Kööpenhaminan reissulta - Louisiana

maanantai 14. lokakuuta 2013




Oijoi, takana on pidennetty viikonloppu Kööpenhaminassa ja olen niin fiiliksissä. Päivät kuluivat tuttuun tyyliin ruoan parissa ja siitä on luvassa postauksia, mutta ennen ruokajuttuja haluan nostaa esille tämän helmen. 

Puolen tunnin päässä Kööpenhaminasta sijaitsee upea modernin taiteen museo Louisiana, jossa riittää nähtävää niin sisä- kuin ulkopuolellakin. Museo sijaitsee meren rannalla, korkealla rantatörmällä. Ulkona voi ihastella niin maisemaa kuin veistoksiakin. Meidän ollessamme museolla paistoi välillä aurinko ja välillä oli taasen todella harmaata. Olipa sää millainen tahansa, maisemat ovat hulppeat. 

Louisinan museo on monien mielestä Euroopan modernin taiteen huippumuseoita, mutta siihen en osaa ottaa kantaa. En tiedä taiteesta niin paljoa enkä ole vieraillut kovin monissa modernin taiteen museoissa. Vaikutuin itse miljööstä kuitenkin niin paljon, että suosittelen museoon tutustumista ilman taiteen asiantuntemustakin. 
















Itse museorakennuksen vieressä sijaitsee ravintolarakennus, jossa voi nautiskella kahvit tai lounaaksi buffetpöydän antimia tai kuuluisia smörrebrödejä. Me päädyimme syömään leivät, mutta vieressä istuvien eläkeläisten lautaset täyttyivät seisovan pöydän anneista ja täytyy kyllä sanoa, että tarjonta näytti tyrmistyttävän hyvältä! Huomasin myös, että melkein kaikki eläkeläiset joivat olutta tai viiniä. Ja niitä riitti bussilasteittain! Humblaeak on pieni kylä eikä siellä näkynyt olevan juuri muuta tarjottavaa, joten varaudu nauttimaan palan painikkeesi museolla tai ota omat evät mukaan. Ainakin kesäisin museon alue antaa siihen oivat puitteet.









Louisianaan pääsee kätevästi Helsingöriin menevällä junalla, kunhan muistaa jäädä Humblaekin asemalla pois. En tiedä, mitä matka sinne maksaa, mutta yksi vaihtoehto on ostaa Copenhagen Card, joka sisältää museon pääsymaksun lisäksi myös junamatkan (ja tietysti 70 muuta ilmaiskohdetta). Rautatieasemalta on 10-15 minuutin kävelymatka museolle.

Louisiana 
Museum of modern art
avoinna ti-pe klo 11-22, la-su 11-18
GI. Strandvej 13
3050 Humblaek


Ranskalaishenkinen lihakeitto

sunnuntai 6. lokakuuta 2013


Totta puhuakseni lihakeitto ei ole kovin korkealla toiveruoissani. Päädyin kuitenkin tekemään sitä selaillessani keittokirjoja ja suosittelen edes yhden kerran valmistamaan lihakeiton tämän ohjeen mukaan. Eli ripaus ranskalaisuutta mukaan, sillä keittoon laitetaan muutakin kuin perunaa, porkkanaa ja lihaa ja lisäksi se maustetaan omalla lautasella sinapilla. Resepti oli oiva myös sen vuoksi, että nostimme kasvimaalta viimeisetkin juurekset pois. Voit käyttää keittoon melkein mitä tahansa juureksia. Käytin keittoon huomattavasti vähemmän lihaa, mitä alkuperäisessä ohjeessa oli, mutta kukin voi säädellä sen määrään oman makunsa mukaan. Keiton valmistaminen vie 2-3 tuntia, mutta jos teet niin kuin minä, kypsennä liha jo edellisenä päivänä. 

Ranskalaishenkinen lihakeitto  8 henkilölle

Ensimmäisenä päivänä:

2 karitsan potkaa tai 1-2 kg luista keittolihaa (esim. lapaa)
1-2 oksaa tuoretta rosmariinia
1-2 oksaa tuoretta timjamia
3 laakerinlehteä
2 tl suolaa
10 kokonaista mustapippuria
2-3 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä

Pane liha isoon kattilaan ja lisää vettä niin, että liha peittyy. Kiehauta ja kuori vaahto pois. Lisää sen jälkeen rosmariini, timjami, pippurit, suola ja inkivääri. Keitä lihaa kannen alla vähintään kaksi tuntia. Jos käytät potkaa, tiedät lihan olevan kypsää, kun se irtoaa luusta. 

Nosta lihat pois kattilasta ja siivilöi liemi. Leikkaa liha sopiviksi annospaloiksi tai revi pieniksi säikeiksi. Liha kannattaa paloitella heti, kun se on hieman jäähtynyt, sillä näin erotat lihasta huonot osat pois. Jos teet keiton loppuun vasta seuraavana päivänä, muista kuoria liemen pinnalta kovettunut rasva pois.

Toisena päivänä:

3-4 porkkanaa 
8 perunaa 
1 kyssäkaali
3-4 sipulia
2 palsternakkaa
1 purjo
3-6 valkosipulinkynttä
6-8 tomaattia
öljyä

Kuori ja paloittele juurekset ja lohko tomaatit isoiksi lohkoiksi.
Kuullota sipuleita hetken aikaa öljyssä, lisää sen jälkeen muut juurekset ja tomaatit keittoon.

Kaada edellisenä päivänä valmistettu liemi päälle ja keitä kunnes, kasvikset ovat melkein kypsiä. Lisää vielä joukkoon lehtikaali ja tarkista maku.

Annostele keitto lautaselle ja lisää siihen 1 tl Dijon-sinappia. Perinteisiä kotimaisia sinappeja en suosittele käyttämään, sillä ne ovat liian tummia ja makeita keittoon. Tai en ainakaan itse ole onnistunut löytämään hyvää, kirpeää kotimaista sinappia. Dijon antaa keittoon mukavan kirpeän ja piristävän loppusilauksen.

Vinkki! Halutessasi voit lautasannokseesi myös keitettyä kananmunaa ja suolakurkkua. Bon appétit!




Syys siirtolapuutarhalla

lauantai 5. lokakuuta 2013

Tilli


Kymmenisen päivää sitten siirtolapuutarhallamme kukki vielä moni kukka. Osa ihan oikealla ajallaan, osa häiriintyneenä uudestaan lämpimän sään ansiosta. Uskoisin, että nyt kaula on katkennut jo monelta. Minulta kesä loppui jo yli kuukausi sitten.

Edessä on mökin laitto talviteloille ja kukkasipulien istutus.

Rantakukka


Konnanyrtti

Kullero

Verikurjenpolvi


Meksikonrakuuna


Ruiskaunokki

Salvia

Samettikukka

Sinipallo-ohdake

Syyspäivänhattu


Valkoinen punahattu

Alppiruusu

Pelargonia




Syksyinen juhlamenu

perjantai 4. lokakuuta 2013






Viikko sitten vietettiin puolison tädin yllätyssynttäri-illallisia. Meille se ei tietenkään ollut yllätys, sillä olimme lupautuneet tekemään ruoat seurueelle. Päädyimme tekemäään syksyisen kuuden ruokalajin menun. Ilta aloitettiin kuitenkin ihka-ihanilla toast skageneilla. 

Kun klikkaat ruokalajin nimeä, pääset suoraan reseptiin. 






Savusärkisalaatista ei varsinaisesti ole reseptiä, mutta sitä voi kehittää itse kukin haluamaansa suuntaan. Tässä salaatissa oli savusärjen lisäksi nopeasti kiehautettua keltajuurta, kananmunia, sinappikastikkeessa marinoituja keitettyjä perunoita, valkosipulikurkkuja ja loraus sinappikastiketta






Mallasleipää (EDIT: ohje lisätty)




Linkki vie reseptiin, jossa gnocchit tarjoillaan kermaisen kantarellikastikkeen kanssa, mutta päädyimme tarjoilemaan ne sen sijaan paistettujen sienien ja kurpitsoiden kanssa. 




Illan parhaaseen kärkeen kuului omasta mielestäni kasslerin alla oleva juuresrisotto, jossa ei ole riisiä laisinkaan. Söin sitä ensimmäisen kerran Sasu Laukkosen tekemänä, mutta mies ylsi yhtä hyvään suoritukseen. 









Jos juuresrisotto kuului illan parhaimpiin, niin spelttilakujäätelö oli parasta! Parasta jäätelöä, mitä mies on koskaan tehnyt. Onneksi sitä on vielä pakastimessa. 




Jäätelöön käytetyistä kananmunista jäi valkuaiset käyttämättä, joten päätin tehdä niistä marenkeja. Loistava veto, sillä miehen sukulaiset tyhjensivät koko astian kahvin ohessa. 

Hyvien valmisteluiden ansiosta ruoan laittaminen yhdeksälle henkilölle onnistui loistavasti, vaikka keittiö on pienehkö ja annokset tehtiin suoraan lautasille. Jos siis suunnittelet järjestäväsi illallisia, muista suunnitella ruoan tekeminen alusta loppuun asti hyvin. Lisäksi kannattaa pitää mielessä se, ettei tarjoile samalla ruokavälineellä tarjottavia ruokia läpi menun. Ellei teemana satu sitten olemaan lusikkabileet. Yhtä lailla kannattaa suunnitella menu niin, ettei jokainen ruokalaji ole menossa uuniin. 
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.