Savulohi-hernevoileipäkakku

torstai 2. toukokuuta 2019





Kun näin Hesarin tehneen juuri vapuksi voileipäkakkukoosteen lehteen, tiesin haluavani testata tätä japanilaishenkistä versiota, jossa maistuvat susheista tutut lohi, pikkelöity inkivääri ja wasabi. Valmistin voileipäkakun alusta saakka kuten ohjeessa kerrottiin ja lopputulos oli hyvä. Superhyvään on vielä matkaa, sillä vaikka lisäsin täytteisiin alkuperäistä ohjetta enemmän mausteita ja makua, niitä olisi saanut olla vieläkin enemmän! Tämä seikka ehtii aina unohtua, sillä valitettavasti en valmista voileipäkakkuja niin usein kuin haluaisin niitä syödä. Mutta ei hätää, voileipäkakun päälle on helppo lisätä sushi-inkivääriä tuomaan lisää raikkautta. Ja makuyhdistelmä todella on sellainen, että aion tehdä uudestaankin, joten pakko ottaa resepti itselle ylös! Myös rullalle kääritty vegaaninen voileipäkakku ja Skagenröra-voileipäkakku vaikuttivat mielenkiintoisilta, mutta jäivät toiseen kertaan testattavaksi. 

Voileipäkakkua kootessa tein sen virheen, että aloitin kerrosten tekemisen hernetahnasta. Olisi pitänyt aloittaa savulohitahnasta, niin olisin saanut voileipäkakusta kalaisamman version. Valitsin liian pienen vuoan kokoamiseen enkä viitsinyt vaihtaa sitä kesken kaiken toiseen ja voileipäkakku jäi yhtä kerrosta vajaaksi. Korjasin tilannetta koristeluvaiheessa lusikoimalla lohitahnaa kurkkujen sisään, jolloin sain upotettua kakkuun lisää kalaa. Hernetahnaa jäi myös liian vähän viimeistelyyn, mutta koska pidän rustiikkisesta tyylistä, lopputulosta se ei haitannut. Ja vaikka reseptissä ja itse voileipäkakun kokoamisessa on parantamisen varaa, pidin mausta erittäin paljon. Voileipäkakun sijaan voisin tehdä yhden annoksen kokoiset herkut viikonloppuaamiaiselle. 

Jos valmistat voileipäkakkua juhliin missä on muutakin tarjottavaa, mielestäni kakku kannattaa koristella niin, että yhdellä silmäyksellä näet mitä voileipäkakku sisältää. Tähän kakkuun aion näin ollen laittaa ensi kerralla koristeeksi myös herneitä ja avokadoa sushi-inkiväärin ja merilevän lisäksi. Samalla huomasin myös, että pidän koristeena ja kuorrutteena enemmän kasvistahnoista kuin tuorejuustoista ja majoneesista. Vaihtelu toki virkistää, mutta sain jo pari ideaa voileipäkakusta, joka olisi kuorrutettu punajuurihummuksella tai porkkanapestolla. Ah, tulisipa tästä voileipäkakun vuosi ja saisin maistella mahdollisimman monenlaisia kakkuja!


Savulohi-hernevoileipäkakku 10 annosta

Savulohitäyte
1 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
0,5-1 dl sitruunan mehua
0,5-1 dl sushi-inkivääriä hienonnettuna
200 g lämminsavulohta tai savustettua siikaa
2-5 rkl ruohosipulia hienonnettuna
suolaa, mustapippuria

Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi, sekoita tuorejuusto joukkoon ja notkista sitruunanmehulla. Poista savukalasta nahka ja ruodot ja sekoita juustoseoksen joukkoon. 
Valuta sushi-inkivääri liemestä ja hienonna seokseen. Lisää vielä ruohosipulit ja mausta täytettä. Lisää tarvittaessa suolaa, mustapippuria ja inkivääriä. Huomaa, että täyte saa maistua todella voimakkaasti, sillä leipä imee makua itseensä.

Avokado-hernetahna
1 pss (200 g) pakasteherneitä
2 avokadoa
1 dl majoneesia
2-4 tl wasabia
suolaa ja sitruunamehua maun mukaan

Halkaise ja kuori avokadot ja lusikoi hedelmäliha kapeaan kulhoon. Kaada sulaneet herneet joukkoon ja soseuta hienoksi. Lisää majoneesi ja wasabi ja maista tahnaa. Lisää tarpeen mukaan sitruunamehua ja suolaa, kenties wasabiakin.

Leivän kokoamiseen:
500 g paahtoleipää
kurkkua
salaatinlehtiä tai miniversoja
sushi-inkivääriä
merileväarkkeja hienonnettuna
herneitä ja avokadoa viipaloituna

Vuoraa 2 litran vuoka kelmulla ja aseta pohjalle paahtoleipäpalat. Mikäli paahtoleivässä on kovempaa reunaa, leikkaa ne pois. Levitä päälle puolet lohitahnasta ja nosta sen jälkeen seuraava leipäkerros päälle. Lusikoi seuraavaksi 1/3 avokado-hernetahnasta ja nosta leivät jälleen päälle. Tee vielä kerrokset molempia ja lopeta kokoaminen siihen, että päällimmäiseksi jää leipäkerros. Muista jättää avokado-hernetahnaa 1/3 kakun kuorruttamiseen seuraavalle päivälle. Kääri vuoka tuorekelmuun, painele leipiä hieman kasaan ja nosta vuoka jääkaappiin painon alle yön ajaksi.

Nosta savulohikakku vuoasta kelmuineen ja aseta kakku sopivalle tarjoilulautaselle. Kuori kelmut pois ja levitä loppu avokado-hernetahna leivän ympärille. Asettele päälle ja halutessasi myös kakun sivuille salaatinlehtiä tai miniversoja. Tee juustohöylällä kokonaisesta kurkusta pitkiä nauhoja koristeeksi ja rullaa sormen ympärillä rullalle tai tee aaltomaiset koristeet pinnalle.

Valuta lopuksi vielä sushi-inkivääriä liemestä ja asettele kuivana koristeeksi sinne tänne kakun päälle.  Enemmän on parempi! Ripottele merileväpaloja vielä lopuksi pinnalle.



Täältä löydät perinteisemmän lohikakun ohjeen. Kesäisiin kala- ja herkkupöytiin sopii erinomaisesti myös paholaisen munat!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.