Kana-papukeitto

torstai 8. syyskuuta 2011

Moni yhdistää ranskalaiseen keittiöön patongin jälkeen Coq au vinin (kanahöystö), Quiche Lorrainen (yleensä pekoni-juustopiirakka), Croque-monsieurin (täytetyt paahtoleivät), bouillabassen (kalakeitto), ratatouillen (kasvishöystö), pissalaidièren, simpukat, Bressen kanan (kana), hanhenmaksan ja ties mitä. Minulle ranskalaisesta keittiöstä tulee ensimmäisenä mieleen ruoanvalmistusmenetelmät: lähinnä erilaisten liemien, keittojen ja kastikkeiden valmistaminen (veloutè-, cremé-, sosekeitot, kirkkaat liemet, peruskastikkeet, kuorrutukseen käytettävät kastikkeet jne.) Se miksi nämä keitot ja kastikkeet ovat jääneet mieleen, johtuu varmaan siitä, että kokkikoulussa ruoan valmistaminen aloitettiin perusteista. Voi pojat sitä hetkeä, kun äijän köriläät tekivät sosekeittoa! Pieni mutina taustalla:"kai me ny jumalauta osataan sosekeitto tehdä". Aika moni on opetellut näitä perusmenetelmiä kotona vanhempien opastuksella tai koulussa kotitaloustunnilla, mutta harvemmin kukaan on ajatellut tekevänsä ruokaa ranskalaisten kokkien oppeja noudattaen. Mutta näin vain Bocuse, Escoffier ja Varenne ovat astuneet keittiöömme. No, aika harva kokki työssään enää ajattelee kokkaavansa klassisten oppien mukaisesti. Kaikki vain tulee automaattisesti suoraan selkärangasta.

Perusteet ovat siis takataskussa, mutta aika usein oikaisen ohjeissa enkä niin kovasti välitä määristä ja ajoista. Maistamalla ja kokeilemallahan sen tietää, milloin ruoka on valmista. Parasta kuitenkin on se, että vaikka kokkaisinkin vähän rouheammin, minun ei tarvitse hylätä ranskalaista keittiötä. Ranskalainen ruoka on erittäin monipuolinen ja kuuluisa myös maalaismaisesta ruoastaan. Nyt syyskuun aikana toivonkin syöväni ja kokkaavani joitain klassikkoruokia, mutta enimmäkseen jotain uutta. Katsotaan miten käy. Mutta näin ensimmäisen viikon aikana olemme syöneet yllättävän paljon kanaa ja keittoja. Siksi siis tämä keitto - kana-papukeitto.


Keitosta riittää 6-8 henkilölle:

Kana-papukeitto
250 g liotettuja papuja (tölkkipapukin käy, kunhan sen vain lisää aivan keiton valmistumisen loppuvaiheessa)
oliiviöljyä
6-8  siivua pekonia pieneksi viipaloituna
3 sipulia ohueksi viipaloituna
5 valkosipulinkynttä ohueksi viipaloituna
1 kokonainen kana
suolaa, mustapippuria
1-2 laakerinlehteä
kimppu tuoretta timjamia ja persiljaa
puolikas tai kokonainen kurttukaali koosta riippuen suikaloituna
4 porkkanaa ohueksi viipaloituna

Jos käytät kuivattuja papuja, muista laittaa ne likoamaan kylmään veteen edellisenä iltana.

Paista pekonit öjyssä kattilassa, lisää sipulit ja anna paistua joitakin minuutteja. Nosta kana sipuleiden päälle ja lisää vettä, kunnes kana peittyy. Nosta myös pavut tässä vaiheessa mukaan, jos et käytä kypsiä papuja.

Sido timjami ja persilja yhdeksi kimpuksi ja lisää kattilaan. Anna kanan hautua tunnin tai puolentoista ajan tai kunnes kana on kypsää. Kypsyyden voi tarkistaa jalasta eli jos jalka irtoaa helposti, kana on kypsää.

Nosta kana ja yrttikimppu pois padasta. Lisää kaalit ja porkkanat liemeen ja anna hautua puolisen tuntia. Kasvisten kypsyessä irrota kananlihat luista ja paloittele hieman pienemmiksi. Lisää kanat (ja tölkkipavut) joukkoon. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Tarjoile tuoreen leivän kera.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.