Jälleen suklaakakkua

tiistai 30. maaliskuuta 2010

En oikeastaan pidä suklaasta lainkaan ja suklaan sijaan syön mieluummin salmiakkia. Karkkia ylipäänsäkään syön harvoin ja viime viikolla käydessäni elokuvissa ostin pitkästä aikaa irtokarkkeja. Tänä vuonna en ole ostanut karkkia lainkaan enkä todellakaan ole missään lakossa. Ei vain ole tehnyt mieli. Jaa-a, olisinko ostanut karkkia joskus viime lokakuussa? Joka tapauksessa karkit maistuivat hyviltä Liisa Ihmemaata seuraten. Mies ihmetteli valikoimaani, mutta leffassa kuuluu syödä lakua, joka on rullalla ja karkkeja, jotka ovat niin kirpeitä, että suorastaan irvistyttää. Itse ihmettelin sitä, että pussiin oli päässyt hedelmäkarkkeja. Tämä muutos johtuu varmastikin miehestäni.
Karkkien sijaan olen nautiskellut kaikenlaisista taikinoista. Olen erittäin perso taikinoille, mutta valmiina kakut, keksit ja piirakat eivät koskaan maistu niin hyviltä kuin raaka taikina. En tiedä mistä moinen taikinanhimo johtuu, mutta se on ollut minulla aina. Pienenä halusin syödä jauhelihataikinaakin (kuten äitinikin), mutta jonkin kohun saattelemana isä kielsi meiltä molemmilta tämän herkuttelun.
Ei ole siis yllätys, että tänään teki mieli suklaakakkutaikinaa. Söin sitä iloisin mielin, sillä kävin tänään "turhaan" hammaslääkärissä. Minulla ei ollut reiän reikää! Taikina olisi varmasti maistunut äidillenikin ja isä puolestaan olisi ihmetellyt, miksi laittaa hyvää konjakkia kakkutaikinaan, kun sen olisi yhtä hyvin voinut juoda? No, konjakkiahan voi ottaa vielä kakun ja kahvin kylkeen.
Tämä ohje on järkyttävän helppo ja varma. Olen tehnyt siitä joka kerta erilaisen version. Tänään lisäsin perustaikinaan hieman konjakkia ja kakkutaikinan päälle laitoin päärynäviipaleita. Lopputulos oli ihan jees, vaikka ulkonäkö kärsi, koska otin kakun liian aikaisin pois vuoastaan. Jos jääkaapista olisi vielä löytynyt hillottua inkivääriä, olisin laittanut myös sitä kakkuun. On nimittäin täydellinen yhdistelmä: päärynä, suklaa ja inkivääri.

Taikina on aika pieni, joten herkuttelijoiden kannattaa tehdä taikina saman tien kaksinkertaisena.

Suklaakakku

3 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
4 rkl kaakaojauhetta

150 g sulatettua voita
2 munaa

- kuivat aineet sekaisin
- nesteet sekaisin
- seokset yhdistetään
- paistetaan 200:ssa asteessa 20 minuuttia
- "mitä pienempi vuoka, sitä löllömpi torttu"

- päälle voi pistää ennen uunia manteleita tai pähkinöitä
- taikinaan sopii myös ripaus kookoshiutaleita

Raikasta aasialaista

torstai 25. maaliskuuta 2010


Nämä nuudelikääryleet ovat loistavia sormisyötäviä. Voit syödä niitä niin piknikillä, lounaaksi tai arki-illan iloksi. Tällä reseptillä olen tainnut nautiskella jo muutaman kerran ja joka kerta ne maistuvat taivaallisilta! Kääryleitä voi höyryttää, keittää, paistaa rasvasssa tai uunissa, mutta nämä kääryleet eivät vaadi kypsentämistä lainkaan. Toki voit ne halutessasi esimerkiksi paistaa uunissa, jolloin kääryleet saavat rapean pinnan. Itse kostutin vain riisipaperit  lämpimässä vedessä muutaman sekunnin ajan. Tein saman tien kaksinkertaisen annoksen, jotta sain tehtyä osasta salaattisseoksesta itselleni ja miehelleni lounassalaatin seuraavalle päivälle. Täytettä voi siis syödä ihan sellaisenaan.

Jos auttavia käsiä on paikalla, kannattaa kääryleet tehdä yhteistyönä. Toinen voi kastaa riisipaperit veteen ja toinen heittää täytteet kehiin ja alkaa käärimispuuhiin.

Täytteeksi sopii käytännössä kaikki kasvikset, joten tähän täytteeseen sopii tyhjentää jääkaapin sisältö. Kalakastikeen, riisipapereiden ja Hoisin-kastikkeen pitäisi löytyä kaupan kuin kaupan hyllyltä.

Aasialaiset katkarapusalaattikääryleet noin kahdeksan käärylettä

Kastike:
1 limen tai sitruunan kuori ja mehu
1 rkl kalakastiketta (fish sauce)
1 tl hoisin-kastiketta
1 siemenistä puhdistettu chili ohuina viipaleina
1 kuorittu valkosipulinkynsi silputtuna

Täyte:
100 g keitettyjä ja kuorittuja katkarapuja
kourallinen pavunituja
50 g pakasteherneitä sulatettuna
1 porkkana tikkumaisina suikaleina
2 rkl korianteria silputtuna
2 tl kuumalla pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä

vietnamilaisia riisipaperikuoria, joiden läpimitta on 16cm
makeaa chilikastiketta

Yhdistä kastikkeen ainekset ja siirrä sivuun.
Yhdistä sen jälkeen katkaravut, herneet, porkkanat, idut, korianteri ja seesaminsiemenet erillisessä kulhossa. Kaada kastike päälle ja sekoita.











Kasta riisipaperit yksi kerrallaan kuumaan veteen. Tarkasta paketin kyljestä kuinka kauan niitä pidetään vedessä, sillä valmistajasta riippuen niitä pidetään 5-30 sekuntiin vedessä.


Nosta riisipaperi leikkuulaudalle tai työtasolle pehmenemään. Laita lusikallinen täytettä salaattiseosta kuoren keskelle ja taita paperin toinen puoli päälle. Taita kummatkin päät kääryleen sisään ja käännä ympäri, jotta saat pitkän sauman suljettua. Aseta saumapuoli alaspäin. Jos kääryleitä ei tarjoilla heti, peitä ne kostealla pyyhkeellä.

Tarjoa lisäksi chilikastiketta, johon kääryleitä voi dipata.

Meksikolainen mole

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Jos jokin ruoka on lohturuokaa, niin tämä kanapata. Olen tehnyt tätä useamman kerran eikä ruoka petä koskaan. Suosittelen tätä ruokaa kaikille, jotka pitävät suklaasta, pähkinöistä, kanasta ja pataruoasta yleensäkin. Tyypillistä meksikolaisesta versiosta löytyy useita versioita. Sitä voi valmistaa porsaan-, broilerin- tai kalkkunanlihasta ja tulisuutta voi säädellä chilillä oman maun mukaan. Molea kannattaa tehdä iso satsi kerralla, sillä ruoka vain paranee seuraaviksi päiviksi.


Mole

4 luutonta broilerin filettä
4 punaista chilipalkoa
2 vihreää chilipalkoa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
4 rkl öljyä
1 ½ l kanalientä
1dl paahdettuja manteleita rouhittuna
½ dl paahdettuja hassel-, pekaani- tai maapähkinöitä rouhittuna
½ dl rusinoita
½ dl kuivattuja aprikooseja pieninä palasina
½ dl kuivattuja luumuja pieninä palasina
1 prk tomaattimurskaa
1-2 kanelitankoa
½ dl tummaa sokeria
50 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 % )

1) Halkaise chilit ja poista niistä siemenet. Laita chilit kattilaan ja lisää vettä sen verran, että ne lähes peittyvät. Keitä noin viisi minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Anna chilien seistä vedessä vielä kymmenisen minuuttia. Valuta chilit paperin päällä. Leikkaa chilit muutamaan osaan.

2) Kuori sipulit ja silppua ne hienoksi. Kuumenna öljyä padassa ja kuullota sipulisilppua, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää kanaliemi, pähkinät, tomaattimurska, kanelitangot, kuivatut hedelmät, sokeri, ja suklaa. Hauduta puolisen tuntia. Muista sekoittaa seosta välillä.

3) Leikkaa broileri reiluiksi paloiksi ja mausta ne kevyesti suolalla. Kuumenna öljyä pannulla ja ruskista kanat. Lisää kanat pataan ja jatka hauduttamista noin 40 minuutin ajan. Jos pata on liian sakeaa, lisää kanalientä.

4) Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Tarjoa täysjyväriisin tai villiriisin kanssa.

Vinkki 1. Chilin tulisuuden voit testata leikkaamalla pienen palan chilin kärjestä ja maistamalla sitä.
Vinkki 2. Kanelitangot voi käyttää vielä uudestaan. Hauduttamisen jälkeen huuhdo tangoista kastikeainekset pois ja anna kuivua talouspaperin päällä. Säilytä tangot tiiviissä pussissa tai rasiassa. Samoista tangoista irtoaa makua vielä seuraavallakin kerralla.

Tiesitkö, että 
... saat pähkinöistä hyodyllisiä rasvoja, mineraaleja ja monia ravintoaineita (esim. E-vitamiineja, kalsiumia ja magnesiumia)
... tumma suklaa nostaa veran antioksidanttien määrää eli DNA:si voi suojautua paremmin syöpään johtavilta vahingoittumisilta? Mutta muista kohtuus kaikessa, pari palaa riittää.
... valkosipulin on huomattu vähentävän kolestrolia ja verisuonten kalkkeutumista sekä laskevan verenpainetta.

Suojaa ruoasta

maanantai 22. maaliskuuta 2010


Viime viikonloppuna ehdin viimein lukemaan ostamani kirjan siitä, kuinka ruoka antaa suojaa syöpää ja muita sairauksia vastaan. Itse olen säästynyt suuremmilta sairauksilta, ja tavallaan olenkin terve kuin pukki! Muutama lähipiiriin kuuluva saattaa olla asiasta eri mieltä, mutta oikeasti olen säästynyt pahemmilta taudeilta tai sairauksilta.

Kirja ei kerro siitä, kuinka syömällä tiettyä raaka-ainetta, paranet syövästä. Kirja kertoo kuinka ruokavaliolla voi vaikuttaa syövän ja monen muun taudin ehkäisemiseen ja etenemiseen. Ruokailutottumuksilla todetaan olevan suuri merkitys terveydellemme. Sairastuneiden määrä vaihtelee maittain ja eri maissa sairastutaan eri syöpätyyppeihin.

Saadakseen paremman suojan sairauksia vastaan, kirjan annin voisi tiivistää näin:
- liiku joka päivä ja pidä painosi sopivana koko elämäsi ajan
- vältä makeita juomia ja ruokia, joissa on paljon kaloreita
- syö pääasiassa kasvikunnan tuotteita ja täysjyvätuotteita
- syö hedelmiä ja vihanneksia joka päivä
- syö kalaa pari kertaa viikossa
- pidä alkoholinkulutus vähäisenä
- vähennä suolan käyttöä ja
- syö vähemmän punaista lihaa ja vältä lihajalosteita.

Kirja ei siis tarjonnut mitään uutta ja järisyttävää tietoa, mutta se oli mielenkiintoinen luettava. Kaiken infoähkyn lisäksi siinä on lupaavan oloisia reseptejä. 

Kirjan sisältö ei ole lopullinen totuus yhtään mistään, mutta kuten usea tutkimus sen on jo todennut, tämäkin opus vahvistaa, että kasvit suojaavat syövältä. Sitä sen sijaan ei ole voitu osoitttaa todeksi, että luonnonmukaisesti viljellyt kasvikset ja hedelmät antaisivat paremman suojan sairauksia vastaan. Tärkeintä on syödä kasviksia ja vihanneksia, olivatpa ne luomua tai ei.

Viimeisimmästä väitteestä on varmasti monta mielipidettä, mutta luomu-eko-väittelyyn en tällä erää jaksa paneutua. Pyrin joka tapauksessa ostamaan ruokaa, jonka tuoteseloste on mahdollisimman lyhyt tai jonka tuoteselosteen sisällön ymmärrän. Jos en ole pienenä lapsena suostunut syömään valmisruokia, miksi ihmeessä rupeaisin ostamaan eineksiä tänäkäään päivänä? Ruoan tekeminen alusta asti vie aikaa, mutta tekemällä kaiken itse, tietää ainakin suurinpiirtein mitä suuhunsa laittaa.

Terveyttä vaaliakseni minun tulisi vain syödä monipuolisesti ja muistaa kohtuus kaikessa.
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.