Kalkkunaa ja Waldorfin salaattia

keskiviikko 26. joulukuuta 2012




Waldorfin salaatti on kehitetty New Yorkissa sijainneessa Waldordin hotellissa 1800-luvun puolella. Salaatti on yksi tunnetuimmista majoneesipohjaisista salaateista, mutta koska jääkaapista löytyi smetanaa, käytin sitä majoneesin sijaan. Ja salaatti oli siltikin hyvää! Salaatti tehdään yleensä juuriselleristä, mutta olen syönyt salaatin myös varsiselleristä tehtynä. Ei huono vaihtoehto sekään. Selleri on harvan suosikkikasvis, mutta omaan makuun tämä kirpeähkö juures sopii. Maku ei kuitenkaan ole liian voimakas ja omena antaa siihen mukavaa makeutta.

Ruoka soveltuu erittäin hyvin uudenvuoden juhlapöytään tai vaikkapa brunssille, sillä liha tarjoillaan haaleana tai kylmänä salaatin kera.

Paistettu kalkkuna 8-10 henkilölle

1 kg kokoinen kalkkunanrinta
suolaa
mustapippuria
tuoretta tai kuivattua timjamia

  • ota kalkkuna huoneenlämpöön ainakin 30 minuuttia ennen paistamista
  • kuivaa liha ja hiero mausteet lihan pintaan
  • paista kalkkunaa 170 asteisessa uunissa, kunnes lihan sisälämpötila on 70 astetta. Jos sinulla ei ole mittaria, pidä kalkkunaa uunissa noin 1 h ja 15 minuuttia. 
  • anna kalkkunan vetäytyä foliossa ja jäähtyä, jos et tarjoile sitä heti
  • leikkaa kalkkuna viipaleiksi, asettele lautaselle ja nosta Waldorfin salaattia päälle
Waldorfin salaatti eli omena-sellerisalaatti

500 g juuriselleriä kuorittuna ja suikaloituna
3 omenaa kuorittuna ja suikaloituna
100 g saksanpähkinää karkeaksi hienonnettuna
1 dl majoneesia (korvikkeeksi käy myös smetana, creme fraiche, kermaviili tai maustamaton jogurtti)
suolaa, valkopippuria
sitruunanmehua
(sokeria, sinappia)
rukolaa
  • keitä sellerisuikaleita sitruunalla ja suolatulla maustetussa vedessä muutaman minuutin ajan. Kaada lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä, jotta niiden kypsyminen lakkaa. Anna suikaleiden jäähtyä. 
  • valmista tällä välin majoneesi, ellet käytä sen sijaan jotain muuta
  • sekoita sellerit, omenat ja majoneesi keskenään sekaisin
  • jos et käytä majoneesia, lisää kastikkeeseen sinappia makua antamaan

Mausteista kalkkunaa ja couscousia kuivatuilla hedelmillä

tiistai 25. joulukuuta 2012


Joulun pyhät ovat olleet kyllä mahtavat! Vähäiset lahjaostokset tuli tehtyä hyvissä ajoin ja ruokakauppaankaan ei tarvinnut hermoja menettää. Aattoa odotellessa ehti nauttimaan hyvästä ruoasta ja levosta viikonlopun ajan. Pidän jouluruoista siinä missä mieskin, mutta pientä kyllästymistä on ollut jo havaittavissa. Näin ollen emme syöneet perinteisiä joulupöydän antimia kotona lainkaan, vaikkakin käytimme samoja ruoka-aineita osittain. Lauantaina nautimme mausteista kalkkunaa makean couscousin kera ja sunnuntaina söimme italialaisia herkkuja. Aatto meni valmiissa pöydässä miehen siskon luona ja joulupäivänä jatkoimme kalkkunan parissa raikkaan Waldorfin salaatin kera. Ja huomenna tapanina lähdemme taas pienelle reissulle jatkamaan laiskottelua ja valmiin ruoan parissa herkuttelua. Jos siis joulun jälkeen kaapista löytyy edelleen kalkkunaa ja kuivattuja hedelmiä, tekaiset nopeahkon ruoan tällä ohjeella.

Mausteinen kalkkuna

500 g kalkkunan tai kanan fileetä

Marinadi:
2 valkosipulinkynttä
0,5-1 punainen chilipalko siemenet poistettuna
1 dl lehtipersiljaa tai korianteria
(1 tl korianterinsiemeniä)
(ripaus kurkumaa tai sahramia)
1 tl juustokuminaa
1 dl oliiviöljyä
0,5-1 sitruunan mehu
suolaa tarpeen mukaan



  • mittaa marinadin ainekset tehosekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi
  • pyyhi kalkkunan pinta paperilla ja nosta kalkkuna pakastepussiin tai kulhoon
  • kaada marinadi joukkoon ja anna kalkkunan marinoitua vähintään 4 tuntia jääkaapissa
  • ota kalkkuna  huoneenlämpöön ainakin 30 minuuttia ennen paistamista ja valmista couscous tässä välissä
  • paista kalkkunafileet paistinpannussa kypsiksi pienessä tilkassa öljyä muutaman minuutin ajan molemmin puolin

Couscous kuivatuilla hedelmillä

2 dl viipaloituja taateleita, viikunoita, aprikooseja tai luumuja
3 dl kasvislientä
2 dl couscousia
2 rkl oliiviöljyä
0,5-1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
tuoretta minttua
mustapippuria ja suolaa tarpeen mukaan
  • mittaa kasvisliemi kattilaan, lisää kuivatut hedelmät ja kiehauta
  • lisää couscous, öljy, raastettu appelsiininkuori ja mehu ja sekoita hyvin
  • nosta kattila sivuun ja anna couscousin tekeytyä kannen alla 10 minuuttia
  • jos couscous vaikuttaa liian kuivalta, lisää öljyä ja appelsiininmehua

Mukavia loppuvapaita!






Jouluisat kardemummakeksit

keskiviikko 12. joulukuuta 2012





Teen joka joulu satsin lusikkaleipiä ja pari erilaista joulukeksiä. Useimmiten olen pitäytynyt perinteisissä versiossa ja tehnyt näitä kaneli- ja pähkinäkeksejä. Ilo olikin suuri, kun näin uusimmassa Koti & Keittiö -lehdessä vastaavanlaisen kardemummakeksin ohjeen. Osui ja upposi! Mieskin ahmi näitä ison keon. Leivoin keksit täysin ohjeen mukaisesti, mutta vehnäjauhoja jouduin laittamaan enemmän. Määrä voi vaihdella suurestikin jauhoista riippuen. Lisää jauhoja siis vähän kerrallaan.

Kardemummakeksit 

4-5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
200 g kylmää voita
1 muna

  • mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne
  • paloittele voi päälle ja nypi jauhoseokseen
  • lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi
  • jos taikina tarttuu vielä käsiin, lisää vehnäjauhoja
  • muotoile taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi
  • jauhota leipomisalusta, kauli taikinasta ohut levy ja ota muoteilla haluamasilaisia keksejä
  • paista keksit 175 asteessa 7-10 minuuttia
  • koristele jäähtyneet keksit halutessasi tomusokerilla tai sokerikuorrutuksella


Kalapihvit ja thaisalaatti

lauantai 8. joulukuuta 2012



Hampurilaisia tulee syötyä aika harvoin, mutta nyt innostuin Viini -lehden kalaburgeriohjeesta. Lopputulos oli erittäin maukas ja ruoka maistusi kesälläkin. Tällä kertaa jätin kuitenkin leivät pois ja söimme pihvit pelkän salaatin kanssa. Lähikaupassa ei ollut reseptissä vaadittua, haukea turskaa tai siikaa, joten vaihdoin tuoreen kalan yllättäen seitiin. Valitsin pakastekaapista MSC -sertifikoitua seitiä.


Kalapihvit 4 annosta

500 g seitiä/haukea/turskaa/siikaa
1 salottisipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 chiliä hienonnettuna
3 munaa
1,5 dl korppujauhoja
1 sitruunan tai limetin mehu
1 sitruunan tai limetin raastettu kuori
1 dl korianteria hienonnettuna
ripaus suolaa
öljyä paistamiseen

  • hienonna kala veitsellä pieniksi paloiksi ja siirrä kala kulhooon
  • lisää loput mausteet, korppujauhot ja munat ja sekoita tasaiseksi massaksi
  • muotoile massasta yksi pihvi ja paista runsaassa öljyssä testipihvi
  • jos pihvissä ei ole tarpeeksi makua, lisää mausteita ja paista uusi testipihvi
  • tarjoile pihvit thaisalaatin kanssa sellaisenaan tai kokoa paahdetusta ruisleivästä, majoneesista ja thaisalaatista hampurilainen

Thaisalaatti

0,5 dl sitruunan tai limetin mehua
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
ripaus suolaa
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 dl korianteria hienonnettuna
0,5 dl basilikaa hienonnettuna
1 kurkku ohuiksi tikuiksi leikattuna
1 porkkana ohuiksi tikuiksi leikattuna
1 paprika ohuiksi tikuiksi leikattuna
1-2 dl ituja
  • sekoita sitruunanmehu, öljy, mausteet ja yrtit
  • laita kurkut, porkkanat, paprikat ja idut kulhoon, kaada salaattikastike päälle
  • anna maustua puolisen tuntia

Joulutunnelmaa mökillä











Valkoinen joulumenu

torstai 6. joulukuuta 2012




Selasin viime kuussa vanhoja ruoka- ja sisustuslehtiä ja otin mielenkiintoisimmat sisustusideat ja reseptit talteen. Hyvä niin, sillä revityiltä sivuilta löytyi menu itsenäisyyspäivälle. Nämä ruoat sopivat hyvin myös jouluaaton antimiksi. Meillä ei ole vitivalkoista kotia, mutta oli hauska kokkailla valkoinen menu.
Aloita ruoan valmistaminen jo edellisenä päivänä, jotta siika ehtii graavaantua ja vanukkaat hyytyä. Suosittelen keittämään  myös rosollin kasvikset valmiiksi. Reseptit ovat alla siinä järjestyksessä kuin ne itse valmistin.

Menukokonaisuus löytyi Koti ja keittiö -lehden numerosta 12/2011:
Kukkakaali-vuohenjuustokeitto
Ginigraavattu siika
Keitetty possunfilee ja palsternakkakastike
Valkoinen rosolli
Haudutetut päärynät ja mascarponevanukas






Ginigraavattu siika 6 annosta

500 g siikafileetä nahkoineen
2 rkl merisuolaa
2 tl sokeria
3 tl rosepippuria
3 rkl giniä

Mätikastike

2 rkl siian- tai lohenmätiä
1-2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
1 dl paksua maustamatonta jogurttia/smetanaa

  • poista siikafileestä ruodot nyppimällä
  • putsaa ylimääräiset rasvat ja evät pois
  • nosta fileet voipaperin päälleja ripottele päälle suola, sokeri ja roseepippuri
  • valuta gini tasaisesti fileen päälle
  • kääri kala paketiksi ja anna maustua painon alla seuraavaan päivään tai vähintään 8 tuntia
  • leikkaa kala ohuiksi siivuiksi
  • sekoita jogurtti, mäti ja ruohosipuli keskenään
  • asettele siikafileet lautaselle kauniiksi asetelmaksi ja nosta päälle keko mätikastiketta



Haudutetut päärynät ja mascarponevanukas 4 annosta

Mascarponevanukkaat

3 liivatelehteä
1.5 dl maitoa
3 rkl sokeria
1 prk mascarponejuustoa (250 g)
1 tl vaniljasokeria

  • liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia
  • laita maito ja sokeri kattilaan, kuumenna kiehumispisteeseen
  • siirrä kattila liedeltä, purista liivatteista vesi pois ja sekoita ne maidon joukkoon
  • anna seoksen jäähtyä 5 minuuttia
  • lisää joukkoon mascarponejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi
  • sivele annoskupit tai -lasit öljyllä tai laita astioihin kelmut, jotta saat vanukkaat helposti astioista pois
  • peitä annokset kelmulla ja nosta ne jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön ajaksi
  • voit jatkaa  muiden ruokien tekemistä seuraavana päivänä, jos aikataulu antaa myöden

Haudutetut päärynät

4 keskikokoista päärynää
0,5-1 plo valkoviiniä
1 dl sokeria
3 tähtianista
1 kanelitanko



  • kuori päärynät ja jätä niiden kannat paikoilleen
  • nosta päärynät kattilaan ja kaada valkoviini, sokeri ja mausteet joukkoon
  • keitä päärynöitä, kunnes ne ovat pehmeitä
  • anna päärynöiden jäähtyä liemessään
  • keitä päärynöiden liemestä ja sokeria vielä paksuhko siirappi
  • kumoa mascarponevanukkaat tarjoilulautasille ja nosta päärynät viereen
  • lusikoi päälle vielä siirappia ja tarjoa esim. sahramiglögin kanssa



Valkoinen rosolli

3 keitettyä perunaa
1 keitetty palsternakka
2 hapanta omenaa
1 sipuli
2 suolakurkkua
laadukasta oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
  • kuori ja paloittele juurekset, omena ja suolakurkku
  • sekoita ainekset keskenään ja lisää joukkoon loraus öljyä ja sitruunanmehua
  • älä jätä sitruunaa pois, sillä estää ainesten tummumisen
  • jos haluat, voit tehdä rosollille kastikkeen vatkatusta kermasta, suolasta, pippurista ja lorauksesta etikkaa



Kukkakaali-vuohenjuustokeitto 4 annosta

1 kukkakaali (600g) paloiteltuna
parin sentin pala purjon vaaleaa osaa suikaloituna
1 jauhoinen peruna kuutioituna
2 rkl voita
8 dl maitoa
150 g pehmeää vuohenjuustoa
suolaa, valkopippuria
  • kuullota kasviksia voissa parisen minuuttia
  • lisää maito ja anna kasvisten kiehua pehmeiksi, sekoita välillä
  • lisää vuohenjuusto joukkoon ja soseuta keitto
  • mausta keitto tarvittaessa suolalla ja valkopippurilla



Keitetty possunfilee ja palsternakkakastike 4 annosta

1 kg porsaan ulkofileetä
1,5 l vettä
1 sipuli
200 g juureksia (esim. porkkana, juuriselleri)
1 kanelitanko
5 neilikkaa ja maustepippuria
2-3 rkl suolaa
  • nosta liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen keittämistä
  • kuivaa lihan pinta ja poista ylimääräiset kalvot
  • kuori ja paloittele juurekset
  • kiehauta vesi, lisää mausteet, juurekset ja lihapala
  • keitä kannen alla hiljalleen tunnin ajan
  • anna lihan jäähtyä liemessään

Palsternakkakastike

1 sipuli
200 g palsternakkaa
1 jauhoinen peruna
öljyä
4 dl vettä
2 dl kuohukermaa
4 kokonaista valko- ja maustepippuria
suolaa
  • valmista palsternakkakastike kuulottamalla kasviksia öljyssä
  • lisää vesi, kerma ja pippurit (kääri pippurit harsoon, jos et halua soseuttaa niitä kastikkeen joukkoon
  • annan kastikkeen hautua hiljalleen, kunnes kasvikset ovat pehmeitä
  • soseuta kastike ja ohenna tarvittaessa vedellä, mausta suolalla
  • jos haluat tarjoilla lihan lämpimänä, kiehauta filee liemessään lämpimäksi
  • leikkaa filee viipaleiksi ja tarjoile lämpimän kastikkeen kanssa

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.