Ruisburgeri kalapihvillä ja punajuurisalaatilla

torstai 29. joulukuuta 2011



Tämä torstai oli tavallistakin tahmeampi, mutta onneksi mies oli löytänyt uutta purtavaa pöytään. Kalaburgeria karkeasti sanottuna (Swedish open burger with beetroot salad), vaikka ruoka olikin aika kaukana rasvaisesta hampurilaisesta. Resepti on peräisin Jane Lawsonin kirjasta Snow flakes and schnapps ja ehdottomasti jakamisen arvoinen! Ensi kerralla pihvin voisi tehdä pelkästään kalasta ja lisätä punajuurisalaattiin piparjuurta, niin kuin ohjeessa mainittiin. Miehen kauppalistasta kyseinen aines oli unohtunut. 

Punajuurisalaatti

1 keitetty punajuuri raastettuna
(1 rkl Akvavitia)
kourallinen tilliä hienonnettuna
2 rkl kapriksia (hienonna halutessasi pienemmiksi)
1 rkl raastettua piparjuurta
2 rkl siideriviinietikkaa
2 rkl öljyä
  • yhdistä ainekset keskenään ja maista
  • mausta tarvittaessa lisää ja siirrä salaatti odottamaan 

Kalapihvit 

250 g ruodotonta ja nahatonta vaaleaa kalaa (esim. ahventa)
250 g jauhettua vasikkaa tai porsasta
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
165 g korppujauhoja
90 g creme fraichea
kourallinen persiljaa silputtuna
parin timjaminoksan lehdet
ripaus muskottipähkinää
reilu ripaus kuminaa
reilu ripaus valkopippuria
sitruunankuorta
suolaa
voita, öljyä
ruisleipää
mietoa juustoa

  • hienonna kala tehosekoittimessa tai pilko se veitsellä hienoksi
  • siirrä kala taikinakulhoon
  • lisää vasikan jauheliha, sipulit, yrtit, muut mausteet ja korppujauhot
  • sekoita seos tasaiseksi ja siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään 4-6 tunniksi (pihvit onnistuivat ilman tekeytymistäkin)
  • lisää suola taikinaan
  • paista koepihvi voi-öljyseoksessa ja mausta taikinaa tarvittaessa lisää
  • muotoile taikinasta pihvit ja paista niitä noin 5 minuuttia molemmin puolin tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita

  • paahda ruisleivät 
  • aseta leipä lautaselle ja laita juustoviipale päälle
  • nosta kalapihvi päälle ja lusikoi punajuurisalaattia päälle
  • tarjoile heti hyvä oluen kera
Kuten alimmasta kuvasta näkyy, meidän kalaburgerimme on hieman eri näköinen kuin kirjan kuvassa. Vinkiksi voisi sanoa sen, että jos haluaa ruoasta näyttävämmän, burgeriin käytettävän leivän  tulee olla suurempi kuin pihvin.  

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.