Siirtolapuutarhalla elokuussa

perjantai 16. elokuuta 2019
Tsinnia


Koristeporkkana


Puutarhan kuulumiset heinäkuulta jäi kameran muistikortille, mutta katsotaanpas mitä puutarhaan kuuluu näin elokuussa. Yksivuotiset kesäkukat kukkivat tänä vuonna aika myöhään, mutta toisaalta nyt sitten ilahduttavat pidemmälle loppukesään. Ruiskaunokki, koristekakkara ja tsinnia aloittivat kukintansa ensimmäisinä, koristeporkkana ja siankärsämö odottavat vielä loistoaan. Lisäksi hajuherne on ruvennut hiljalleen hurmaamaan tuoksullaan. 

Luumupuu tuottaa tänäkin vuonna hervottoman sadon kuivasta kesästä huolimatta. Olen yrittänyt pudistella heikompia puusta irti, jotta lopuille riittäisi enemmän energiaa loppuun asti. Mutta kuten kuvasta näkyy, luumuja riittää yllin kyllin. Omenapuukin tekee satoa, mutta laatu ei ole kovin kummoinen ja olenkin miettinyt, että jos kaataisi puun kokonaan pois ja laittaisi uuden lajikkeen toisaalle. Puutarhan kahdesta kirsikkapuusta sen sijaan emme pääse nauttimaan, sillä linnut ovat napsinneet ne harvat marjat yläoksilta, mitä siellä nyt olikaan. Kaupan päälle toinen kirsikka repeytyi myrskyssä vuosia sitten ja tänä vuonna sen kunto on niin huono, että sille todella täytyy näyttää sahaa. 

Sinikka-luumu


Kasvimaan puolella on sekä hyviä että huonoja uutisia. Taite-, pensas- ja härkäpavut kasvavat upeasti kuten edellisinäkin vuosina, mutta punajuuri ja palsternakka ovat masentavan kitukasvuisia. Avomaankurkut kukkivat hienosti, mutta satoa ei mainittavasti ole tulossa. Kurpitsoiden taimia sen sijaan oli niin valtavasti, että annoin niitä eteenpäin. Sateeton kesä tosin on hidastanut niiden kasvua, mutta olemme syöneet niin kurpitsankukkia kuin valmiita kurpitsoitakin.  

Pensaspapu

Taitepapu

Kiekkokurpitsa

Raitakurpitsa


Viinimarjoja ja karviaisia tuli myös sen verran reilusti, että tänäkään vuonna emme itse pysty mitenkään syömään niitä kaikkia talven aikana. Onneksi on sukulaisia, jotka syövät valmistamiani hilloja ja poimivat marjoja tehdäkseen itselleen mehuja. 


Monivuotiset yrtit ovat olleet yksi parhaista valinnoista puutarhaamme. Vaikka laventeli on useamman vuoden ikäinen, se ei vedä kukinnollaan vertoja iisopille. Iisoppi kasvaa vuosi vuodelta entistä upeammin ja olen jakanut sitä jo useamman kerran. Jos siis kaipaat sekä perhosia että pölyttäjiä puutarhaan, suosittelen ensimmäiseksi hankkimaan iisopin! Yhdessä laventeli, iisoppi ja mäkimeirami muodostavat melkoisen tehokolmikon niin kukinnoillaan kuin tuoksullaankin. 

Laventeli

Viiniköynnös

Mäkimeirami
Puutarha näyttää pieniä siivuja katsellen ihan kivalta ja viimeisimmän siistimisen jälkeen olin siitä jo innoissanikin. Mutta nyt tilanne on taas se, että pari ongelmakohtaa saa liian suuren huomion ja koko piha näyttää omaan silmään kammottavalta. Asiaa ei yhtään auta sekään, että kasvien lehdet alkavat tummumaan ja kukat alkavat vetelemään viimeisiään. Vaikka kuinka on vielä kesäkuukausi meneillään, liian monta kukkaa on vielä puhkeamatta. Ikävästi näyttää siltä, ettei valoa ja lämpöä riitä tarpeeksi pitkälle kaikille hurmaaville nupuille. Onneksi keittiöpuutarhan puoli tuottaa vielä syötävää pöytään ja puutarhasta riittää kukkia maljakkoon asti leikattavaksi. 

Sinipallo-ohdake

Punahattu

Syyskaunosilmä ja päivänlilja


Maksaruoho

Pioniunikot, lilja ja punatähkä

Syyskaunosilmä ja peruukkipensas
* * *

Siirtolapuutarhalla kesäkuussa

2 kommenttia

  1. Hyvän näköiset sadot näyttää ainakin tulleen, kivasti omenoita ja vaikka mitä. Meillä oli jotenkin vähän köyhempi sadonkorjuu, eli vaikka omenat meidän pihalla olivat ihan madon syömiä ja huonoja. En tiedä teinkö sitten jotain väärin vai oliko liian kosteaa vai mitä. Ihania kukkaisistutuksia myös! Mä pistin myös uudet haketukset ensi vuodeksi valmiiksi, jotta on sitten helppo istuttaa ensi vuonna kaikkia kivoja kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa meidänkin omenasato jäi yllättävän pieneksi, mutta tänä vuonna se ei haitannut kyllä yhtään. Kokonaisuutena kesästä jäi vähän mitään sanomaton fiilis, mutta koska joka vuosi on erilainen, toivon ensi vuodelle touhukkaampaa kesää ja onnistuneempia kylvöjä!

      Poista

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.