Paistettua turskaa, maa-artisokkaa ja paprikakastiketta

sunnuntai 10. helmikuuta 2013



Tammikuussa alkoi tutustuminen espanjalaiseen keittiöön ja tämä paprikakastike osoittautui monikäyttöiseksi. Kastiketta tuli suurehko satsi, joten sitä riitti kolmeen eri ruokaan. Ensimmäinen ruoka, johon sitä tuli, oli paistettua turskaa, maa-artisokkaa ja paprikakastiketta. Seuraavana päivänä söimme kastiketta espanjalaisen tortillan kanssa lounaaksi ja kolmantena päivänä kastike pääsi kasvispastan jatkeeksi.

Alkuperäisessä ohjeessa turskan sijaan oli käytetty meribassia, mutta koska se on WWF:n kalaoppaan uhanalaisten listalla, se ei päätynyt lautasellemme. Turskankin kanssa on vähän niin ja näin, joten suosimalla kotimaista järvikalaa, teet paremman valinnan.


Paistettua turskaa, maa-artisokkaa ja paprikakastiketta 4 henkilölle

300 g maa-artisokkaa
suolaa, pippuria
1 dl oliiviöljyä
2 shalottisipulia kuorittuna ja hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 laakerinlehteä
1 prk säilöttyjä paprikoita
ripaus sokeria
0,5 dl sherryä
12 tuoretta salvian lehteä
4 turskan filettä

  • kuori maa-artisokat ja keitä niitä suolatussa vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä
  • kaada vesi pois ja jätä maa-artisokat jäähtymään
  • kun maa-artikot ovat jäähtyneet hieman, leikkaa ne pitkittäin puoliksi ja nosta syrjään
  • kaada puolet öljystä pannulle ja lisää sipulit ja laakerinlehdet ja paista 5 minuuttia
  • kuutioi paprikat ja lisää ne pannulle sokerin kanssa
  • lisää sherry ja 1 dl vettä, anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia
  • nosta kastike syrjään, poista laakerinlehdet ja soseuta ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa
  • mausta suolalla ja pippurilla
  • kaada oliiviöljyä puhtaalle pannulle ja paista maa-artisokkia, kunnes niihin tulee kaunis väri
  • lisää salvianlehdet joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla

  • kun maa-artisokat paistuvat, rupea paistamaan kalaa samalla ja lämmitä kastike
  • paista turska kuumalla pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla
  • lusikoi lautaselle kastiketta, nosta sitten maa- artisokat ja kala päälle

Vinkki! Säilöttyjen paprikoiden sijaan voit käyttää tuoreita paprikoita. Paahda paprikat uunissa grillivastusten alla mustiksi ja nosta sen jälkeen ne kulhoon kelmun alle jäähtymään. Kun paprikat ovat jäähtyneet tarpeeksi, kuori musta kuori pois ja käytä säilöttyjen paprikoiden tapaan. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.