Punajuurikakkua kahdella tapaa

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Moni on leiponut porkkana- ja kesäkurpitsakakkua, mutta mitenkäs on punajuuren laita? Itse leivoin pari viikkoa sitten punajuuriversion ensimmäistä kertaa, mutta tuskin sentään viimeistä. 

Punajuuri-suklaakakkuun tarvitset:

300 g (2-4 kpl) punajuurta
350 g tummaa suklaata (70% kaakaota)
450 g pehmeää tofua (Silken tofu)
1,5 dl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5-1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua kardemummaa
1,5 rkl maissitärkkelystä
(pähkinöitä laitan ensi kerralla ehdottomasti mukaan)
suklaalastuja ja tomusokeria koristeluun

  • keitä punajuuret kuorineen, koosta riippuen ne kypsyvät 20-40 minuuttia
  • laita irtopohjavuoan ja reunan väliin leivinpaperi, nosta vuoka syrjään
  • sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa (jos sinulta sellainen löytyy), sekoita välillä ja nosta jäähtymään
  • laita uuniin lämpöä 175 astetta 
  • kuori ja paloittele punajuuret ja soseuta ne sauvasekoittimella. Soseuta punajuuret aivan tasaiseksi, sillä punajuurikökkäreet kakussa eivät tässä versiossa ole hyvä juttu.
  • sekoita tofu, sokerit, mausteet ja maissitärkkelys punajuurisoseeseen
  • lisää suklaa punajuuriseokseen
  • kaada taikina vuokaan ja paista 30-45 minuutin ajan, kunnes kakku vaikuttaa kiinteältä. Kakku kiinteytyy vielä jäähtyessään
  • anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin 
  • ota kakku huoneenlämpöön puoli tuntia ennen tarjoilua
  • koristele suklaalastuilla ja tomusokerilla
  • makeamman kakun ystäviä suosittelen vatkaamaan kermaa kakun oheen
Perinteisempi punajuurikakku puolestaan valmistuu näillä aineksilla:

3 munaa
3 dl sokeria
2 dl rypsiöljyä
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kanelia
1 tlk ananasmurskaa
300 g punajuuria
2 dl rusinoita
1-2 dl rouhittuja pekaanipähkinöitä

  • sekoita kuivat ainekset keskenään
  • valuta ananaksesta liemi pois
  • vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi
  • lisää puolet öljystä joukkoon ja jatka sekoittamista
  • siivilöi kuivat ainekset joukkoon
  • raasta punajuuri taikinan joukkoon
  • lisää loput ainekset
  • kaada taikina suorakaiteen muotoiseen ja korppujauhotettuun vuokaan 
  • kypsennä 175 asteessa 45-55 minuuttia
  • anna kakun jäähtyä
  • punajuurikakku kestää säilyttämistä hyvin ja sen maku vain paranee


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.