Olen hieman ihmeissäni siitä, että aion kirjoittaa blogiini jauhelihakeiton ohjeen. Niin, eivätkös kaikki osaa tehdä sen ilman ohjettakin? Varmastikin, mutta olin niin fiiliksissä tästä keitosta, että haluan ennen kaikkea vain muistuttaa kehittämään perinteistä jauhelihakeittoa suuntaan jos toiseen. Heinäkuun helteillä podin mieletöntä nuhaa ja yhtäkkiä huomasin haluavani jauhelihakeittoa. Keitto, jota en ole muistaakseni tehnyt vuosikausiin. Ehkä joskus kokkikoulussa 1990-luvulla eli miljoona vuotta sitten. En kuitenkaan halunnut perinteistä kirkasta versiota vaan yrttistä ja tomaattista jauhelihakeittoa. Siitä tulikin sitten paras jauhelihakeitto, mitä olen koskaan tehnyt ja paras jauhelihakeitto, mitä mies on koskaan syönyt! Reseptissä ei ole mainittu ainesten määriä, sillä ruokaa tehdessäni en kuvitellut koskaan kirjoittavani siitä erillistä reseptiä. Laita aineita siis oman mielitekosi mukaan.
Välimerellinen jauhelihakeitto
öljyä paistamiseen
sipulia hienonnettuna
valkosipulia hienonnettuna
perunoita kuorittuna ja paloiteltuna
porkkanoita paloiteltuna
munakoisoa tai kesäkurpitsaa paloiteltuna
400 g jauhelihaa
1 prk tomaattimurskaa tai tuoreita tomaatteja paloiteltuna
suolaa, mustapippuria
tuoretta oreganoa ja sen kukkia
mangoldia tai tuoretta pinaattia hienonnettuna
kapriksia tai oliiveja
- kuumenna kattilassa öljyä ja paista jauheliha
- lisää seuraavaksi sipulit ja valkosipulit ja anna niiden kuullottua
- lisää porkkanat ja tomaattimurska joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi
- kun porkkanat ovat kypsyneet tovin, lisää perunat ja munakoisot joukkoon
- lisää kattilaan hieman suolaa ja vettä niin, että juurekset peittyvät juuri ja juuri nesteellä
- keitä keittoa miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat melkein kypsiä
- lisää aivan lopussa vielä mangoldit, tuoreet yrtit ja kaprikset
- tarkista maku ja tarjoile heti
Vinkki! Voit lisätä keittoon myös tuoretta chiliä paloiteltuna, jos kaipaat keittoon hieman tulisuutta. Munakoison ja kesäkurpitsan sijaan voit lisätä keittoon myös papuja.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.