaveilijoiden joukossa ja sisustusliikkeet olisivat eittämättä yksi matkan kohteista. Mutta totuuden nimissä on todettava, että minua innostaisi reissussa enemmän tanskalaiset voileivät. Olen työskennellyt joitakin vuosia Tampereella tällaisessa voileipäbaarissa, mutta aitoja tanskalaisia versioita en ole koskaan päässyt maistamaan. Kevätreissu on jo buukattu toisaalle, mutta pääsisiköhän Tanskaan seuraavan loman aikaan? Mikäpä olisikaan mukavampaa kuin suunnata kesälomalla Kööpenhaminaan syömään voileipiä kylmän oluen kera!

Omat suosikkini ovat kylmäsavu- ja graavilohileivät, mutta kun tarkemmin miettii, maistuu leipä kuin leipä! En ole käynyt moneen vuoteen voileipäbaarissa enkä tehnyt leipiä itsekään, mutta syksyllä viimein ryhdistäydyin ja vuoden alussa oli toinen rupeama edessä. Mieskin syö leipiä enemmän kuin mielellään, mutta jostain syystä leivät tuppaavat unohtumaan ruokia miettiessä. Nämä tanskalaiset voileivät korvaavat ruoan aivan täysin eli voit surutta tehdä niitä lounaaksi tai tyrehdyttää perheenjäsenten nälän perjantaipizzan sijaan. Ja mikä parasta, lapset voivat osallistua leipien kokoamiseen. Ellet ole jo kyllästänyt itseäsi leivällä, kokeile ihmeessä ruokaisia, tanskalaisia versioita.

Smörrebrödeihin voi oikeastaan laittaa mitä tahansa, mutta minun versioissa on yleensä aina:

- ruisleipää, mutta yhtä hyvin vaaleahko täysjyväleipä ajaa asiansa
- voita tai sinappia leivän päällä (toisinaan jätän pois kokonaan)
- salaattia
- paahdettua sipulia ja
- majoneesia
Porsaanfilettä, haudutettua punakaalta, piparjuurimajoneesia ja suolakurkkua.

Haudutettu punakaali valmistuu yksinkertaisimmillaan punakaalista, sokerista ja balsamicosta miedolla lämmöllä liedellä hauduttaen. Kun kaali on jäähtynyt, sekaan voi lisätä myös lorauksen öljyä kiiltoa antamaan. Näillä muutamilla aineksilla valmistuu loistava lisuke porsaanlihan seuraksi, kunhan sinulla on vain aikaa antaa kaalin hautua. Kaalia voi myös maustaa kanelilla, tähtianiksella, pippurilla, omenalla jne. Hesarin sivuilta löytyi tällainen ohje

Se, mihin voileipiä tehdessä kannattaa panostaa, on majoneesi. Älä siis osta kaupasta valmista majoneesia, vaan tee itse. Perusmajoneesin voit sitten maustaa haluamallasi mausteella. Alla muutama vaihtoehto majoneesiksi. 

Majoneesi

2 keltuaista
2 rkl viinietikkaa
2 tl sinappia
2-4 valkosipulinkynttä
3-4 dl öljyä
suolaa, pippuria

Sekoita keltuaiset, suola, pippuri, sinappi ja viinietikka kulhossa. Lisää öljy tipottain koko ajan seosta vatkaten. Muutaman ruokalusikallisen jälkeen seos paksuuntuu ja öljyä voi lisätä enemmän kerrallaan.

Saat majoneesista tehtyä erilaisia makuja lisäämällä muutaman mausteaineksen:

Currymajoneesi: currya, loraus omena- tai appelsiinimehua (lisäväriä saat kurkumasta)
Piparjuurimajoneesi: tuoretta piparjuurta raastettuna
Tillimajoneesi: tuoretta tai kuivattua tilliä hienonnettuna ja sitruunamajoneesia
Valkosipulimajoneesi: lisää majoneesiin valkosipulia maun mukaan
Rémoulade-kastike: lisää majoneesiin maustekurkkua kuutioina, hienonnettua anjovista, kaprista sekä persiljaa
Tartar-kastike: lisää keitetyn munan valkuaista kuutioituna, kaprista, hienonnettua persiljaa ja sipulia
Rhode Island-kastike: lisä majoneesiin chilikastiketta, paprikajauhetta ja hienonnettua punaista paprikaa
Avokadomajoneesi: lisää paseerattua avocadoa, pippuria, suolaa ja sitruunanmehua. 


Kylmäsavu- ja graavilohen seuraksi sopivat mm:

  • perunasalaatti, keitetty kananmuna ja paahdettu sipuli
  • tillimajoneesi, kapris ja keitetty kananmuna
  • munakokkeli ja remoulade-kastike
  • tuore avokado tai avokadomajoneesi
Kylmäsavulohta voi myös pikaisesti paistaa kuivalla paistinpannulla ja laittaa päälle makeahkoa remouladea, kaprista ja paahdettua sipulia. Oma suosikkini! No jaa, paistettu kampelakin oli aikoinaan suurta herkkua. Mikseipä nytkin, mutta kalan voisi vaihtaa paistettuun haukeen, kuhaan tai ahveneen. 


Kylmäsavulohta, perunasalaattia ja keitettyä kananmunaa sekä graavilohta ja tillimajoneesia. 
Jos teet viikonloppuna paahtopaistia, paista kerralla suurempi satsi ja herkuttele maanantaina paahtopaistileivällä! Kylkeen sopii hyvin

  • haudutettu punakaali ja paahdettu sipuli
  • piparjuurimajoneesi, suolakurkut ja paahdettu sipuli

Kananystävän voileipään puolestaan sopii
  • currymajoneesi, mustaherukkahyytelö ja paahdettu sipuli
  • currymajoneesi, persikka/ananas ja paahdettu sipuli

Kasvisruokailijan leipään sopii
  • paistetut kantarellit (sienet ylipäänsä) ja sipuli sekä paahdettu sipuli
  • paistettu kaali, hunaja, suolakurkku ja paahdettu sipuli
  • porkkana- tai perunarösti, paahdetut siemenet ja paahdettu sipuli
  • tuore avokado tai avokadomajoneesi 

Aijai, kylläpä nyt maistuisi pari pientä leipää! Ehkä perjantaina sitten. Tai heti huomenna.

8 kommenttia

  1. Noi leivät näyttää aivan taivaallisen hyviltä! Pitäisikin joskus itse tehdä kotona jotain vastaavaa. Tivolin tarjonta on tuttua, sinne täytyy aika ajoin päästä herkuttelemaan. :)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen tekemään näitä itse, saat vielä parempaa kuin Tivolista!

    VastaaPoista
  3. Tanskassa asuneena kokemukseni on, että "tanskalainen voileipä" on enemminkin tapa syödä kuin ruoka itsessään. Työpaikkaruokailussa tanskalaiset kasaavat sillit tms tumman leivän päälle, ja esim joulujuhlissa pöytään tuodaan kulhoissa tykötarpeet, joista voi kasata lautaselleen omanlaisensa leivän, joka sitten syödään käyttäen Aalborgin akvaviittia kyytiboikana. Nämä leivät poikkeavat noista hienosto voileipäravintoloiden tekeleistä ollen vähemmän prameita mutta hyviä.

    Jos turisti haluaa pulittaa rahaa kannattaa kokeilla Ida Davitsenia kuningattaren linnan lähettyvillä, tai hieman halvempaa Told&Snaps:a Nyhavnissa. Jälkimmäisessä on oikein mukava ja rento henkilökunta, ensimmäisessä voi tavata vaikka kuninkaallisia, kuten kerran prinssi Joachim lampsi sisään paikkaan meidän siellä ollessamme.

    VastaaPoista
  4. Kappas vaan, hyvä tietää! En ole vielä päässyt Kööpenhaminaan, joten aitoa kokemusta vailla olen edelleen. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  5. Äh kirjoitin pitkän viesti ja sitten möhläsin... löysin kuitenkin tälläisen, kannattaa tutustua:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%B8rrebr%C3%B8d
    Terveisin toinen "tanskalainen".
    Kivoja juttuja sinulla, mutta majoneesiin ei kyllä koskaan tule valkosipulia. Valkosipulimajo on aiolia. Tätä se tanskalaisuus teettää, asioita voi vain tehdä yhdellä tapaa...
    Eva

    VastaaPoista
  6. @Eva: Oijoi, en ole vieläkään päässyt maistamaan aitoja tanskalaisia leipiä. Huomasin kommenttisi vasta nyt ja kirjoitustani uudelleen lukiessa, iski armoton matkakuume.

    VastaaPoista
  7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.