Haukipullat

keskiviikko 20. helmikuuta 2013


Viime viikolla teki mieli kalaa ja hetken mietittyäni päädyin tekemään kalapullia. Hauesta. Voihan ne kalapullat muustakin kalasta tehdä, mutta olen tottunut syömään nimenomaan haukipullia. Kotona asuessa isä niitä valmisti silloin tällöin ja pullat jäivät jo silloin iskemättömästi mieleen. Hauen ruodoistakaan ei tarvitse välittää, sillä monitoimikone tekee niistä mennyttä.

Edellisiin valmistamiin ihaukipyöryköihin tuli munaa ja kermaa, mutta nämä tein ilman kumpaakaan ainesta. Erittäin yksinkertaisesti ja pullat pysyivät hyvin koossakin. Haukipullat voit kypsentää joko paistinpannulla tai kalaliemessä.

Haukipullien lisukkeeksi valmistin sekä sitruunamuusia että yrttisiä hasselbackanperunoita. Alkuperäiseen hasselbackanperunoiden reseptiin tulee juustoa ja korppujauhoja, mutta omiin perunoihin en laittanut niitä laisinkaan. Nimesin perunat hasselbackoiksi puhtaasti niissä olevien viipaleiden vuoksi.



Haukipullat 15 kpl

500 g haukea fileenä
0,5 dl tilliä hienonnettuna
0,5-1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
suolaa, pippuria
voita ja öljyä paistamiseen

  • paloittele kala kuutioiksi ja nosta monitoimikoneeseen
  • lisää muut ainekset ja sekoita, kunnes haukimassa sileää
  • pyörittele taikinasta pullat
  • paista voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla yksi testipulla ja tarkista maku. Älä jätä vaihetta koskaan pois, vaikka tekisit tavallisia lihapullia. 
  • voit vaihtoehtoisesti kypsentää haukipullat myös kalaliemessä
  • tarjoile kalapullat sitruunamuusin tai yrttisten hasselbackanperunoiden kanssa

Yrttiset hasselbackanperunat 4 henkilölle

10 perunaa kuorittuna
suolaa, mustapippuria
öljyä
tuoretta tilliä/basilikaa/timjamia hienonnettuna

  • tee perunoihin viiltoja, mutta älä leikkaa viipaleiksi, jotta perunat pysyvät kokonaisina
  • sivele niiden pinnalle öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla
  • paista perunoita uunissa 200 asteessa 40-50 minuuttia
  • sillä välin kun perunat ovat uunissa, tee öljystä ja hienonnetuista yrteistä ohut kastikeseos
  • kun perunat ovat kypsiä, lusikoi yrttiseosta pinnalle


Muita kokeilemisen arvoisi haukireseptejä:
Itämainen kalapulla-nuudelikeitto
Kalaterriiniä rapukastikkeessa
Haukiquenellit

Vinkki! Tee kalakeitto kalapullilla, jos lapsesi eivät pidä kalasta niiden ruotojen takia. Kun perunat ovat melkein kypsiä, nosta pyörykät kypsymään liemeen.

3 kommenttia

  1. Ihana että tämän reseptin laitoot. Aidot haukipullat eivät sisällä kanamunaa, mutta netin kaikki reseptit sisältää niitä silti -ja turhaan. Joutui pitkään haeskelemaan aitoa reseptiä. Muistelen että äitee teki kolmella ainesosalla haukipullat, haukea, kermaa ja sipulia, mausteeksi tilliä ja pippuria, suolaa. Näitä haukipullia kaipaan, enkä reseptiä löydä, mutta tämäkin oli hyvä. Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että maistui! Lorauttelen itsekin toisinaan kermaa joukkoon, riippuen siitä, mitä jääkaapista sattuu löytymään.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.