Lähi-idän pikkuruokia

tiistai 24. kesäkuuta 2014




Mezeiksi niitä kutsutaan. Pienistä kulhoista tarjottavia ruokia ja tahnoja. Parhaimmilllaan ne maistuvat suuremmassa joukossa seurustellen. Juoden olutta, punaviiniä tai teetä. Aitoja mezejä autenttisessa ympäristössä en ole vielä päässyt koskaan syömään, mutta olen fiilistellyt ruokia useampaan otteeseen kotona ja vieraiden luona. Suuren osan tarjottavista voi valmistella etukäteen, jolloin aikaa jää itse seurusteluunkin. Tunnetuimpia mezejä ovat falafelit, hummus ja tabbouleh ja olen syönyt niitä useaan otteeseen reseptejä vaihdellen. Omasta blogista kyseisiä reseptejä ei löydy juurikaan sen vuoksi. Hummusta ja tsatsiakin olen tehnyt jos jonkinlaista, alla viimeisimmät versiot. Tässä kuitenkin pieni otos Lähi-idän herkkuja sadepäivien iloksi ja tekstin lopuksi vielä muutama aiempi bloggattu resepti muistutukseksi.

Viininlehtikääryleitä 20 käärylettä

1,5 dl keittämätöntä bulguria
pieni sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,5 punainen paprika
1 rkl oliiviöljyä
4 rkl pinjansiemeniä
4 rkl tummia tai vaaleita rusinoita
0,5 tl kanelia
suolaa, mustapippuria
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 prk viininlehtiä suolaliemessä tai 60 kpl mustaviinimarjanlehtiä

Uuniin:
1 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
sitruunanviipaleita pinnalle
  • keitä bulguri pakkauksen ohjeen mukaan, mutta yleensä nestettä tulee puolet enemmän kuin bulguria
  • paista sipuli, valkosipuli ja paprika pannulla oliiviöljyssä ruskistamatta
  • lisää bulguriin pinjansiemenet ja rusinat
  • mausta kanelilla, suolalla, pippurilla, hunajalla ja korianterilla. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa mausteita.
  • jos teet kääryleet mustaherukanlehdistä, keitä ne nopeasti suolavedessä ja nosta jäähtymään. Jos taas käytät valmiita viininlehtiä, huuhtele liika suola pois liottamalla niitä viitisen minuuttia vedessä
  • levitä työtasolle kolme viininlehteä limittäin ja nosta ruokalusikalla täytettä keskelle
  • käännä lehtien reunat sivuilta keskelle ja rullaa sitten napakaksi kääröksi
  • asettele kääröt uunivuokaan vieretysten ja kaada vesi niiden päälle
  • valele kääröt oliiviöljyllä ja nosta sitruunanviipaleeet kääröjen päälle
  • peitä astia foliolla ja kypsennä kääryleitä uunissa 25 minuutin ajan
Vinkki! Viininlehtikääryleiden täytteitä voit käyttää myös paprikoiden täyttämiseen. 




Tsatsiki

1 kurkku kuorittuna ja siemenet poistettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
ripaus sokeria
loraus oliiviöljyä
tuoretta minttua tai persiljaa hienonnettuna
2 dl paksua jogurttia

  • jos sinulla on aikaa, valuta jogurtti suodatinpussissa lävikön päällä
  • raasta kurkku ja ripottele päälle suolaa, nosta raaste lävikköön valumaan 15-30 minuutiksi
  • purista kurkuista kaikki neste pois ja sekoita jogurtin joukkoon
  • lisää myös muut ainekset ja tarkista maku
  • anna tsatsikin levätä jääkaapissa puolisen tuntia
  • lorauta tsatsikin päälle vielä oliiviöljyä ja tarjoile viininlehtikääryleiden ja pitaleipien kera
Vinkki! Voit tehdä tsatsikista myös yksinkertaisemman version pelkistä yrteistä. 


Hummus

2 prk kypsiä kikherneitä
3 valkosipulinkynttä
tuoretta persiljaa oman maun mukaan
0,5-1 tl juustokuminaa (jeeraa)
2 tl seesamiöljyä tai 2 rkl tahinia
0,5-1 sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

  • huuhdo kikherneet ja kaada tehosekoittimeen 
  • lisää muut ainekset ja sekoita seos karkeaksi tahnaksi. Jos haluat sileämpää tahnaa, lisää loraus vettä joukkoon. 
Vinkki! Jos hummusta jää tähteeksi, käytä loppu leivän levitteenä tai dippaile siihen kasviksia. Hummus sopii myös loistavasti tortilloihin täytteeksi esimerkiksi mangosalsan ja salaatin kera. 


Pitaleipä

10 dl vehnäjauhoja
1,5 dl vettä
2 pussia kuivahiivaa tai 1 tuorehiiva
2 rkl hunajaa
100 g voita sulatettuna
suolaa

  • liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen
  • lisää jauhot, hunaja, suola ja voi ja vaivaa taikina tasaiseksi
  • anna taikinan nousta 30 minuuttia
  • kauli taikina ohueksi levyksi, taita ja kauli puolen sentin paksuiseksi. Tee vaikka keittokulhoa hyväksi käyttäen, reunalla taikinaan painamalla, hiukan cd-levyä isompia leipiä. Paista grillissä epäsuoralla lämmöllä, kunnes leipiin  alkaa tulla väriä, mutta eivät pääse rapeiksi.

Tuunattuja pitaleipiä
Jos teet itse pitaleipiä ja niitä jostain syystä jää yli, voit nauttia niistä vielä seuraavanakin päivänä. Halkaise leivät, sivele sulatetulla voilla, ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja suolaa. Paahda leipiä 225 asteessa muutama minuutti ja napostele sellaisenaan.




Sitruunakanaa 4 annosta

1 kg broilerin/ kanan koipia ja reisiä
1 sitruunan mehu
1 sitruunan kuori raastettuna
2-3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 tl neilikkaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl oreganoa
1 dl paksua luonnonjogurttia
suolaa, mustapippuria
* * *
mantelilastuja koristeeksi
  • valmista marinadi yhdistämällä jogurtti, sitruunan kuori ja mehu, valkosipuli ja loput mausteet
  • levitä marinadi kananpaloihin ja jätä maustumaan jääkaappiin yön ajaksi, mutta mielellään vähintään pariksi tunniksi
  • lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista broilerin paloja noin 20-30 minuuttia. Jos grillaat kanapalat, pyyhi marinadi pois. Kypsyyden voit tarkistaa pistämällä paksuinta lihan kohtaa tikulla tai veitsenkärjellä. Jos reiästä tuleva neste on kirkasta, kana on kypsää.
  • ripottele kanapalojen päälle mantelilastuja ja paista ruokaa vielä sen aikaa, että lastut saavat väriä


Paprikahöystö
4 punaista paprikaa
3 rkl paahdettuja mantelilastuja tai pinjansiemeniä
loraus oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
  • paahda paprikat kokonaisina grillissä tai uunissa 275 asteessa, kunnes pinta mustuu
  • nosta paprikat muovipussiin jäähtymään ja höyrystymään, niin saat kuoren helposti irti
  • poista kuori ja revi paprikat haluamasi kokoisiksi paloiksi tai suikaleiksi
  • nosta paprikat laakeaan astiaan, mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele mantelilastut pinnalle
  • halutessasi voit lisätä pinnalle myös fetajuustoa

Lisää mezepöytään sopivia reseptejä löydät täältä:
- kikhernesalaatti
- punajuurifalafelit 
munakoisoa taatelikastikkeessa ja ruusuista riisiä

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.