Kesäkurpitsarieskat spelttijauhoista

torstai 22. elokuuta 2013



Itse kullakin tuntuu puutarha pullistelevan kesäkurpitsaa tai avomaankurkkua. Tämä rieskaresepti onkin oiva kohde em. raaka-aineiden tuhoamiseen. Rieskat ovat myös siitä hyviä, että niitä voi pakastaa ja helposti sulattaa leivänpaahtimessa tarpeen tullen. 

Poimin reseptin viime vuonna Isyyspakkaukselta ja olen tehnyt taikinan joka kerta eri aineista. Huomaa, että spelttiä käytettäessä taikina tulee jättää löysemmäksi kuin perinteinen vehnäjauhoversio. Kesäkurpitsan sijaan voi käyttää avomaankurkkua, porkkanaa, perunaa jne.  ja taikinaa voi maustaa tuoreilla yrteillä. 

Kesäkurpitsarieskat 20 kpl

1  (n. 800 g) kesäkurpitsa kuutioituna
2 dl maustamatonta jogurttia (tai piimää tai kermaviiliä)
1 kananmuna
1 1/2 tl suolaa
5 dl spelttihiutaleita (tai kaurahiutaleita)
n. 4 - 6 dl spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)

  • keitä kesäkurpitsakuutiot pienessä määrässä vettä. Vettä kannattaa laittaa vain muutama sentti kattilan pohjalle ja keittää miedolla lämmöllä kannen alla
  • soseuta kesäkurpitsat keitinliemineen ja jäähdytä sose
  • lisää kesäkurpitsasoseeseen jogurtti, kananmuna, suola ja spelttihiutaleet
  • lisää spelttijauhoja vähitellen sen verran, että saat pehmeän ja helposti levitettävän taikinan, mutta älä vaivaa sitä. Hyvä taikina muistuttaa rakenteeltaan kaurapuuroa. Jauhojen määrä voi vaihdella suurestikin lajikkeesta riippuen. 
  • nostele taikina pellille pieniksi keoiksi
  • ripottele kekojen päälle vehnäjauhoja ja painele ne tasaisiksi rieskoiksi
  • pistele rieskoihin reikiä haarukalla
  • paista 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat ovat paistuneet kullanruskeiksi.

Tomaatti-inkivääririsotto

perjantai 16. elokuuta 2013






Sataa, paistaa, sataa, paistaa. Kohti syksyä mennään, mutta vielä en ole valmis syömään pitkään hautuneita patoja. Suu haluaa kesäisiä makuja ja siihen tämä tomaatti-inkivääririsotto sopii mainiosti. Erityisesti nyt, kun tomaatit ovat parhaimmillaan omassa puutarhassa. Ohjeen bongasin Saku Tuomisen Basta-kirjasta. 

Yksinkertaisuudessaan tehdään risotto, joka maustetaan tomaatilla ja raastetulla inkiväärillä. Jos siis sinulla itselläsi on hyvä risottoresepti, voit tehdä ruoan sen mukaan. Valmista ensin tomaattikastike, laita sen jälkeen tomaatit marinoitumaan ja aloita risoton kypsentäminen vasta viimeiseksi. Melkein samoista aineksista valmistuu myös tomaatti-inkivääripasta, sen resepti on täällä

Tomaatti-inkivääririsotto neljälle henkilölle

Tomaattikastike

1 tlk luomutomaattimurskaa
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
yrttejä (timjami, basilika, oregano, rosmariini,salvia)
ripaus sokeria tai hunajaa (voi jättää pois)
loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria 

  • freesaa sipulit öljyssä, lisää tomaattimurska ja anna kastikkeen hautua
  • mausta lopuksi oman maun mukaan


Risoton perusohje

1 rkl öljyä
1 salottisipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 varsisellerinvarsi ohueksi viipaloituna
2 dl risottoriisiä
8-10 dl kana- tai kasvislientä 
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl tomaattikastiketta
(1 dl raastettua parmesaania)
suolaa, mustapippuria tarpeen mukaan
reilu nokare voita

  • freesaa sipuleita öljyssä, mutta älä ruskista niitä
  • lisää seuraavaksi varsiselleri ja riisi
  • freesaa niitäkin muutama minuutti, kunnes riisi kuultaa eli kiiltelee kauniisti
  • lisää valkoviini ja anna sen haihtua pois
  • lisää seuraavaksi tomaattikastiketta ja lientä joukkoon pienissä erissä ja keitä riisiä hämmentäen miedolla lämmöllä
  • maista välillä riisin kypsyyttä, kaikkea lientä et välttämättä tarvitse (ohjeesta huolimatta risotosta tulee joka kerta erilainen)
  • lisää lopuksi marinoidut tomaatit (kts. alla) ja raastettu inkivääri

Lisäksi

6 tomaattia
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä

inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
  • pilko tomaatit ja laita marinoitumaan oliiviöljyn ja basilikan kanssa
  • lisää marinoidut tomaatit risottoon juuri ennen tarjoilua 
  • voit raastaa inkiväärin koko risoton joukkoon tai suoraan lautasannoksesi päälle, molempi parempi. 

Helppo kurkkurelissi avomaankurkusta

torstai 1. elokuuta 2013



Tänä vuonna puutarhassa kasvaa enemmän avomaankurkkua kuin kesäkurpitsaa, joten sitä on tarvinnut ruveta säilömään. Reseptin kurkkurelissin voi tehdä myös kesäkurpitsasta. Kuvasin ohjeen puhelimeen kälyn lehdestä, mutten muista mistä, vastaavanlaisia lienee netti pullollaan. Kurkut kasvavat kovalla tahdilla, joten muitakin säilykeohjeita täytynee testata. Martha Stewartilla näyttää olevan vinkkejä enemmänkin tarjolla.

Helppo kurkkurelissi

1 dl vettä
1 dl etikkaa
2 rkl karkeaa suolaa
10 kokonaista valkopippuria
1 rkl sinapinsiemeniä
pala inkivääriä
600 g avomaankurkkua
100 g sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
3 dl hillosokeria
0,5-1 dl tilliä

  • kiehauta vesi ja mausteet, sekoita kunnes suola on sulanut
  • nosta kattila pois liedeltä ja anna liemen maustua 
  • pese kurkut ja leikkaa pieniksi kuutioiksi (kuorin omat kurkkuni, jolloin relissistä tuli täysin vaaleaa)
  • kuori ja kuutioi myös sipulit
  • siivilöi mausteliemi ja nosta kurkut ja sipulit liemeen
  • sekoita sokeri joukkoon ja anna kiehua parin minuutin ajan
  • nosta kattila pois liedeltä ja sekoita tilli joukkoon
  • purkita relissi kuumana pestyihin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin
  • jäähdytä ja säilytä kylmässä


Taivaallinen tiramisu

maanantai 29. heinäkuuta 2013


Huomasin jälleen kerran, että blogistani puuttuu perustiramisun resepti. Teen tiramisun poikkeuksetta aina silloin, kun meille on tulossa isompi poppoo syömään ja iltaa istumaan. Ja joka kerta etsin ohjeen esiin keittokirjasta, kunhan ensin olen selvittänyt missä kirjassa se luuraakaan.... Tässä siis ohje, joka ei mene pieleen koskaan, kunhan vain tekee tiramisun edellisenä päivänä tekeytymään. Tosin tiramisu tuntuu aina olevan erilainen, välillä kuivempi, välillä kosteampi. Hyvää silti! Valitettavasti unohdin ottaa valmiista tiramisusta kuvan ja sitten se katosikin jo parempiin suihin.

Mascarponea löytyy helpohkosti kaupasta kuin kaupasta, pienimpiä lukuun ottamatta. Itse olen korvannut mascarponen kerran tavallisella maustamattomalla tuorejuustolla enkä tee sitä toiste, sillä koostumuksesta tulee aivan toisenlainen. Makuasioista sopii toki kiistellä, suosittelen kuitenkin nimenomaan mascarponea.



Tiramisu 8-12 annosta

4 kananmunaa
4 rkl sokeria
2 prk (500 g) mascarponea
2-3 rkl Marsala-viiniä
1 pkt (200 g) kissankielikeksejä (Savoiardi)
1 dl vahvaa kahvia
***
makeuttamatonta kaakaojauhetta siivilöitynä tiramisun päälle

  • keitä kahvi ja anna sen jäähtyä
  • erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin
  • lisää keltuaisiin sokeri ja vatkaa vispilällä kevyesti pehmeäksi vaahdoksi
  • lisää joukkoon mascarpone ja sekoita tasaiseksi
  • vatkaa kananmunan valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella ja sekoita vaahto sen jälkeen mascarponevaahtoon
  • annostele mascarponevaahtoa yhden ison tarjoiluastian tai yksittäisten annoskulhojen pohjalle
  • sekoita kahvi ja marsala keskenään, kasta keksit yksitellen siinä ja asettele vaahdon päälle. Viinin voi jättää myös pois tai käyttää tilalla jotain muuta jälkiruokaviiniä. 
  • peitä keksit reilulla kerroksella mascarponevaahtoa
  • tee muutama kerros niin, että mascarponekerros jää päälimmäiseksi
  • nosta tiramisu tekeytymään jääkaappiin yön ajaksi
  • siivilöi seuraavana päivänä pinnalle reilusti kaakaojauhetta pari tuntia ennen tarjoilua ja nosta takaisin jääkaappiin
  • tarjoile tiramisu sellaisenaan tai marjojen kanssa
Huom! Jos kaipaat tiramisuun erilaista makua, raasta marcarponevaahtoon appelsiinia tai sitruunaa. Vaihtoehtoisesti voit ripotella keksikerrosten väliin suklaarouhetta ja pähkinöitä. Appelsiini-, mustaherukka- ja mansikkatiramisun ohjeet löydät täältä. 
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.