Okan kasvatus vauhdissa

sunnuntai 28. toukokuuta 2017


Vieläkö muistat tämän Andien mukulakasvin, okan, jonka laitoin multaan maaliskuun lopussa? Aivan aluksi kasvatin mukuloita kotona kaupungissa, mutta siirsin ne siirtolapuutarhalle jo ennen kuin niissä näkyi yhtään kasvua. Tämä siksi, että kaupungissa ei ollut tarpeeksi valoa julkisivuremontin takia eikä minulla ole erillisiä kasvivaloja. Mökillä puolestaan on valoa riittämiin, mutta lämpötilaa ei niinkään. Tai niin minä luulin. 

Okat alkoivat kyllä itää ja näyttivät erinomaisilta. Nyt toukokuussa varret olivat kuitenkin venähtäneet pituutta ja olivat niin hentoiset, että siirsin ne terassille pieneen kasvihuoneeseen ja viikon ulkoilun jälkeen lämpimälle kasvimaalle laatikon suojiin. Kaivoin kuopat neljälle okalle, mutta yhden jätin vielä ruukkuun ja ajattelin istuttaa sen muualle. Rekolan puutarhalta saamassani infossa on kyllä tarkemmat ohjeet kasvatukseen, mutta se jäi tietysti kotiin siirtolapuutarhalle muutettaessa. Etsin ne toki vielä käsiini, mutta tällä hetkellä itselleni tärkeintä on se, että okat ovat elossa ja kasvavat. Tuolla ne tyytyväisenä majailevat laatikossaan harson alla. Toivottavasti pysyvät elossa pitkälle syksyyn.4 kommenttia

 1. Itse uskalsin vasta nyt kesäkuun lopulla istuttaa kolme okaa ulos maahan. Kelit ovat tässä Turun kupeessa olleet kesäkuussa melko kalseat.
  http://chilitunari.blogspot.fi/2017/06/okaa-peltoon.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sää on ollut kyllä huomattavasti koleampaa mitä odotin toukokuun lopulla. Mutta kaikki okat ovat säilyneet hengissä kasvilaatikossa ja tänään siirsin yhden ruukussa olleenkin joukon jatkeeksi. Toivottavasti ei tule enää tässä vaiheessa mitään vastoinkäymisiä!

   Poista
 2. Miten okille kävi. Saitko niistä satoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukuloita kyllä kasvoi, mutta ne jäivät todella pieniksi. Okat kasvoivat päällisin puolin kohtuullisen kokoisiksi, mutta lopputulos olisi selvästi vaatinut parempaa huolenpitoa ja lämpimämpää ja aurinkoisempaa säätä kesällä. Loppusyksy ei riittänyt kasvattamaan satoa kovinkaan paljoa.

   Poista

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.