Skottiruokaa Edinburghissa

tiistai 30. lokakuuta 2012

Hiillostettua lohta äyriäisten kera
Pannulla paahdettua kummeliturskaa

Olin lokakuun alussa Edinburghissa vanhempieni kanssa. Pieni irtiotto piti sisällään nähtävyyksien katselua ja päiväreissun viskitislaamolle. Syödäkin tietysti piti ja eräänä iltana olimme menossa kalaravintolaan syömään. Omistaja oli kyllä paikalla, mutta kertoi tulleensa vain siivoamaan. Hän oli juuri myynyt ravintolansa pois. Niinpä tietysti. Onneksi ymmärsin kysyä häneltä suositusta ravintolasta ja hän vinkkasi meidät skotlantilaista ruokaa tarjoavaan Monteishiin. Loistava veto ja onni onnettomuudessa, sovimme ravintolaan jopa sisäänkin. Pöydät olivat mennessämme vielä tyhjiä, mutta paikalliset olivat varanneet pöydät myöhempää ruokailua varten. Monteishiin saapui myös neljän pöydän verran viinin maistelijoita. 

Tässä muutama fiiliskuva Edinburghin ruokatarjonnasta. Ruokia en pysty analysoimaan sen enempää, sillä en tehnyt niistä muistiinpanoja. Mutta jos olet menossa Edinburghiin, suosittelen lämpimästi varaamaan pöydän Monteishista. 

Possun T-luupihvi
DIY sitruunajälkkäri
Skotlantilainen perinneherkku: kermaa, marjoja ja hunaja-viskihyytelöä






Jamie Oliverin Jamie´s Italian sijaitsee Rose Streetillä. 

Perinteistä skontilaista ruokaa nautiskelimme parissakin eri pubissa. Ensimmäisenä iltana kävimme Time -lehden suosittelemassa The Albanachissa ja söimme siellä Sunday Roastit ja suklaakakkua. Pubissa on erittäin suuri viskivalikoima, jonka takia pubi lieneekin päässyt Time -lehteen. Viskibaareja ja -kauppoja onkin joka kulman takana, mikä on aivan loistavaa! En ole aiemmin ollut kovinkaan suuri viskifani, mutta oppia ikä kaikki. Makuja on joka lähtöön ja olen aloittanut viskin saralla vasta esikoulun. Luokkaretken teimme Glengoynen viskitislaamolle.

Sunday Roast The Albanach -ravintolassa


Perinneherkkua haggista ja fish & chipsejä Greyfriar´s Bobbyssa.

Edinburghissa on myös fiinimpää ruokaa tarjolla esim. Kitchinissä ja Martin Wishartissa, jotka molemmat ovat Michelin -tähtiravintoloita. Näiden ravintoloiden tarjontaan voit tutustua Sivumaun puolella. Lisää arvostelua Edinburghin ravintoloista viime reissultamme juhannuksena vuonna 2010.

Pähkinäkuorrutteiset tofupihvit ja karpalo-cashewpähkinäcouscous

sunnuntai 21. lokakuuta 2012


Oijoi, nyt on tarjolla hyvä tofuresepti! Ohje löytyi Elina Innasen kirjasta Viiden tähden vegaani - Herkkuruokaa kasviksista. En itse ole vegaani enkä edes minkään sortin kasvissyöjä, mutta toisinaan kotona täytyy oikein toivomalla toivoa kasvisruokaa. Syömme kyllä monipuolisesti, mutta miehellä iskee välillä lihavaihde päälle ja itselleni liha on maistunut tänä vuonna erityisen huonosti. Olkoon tämä resepti hyvä alku tulevalle kuukaudelle, sillä marraskuu on taloudessamme jälleen kasvispainotteinen eli syömme lihaa vain kerran viikossa. Kalaa ja äyriäisiä saa sen sijaan syödä niin paljon kuin haluaa. Jos siis olet sitä mieltä, että kasvisruoka ei ole maistuvaa tai jos mietit usein, mitä kokkaisit kasviksista, pysy kuulolla. Marraskuussa herkutellaan kasviksilla ja reseptejä on luvassa vähintään kolme kertaa viikossa. Toivottavasti useamminkin. Nyt on mahdollisuus esittää myös toiveita eli kerro, jos haluat minun kokkaavan jotain tiettyä raaka-ainetta tai jonkin maan ruokaa. Blogissani on jo nyt runsain määrin kasvisruokaohjeita ja esimakua marraskuuhun löydät näistä resepteistä.


Tein couscousin ohjeen mukaan muutoin, mutta mausteita laitoin huomattavasti enemmän. Tässä reseptissä on siis maustemäärä vähintäänkin tuplattu. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin appelsiinimehua, mutta se kannattaa vaihtaa aitoon appelsiiniin. Kuivattujen karpaloiden sijaan voit käyttää kuivattuja luumuja, taateleita, omenoita tai rusinoita. 

Karpalo-cashewcouscous

3 dl couscousia
2-3 tl curryjauhetta
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
0,5-1 dl kuivattuja karpaloita/hedelmiä
3 dl kiehuvaa vettä
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
2-3 rkl hyvää öljyä
2 dl paahdettuja, suolattuja cashewpähkinöitä (muutkin pähkinät käy)
2 kevätsipulin vartta tai 1 purjo ohueksi leikattuna
kourallinen lehtipersiljaa
appelsiinilohkoja tarjoiluun

  • laita vesi kiehumaan kattilaan
  • mittaa couscous kulhooon ja lisää suola, appelsiininkuori ja mehu
  • kaada vesi päälle ja anna seistä, kunnes neste on imeytynyt ja couscous on pehmeää
  • lisää öljy, kevätsipuli, persilja ja pähkinät joukkoon
  • maista couscousia ja lisää tarvittaessa suolaa, appelsiinimehua ja pippuria



Jos tofu ei ole sinulle tuttu raaka-aine, kannattaa tutustua siihen, vaikket itse olisikaan kasvissyöjä. Tofua saa ostettua melkein kaupasta kuin kaupasta ja meidän jääkaappiin päätyi tällainen maustamaton versio. 



Tofu tehdään soijapavuista, joita ensin liotetaan, jauhetaan, keitetään ja lopuksi niistä puristetaan soijamaitoa. Tofu vaikuttaa juuston kaltaiselta raaka-aineelta, mutta sitä käytetään ruoanlaitossa kuten kanaa. Tofua saa myös pehmeänä versiona, jolloin sitä voi käyttää mm. kakuissa. Itse olen käyttänyt sitä esimerkiksi tähän punajuurikakkuun. Sellaisenaan tofu on aika mauton, joten sitä kannattaa uittaa mausteliemissä tai marinadeissa. Tässä reseptissä tofu saa makunsa mausteisesta pähkinäkuorrutteesta.


Pähkinäkuorrutteiset tofupihvit

1 pkt maustamatonta, kiinteää tofua
1 dl vettä
1,25 dl vehnäjauhoja
1 dl paahdettuja, suolattuja cashewpähkinöitä
1.5 dl chilipähkinöitä
0,5 tl jauhettua inkivääriä
ripaus valkosipulijauhetta
ripaus chilijauhetta
pari pyöräytystä mustapippuria myllystä
öljyä paistamiseen

  • leikkaa tofu 0,5-1 sentin paksuisiksi viipaleiksi
  • kuivaa palat talouspaperilla
  • sekoita vesi ja vehnäjauhot yhteen lautasella
  • hienonna pähkinät tehosekoittimessa. Vahdi pähkinärouhetta, jottei siitä tule liian hienoa tai ettei se jää turhan karkeaksi. Mitä karheampaa pähkinät ovat, sitä huonommin ne jäävät tofuun kiinni. Toisaalta rouheampi pähkinä antaa paremman suutuntuman tofulle. 
  • siirrä pähkinät toiselle lautaselle ja lisää mausteet pähkinöiden joukkoon
  • pyöräytä tofut ensin vehnäjauhoseoksessa ja sen jälkeen pähkinäseoksessa
  • kuumenna öljy pannussa ja paista tofupihvejä, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin pintaansa. Ole kuitenkin tarkkana paistamisen kanssa, sillä pähkinät palavat helposti. 
  • tarjoile tofupihvit karpalo-cashewpähkinäcouscousin ja appelsiinilohkojen kera







Omena-marja-aroniapiirakka

keskiviikko 17. lokakuuta 2012



Tässä kodissa leivotaan piirakka melkein joka viikko ja tällä kertaa vuorossa oli makea versio. Mies oli tuonut kotiin tullessaan marja-aronioita enkä tiennyt, mitä niistä tekisin. Hillot, mehut ja smoothiet eivät oikein innostaneet, joten pienen maistelun jälkeen päätin tehdä niistä piirakan. Marja-aronia ei ole maultaan kovinkaan täyteläinen tai makea, joten päätin lisätä piirakkaan myös omenaa.

Eikä huono asia ole sekään, että marja-aroniassa on paljon C-vitamiinia! Terveellisemmän vaikutuksen tietysti saisi, jos läträisi sokerin kanssa hieman vähemmän ja tekisi marja-aroniasta esimerkiksi vispipuuroa, kuten Omenaminttu. Marja-aroniaa on käytetty Itä-Euroopassa luonnon omana lääkkeenä ja marjan terveysvaikutuksista voit lukeaa lisää Vinkkilän luomutuotteen sivuilta

Omena-marja-aroniapiirakka

Murotaikinapohja

150 g  pehmeää voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
  • sekoita voi ja sokeri keskenään
  • lisää muna ja sekoita hyvin
  • lisää vielä jauhot ja muotoile taikinasta lopuksi pallo, kääri se kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa puolisen tuntia
Täyte

2-3 omenaa lohkoina
2 dl marja-aronioita
1 tlk maitorahkaa
2 kananmunaa
0,5-1 dl tummaa sokeria
0,5-1 tl kanelia
1 sitruunan mehu
1 tl vaniljasokeria
  • kun olet kuorinut ja lohkonut omenat, siirrä ne pieneen astiaan, purista päälle sitruunanmehu ja ripottele päälle kanelia ja sokeria. Anna maustua hetken aikaa.
  • sekoita toisessa astiassa munat, rahka, sokeri ja vaniljasokeri keskenään
  • kun olet painellut taikinan voideltuun piirakkavuokaan, asettele omenat ja marja-aroniat päälle ja kaada rahkaseos vielä niiden päälle
  • paista piirakka 220 asteessa 30-40 minuuttia

Kerrottakoon vielä lopuksi, että uudet tuulet puhaltavat ja blogistani tulee pian osa Indiedaysin blogiportaalia. Suomen suosituin blogiportaali Indiedays uusiutuu lokakuun aikana ja uudesta Indiedays Inspiration -palvelusta löydät samalta sivulta 300 laadukasta yhteisöön kutsuttua blogia. Uudistuksesta huolimatta voit lukea blogiani edelleen täällä Bloggerissa. 


Indiedaysin sisältö laajenee nyt ruokaan, sisustukseen ja lifestylen uusiin aiheisiin. Indiedaysin omien blogien lisäksi portaali näyttää 300 blogin uudet postaukset värikkäänä kuvavirtana. Näin voit helposti bongata sinua kiinnostavat jutut ja löytää uusia inspiroivia blogeja.

Indiedays sivuston kehitys on loppusuoralla, ja nyt sinulla on mahdollisuus saada esimakua tulevasta uudistuksesta menemällä sivulle http://indiedays.com/showroom/inspiration/. Tänne voit antaa sähköpostiosoitteesi ja saat heti ensi viikon alussa linkin ja tunnukset, joilla pääset tutustumaan Inspirationin beta-versioon. 

Finland Gardens

maanantai 15. lokakuuta 2012





Viikonloppu meni puutarhaa laittaessa talvikuntoon ja paljon jäi vielä tekemättä. Vaikka ensi kevääseen menee vielä tovi, käänsin katseeni tänään takaisin kesään. Édition Paumes on julkaissut jälleen uuden kirjan ihailtavaksi - Finland Gardens. Kirjassa on toinen toistaan kauniimpia suomalaisia puutarhoja, joista sain jo pari uutta ideaa omalle mökilleni. Nämä kuvat eivät tee oikeutta oikeille kuville, opuksen saat omaksesi Akateemisen hyllyltä.




Lehtikaalikeitto ja keitetyt kananmunat

sunnuntai 14. lokakuuta 2012






Syksy on antanut tällä viikolla parasta antiaan, sillä aurinko on paistanut joka päivä. Alkuviikon olin Edinburghissa ja loppuviikon kotona Tampereella. Kyllä kelpasi ensin lomailla ja sitten jo haravoida mökin pihamaata ja laittaa mökkiä muutenkin talviteloille. Kasvimaan satoakin nostettiin pois, vaikka osa pärjäisikin vielä hyvin kylmän aikaan.

Kesän miellyttävin yllättäjä on ollut lehtikaali, joka kasvoi erittäin hyvin ja ruokalehtien perusteella näyttäisi olevan syksyn trendikkäin terveysherkku! Tein eilen tästä kasviksesta keiton pinaattikeiton tapaan. Olkaa hyvät, ohje on yksinkertaisuudessaan tässä. Iltapalaksi teinkin sitten lehtikaalisipsejä, joita on nautiskeltu jo useampaan otteeseen. Supersipsit on nähty näissäkin blogeissa Kiitos hyvää & Sivumaku.

Maistuvaa tulevaa viikkoa!

Lehtikaalikeitto

2-3 dl lehtikaalia keitettynä
1 sipuli hienonnettuna
1-2 rkl voita
1-2 rkl vehnäjauhoja
5-8 dl kasvislientä
loraus kermaa
suolaa, pippuria
  • riivi lehtikaalit irti varsista, kiehauta suolatussa vedessä, valuta ja silppua
  • kuullota sipuli voissa kattilassa
  • lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin
  • lisää kasvislientä ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen
  • lisää lehtikaalisilppu ja anna kiehua muutaman minuutin ajan
  • kaada kerma joukkoon ja tarkista maku
  • jos haluat keitosta sileää, pyöräytä keitto vielä sauvasekoittimella
  • tarjoa keitto keitettyjen kananmunien kera

Viikonloppu Kaunasissa

maanantai 8. lokakuuta 2012


Liettualainen kaupunki Kaunas on lyhyen lentomatkan päässä Suomesta ja on ehdottomasti oiva viikonloppukohde. Kaupunki sopii hyvin pieneen irtiottoon, shoppailuun ja ruoastakin nautiskeluun. Näillä eväillä mekin vietimme siellä syyskuun viikonlopun. Vanha kaupunki on pullollaan kahviloita ja ravintoloita, joihin voi pistäytyä pitkin päivää. Tässä makupaloja teillekin lyhyeltä matkalta. 



Pääkävelykatu Laisves Alèja ulottuu koko keskustan lävitse. 





Bernelių užeiga on paikallinen ravintola, joka tarjoaa perinteistä liettualaista ruokaa halpaan hintaan.  Suosittelen budjettimatkailijoille, en romanttiseen viikonloppuun. 





Raatihuoneen aukio

Chocolaterie


Le Rouge hurmasi loistavalla palvelullaan ja hyvillä viineillä.  Ruokakaan tuskin olisi tuottanut pettymsytä, mutta olimme jo syöneet ennen tänne tuloamme. Le Rougen lisäksi suosittelen pistäytymään myös Sadute -ravintolaan












Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.