Kylmäsavulohta, parsaa ja uppomunia sekä pääsiäismenu

maanantai 14. huhtikuuta 2014





Parsa jos mikä on kevään suurta herkkua! Kaupoista sitä on jo saatavilla, muttei vielä kotimaista. En ole silti kyennyt vastustamaan parsan kiusausta, sillä sen sesonki on kuitenkin aika lyhyt. Tässä yksinkertaisessa ruoassa yhdistyy hienosti kolme suosikkiraaka-ainettani (muna, parsa ja kylmäsavulohi), jotka voi kruunata kuplivalla juomalla. Jos et pidä kalasta, vaihda tilalle vaikkapa ilmakuivattua kinkkua tai pekonia.

Vinkki! Kun olet ostamassa parsoja, vältä ostamassa isoja ja paksuja, sillä ne ovat puumaisia eivätkä lähimainkaan niin hyviä kuin pienemmät versiot. Paksut parsat tulee myös kuoria, mutta ohuimmille riittää pelkkä veden alla huuhteleminen.

Kylmäsavulohta, parsaa ja uppomunia 2 henkilölle

1 nippu vihreää parsaa
kylmäsavulohta ohuina siivuina
parmesaania raastettuna
1 dl etikkaa
2-4 kananmunaa
salaattia tarjoiluun (rucolaa, vuonankaalia)
suolaa, mustapippuria
  • katkaise tai leikkaa parsojen puumainen tyviosa pois (muutaman sentin pätkä)
  • parsoja ei tarvitse esikeittää, mutta jos ne ovat sormea paksumpia, kiehauta niitä kattilassa parin minuutin ajan
  • kääri puolikas kylmäsavulohisiivu parsan ympärille ja nosta uunivuokaan. Voit toki käyttää yhteen parsaan kokonaisen kylmäsavulohisiivun, mutta tuolloin parsan maku peittyy täysin kalan alle.
  • raasta parsojen pinnalle parmesaanijuustoa oman maun mukaan
  • paista parsoja uunissa 225 asteessa, kunnes juusto alkaa sulaa ja saada väriä (max. 15 minuuttia)
  • kuumenna munien keitinvesi kattilassa. Kun vesi alkaa kiehua, lisää siihen etikkaa ja suolaa. Kun vesi on 80-asteista, pyöräytä kauhalla veteen pieni pyörre, riko munat yksitellen pieneen kahvikuppiin ja kippaa muna tästä kupista varovasti veteen keskelle pyörrettä. Hauduta munia 3-4 minuuttia ja nosta ne vedestä reikäkauhalla. Valuta munista ylimääräinen vesi pois talouspaperin päällä. Munien tulee olla sisältä vielä enemmän tai vähemmän valuvia.
  • asettele salaatti lautasille, nosta kypsät parsat ja uppomunat päälle
  • rouhi päälle mustapippuria ja ripottele hieman suolaa

Kaipaatko ideoita pääsiäispyhään? Tässä muutama menuvaihtoehto kokkailtavaksi:

Paistetut kampasimpukat ja persiljapyree
Sitruuna-ricottaraviolit salviavoissa
Italialainen pääsiäiskakku

Sahrami-kukkakaalikeitto
Viskillä maustettu kylmäsavulohirisotto
Passionhedelmä-pannacotta ja basilika-limesiirappi

Maa-artisokkakeitto
Kukkoileva kana-annos
Vadelmabrownies

Muuten vain mukavaa pientä makeaa:
Lusikkaleivät

2 kommenttia

  1. Thank you for the good recipie and insipation to cook asparagus! :) I had to slightly modify it and use bacon instead of salmon, but the outome was great! http://sailing-handh.blogspot.fi/2014/05/asparagus-with-chicken-and-avocado.html

    VastaaPoista

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.