Valkoinen joulumenu

torstai 6. joulukuuta 2012




Selasin viime kuussa vanhoja ruoka- ja sisustuslehtiä ja otin mielenkiintoisimmat sisustusideat ja reseptit talteen. Hyvä niin, sillä revityiltä sivuilta löytyi menu itsenäisyyspäivälle. Nämä ruoat sopivat hyvin myös jouluaaton antimiksi. Meillä ei ole vitivalkoista kotia, mutta oli hauska kokkailla valkoinen menu.
Aloita ruoan valmistaminen jo edellisenä päivänä, jotta siika ehtii graavaantua ja vanukkaat hyytyä. Suosittelen keittämään  myös rosollin kasvikset valmiiksi. Reseptit ovat alla siinä järjestyksessä kuin ne itse valmistin.

Menukokonaisuus löytyi Koti ja keittiö -lehden numerosta 12/2011:
Kukkakaali-vuohenjuustokeitto
Ginigraavattu siika
Keitetty possunfilee ja palsternakkakastike
Valkoinen rosolli
Haudutetut päärynät ja mascarponevanukas






Ginigraavattu siika 6 annosta

500 g siikafileetä nahkoineen
2 rkl merisuolaa
2 tl sokeria
3 tl rosepippuria
3 rkl giniä

Mätikastike

2 rkl siian- tai lohenmätiä
1-2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
1 dl paksua maustamatonta jogurttia/smetanaa

  • poista siikafileestä ruodot nyppimällä
  • putsaa ylimääräiset rasvat ja evät pois
  • nosta fileet voipaperin päälleja ripottele päälle suola, sokeri ja roseepippuri
  • valuta gini tasaisesti fileen päälle
  • kääri kala paketiksi ja anna maustua painon alla seuraavaan päivään tai vähintään 8 tuntia
  • leikkaa kala ohuiksi siivuiksi
  • sekoita jogurtti, mäti ja ruohosipuli keskenään
  • asettele siikafileet lautaselle kauniiksi asetelmaksi ja nosta päälle keko mätikastiketta



Haudutetut päärynät ja mascarponevanukas 4 annosta

Mascarponevanukkaat

3 liivatelehteä
1.5 dl maitoa
3 rkl sokeria
1 prk mascarponejuustoa (250 g)
1 tl vaniljasokeria

  • liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia
  • laita maito ja sokeri kattilaan, kuumenna kiehumispisteeseen
  • siirrä kattila liedeltä, purista liivatteista vesi pois ja sekoita ne maidon joukkoon
  • anna seoksen jäähtyä 5 minuuttia
  • lisää joukkoon mascarponejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi
  • sivele annoskupit tai -lasit öljyllä tai laita astioihin kelmut, jotta saat vanukkaat helposti astioista pois
  • peitä annokset kelmulla ja nosta ne jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön ajaksi
  • voit jatkaa  muiden ruokien tekemistä seuraavana päivänä, jos aikataulu antaa myöden

Haudutetut päärynät

4 keskikokoista päärynää
0,5-1 plo valkoviiniä
1 dl sokeria
3 tähtianista
1 kanelitanko



  • kuori päärynät ja jätä niiden kannat paikoilleen
  • nosta päärynät kattilaan ja kaada valkoviini, sokeri ja mausteet joukkoon
  • keitä päärynöitä, kunnes ne ovat pehmeitä
  • anna päärynöiden jäähtyä liemessään
  • keitä päärynöiden liemestä ja sokeria vielä paksuhko siirappi
  • kumoa mascarponevanukkaat tarjoilulautasille ja nosta päärynät viereen
  • lusikoi päälle vielä siirappia ja tarjoa esim. sahramiglögin kanssa



Valkoinen rosolli

3 keitettyä perunaa
1 keitetty palsternakka
2 hapanta omenaa
1 sipuli
2 suolakurkkua
laadukasta oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
  • kuori ja paloittele juurekset, omena ja suolakurkku
  • sekoita ainekset keskenään ja lisää joukkoon loraus öljyä ja sitruunanmehua
  • älä jätä sitruunaa pois, sillä estää ainesten tummumisen
  • jos haluat, voit tehdä rosollille kastikkeen vatkatusta kermasta, suolasta, pippurista ja lorauksesta etikkaa



Kukkakaali-vuohenjuustokeitto 4 annosta

1 kukkakaali (600g) paloiteltuna
parin sentin pala purjon vaaleaa osaa suikaloituna
1 jauhoinen peruna kuutioituna
2 rkl voita
8 dl maitoa
150 g pehmeää vuohenjuustoa
suolaa, valkopippuria
  • kuullota kasviksia voissa parisen minuuttia
  • lisää maito ja anna kasvisten kiehua pehmeiksi, sekoita välillä
  • lisää vuohenjuusto joukkoon ja soseuta keitto
  • mausta keitto tarvittaessa suolalla ja valkopippurilla



Keitetty possunfilee ja palsternakkakastike 4 annosta

1 kg porsaan ulkofileetä
1,5 l vettä
1 sipuli
200 g juureksia (esim. porkkana, juuriselleri)
1 kanelitanko
5 neilikkaa ja maustepippuria
2-3 rkl suolaa
  • nosta liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen keittämistä
  • kuivaa lihan pinta ja poista ylimääräiset kalvot
  • kuori ja paloittele juurekset
  • kiehauta vesi, lisää mausteet, juurekset ja lihapala
  • keitä kannen alla hiljalleen tunnin ajan
  • anna lihan jäähtyä liemessään

Palsternakkakastike

1 sipuli
200 g palsternakkaa
1 jauhoinen peruna
öljyä
4 dl vettä
2 dl kuohukermaa
4 kokonaista valko- ja maustepippuria
suolaa
  • valmista palsternakkakastike kuulottamalla kasviksia öljyssä
  • lisää vesi, kerma ja pippurit (kääri pippurit harsoon, jos et halua soseuttaa niitä kastikkeen joukkoon
  • annan kastikkeen hautua hiljalleen, kunnes kasvikset ovat pehmeitä
  • soseuta kastike ja ohenna tarvittaessa vedellä, mausta suolalla
  • jos haluat tarjoilla lihan lämpimänä, kiehauta filee liemessään lämpimäksi
  • leikkaa filee viipaleiksi ja tarjoile lämpimän kastikkeen kanssa

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.