Okan kasvatus ja viljelykokeilu Suomessa

torstai 23. maaliskuuta 2017Puutarhatyöt siintävät jo silmissä ja kasvimaan uudistaminen siirtolapuutarhalla on edessä. Tänä vuonna ajattelimme ottaa rennosti ja kasvattaa vain sellaisia yrttejä ja juureksia, joita tulee eniten syötyä. Suunnitelmissa ei siis ollut minkään uuden tai erikoisen lajikkeen kasvattaminen. Kun eteen tuli mahdollisuus kasvattaa okaa, oli pakko tarttua tilaisuuteen. Okaa käytetään perunan tavoin ja suurena perunanrakastajana en voinut vastustaa kiusausta ja päästä kokeilemaan okan kasvattamista. Oka sisältää paljon rautaa, sinkkiä ja C-vitamiinia ja sen maku on lukemani mukaan sitruunamainen. Vielä parempi! 

Oka (Oxalis Tuberosa) on peräisin Andien vuoristolta ja siellä se on perunan jälkeen toiseksi tärkein mukulakasvi. Okaa viljellään myös Uudessa-Seelannissa ja Meksikossa, mutta täällä meillä Suomessa se on arvatenkin harvinaisuus. Rekolan puutarha on kasvattanut okaa viime vuonna onnistuneesti ja nyt sen koekasvatusta testaillaan ympäri Suomen. Oka menestyy parhaiten paikoissa, joissa lämpötila ei nouse kesällä yli 30 asteen pitkiksi ajoiksi kerrallaan, joten lämmön puolesta Suomi on kesällä ihan sopiva kasvatuspaikka. Ongelmia aiheuttaa pitkä kasvukausi ja syystalvi, jolloin okan mukulanmuodostus vasta käynnistyy. Jos syyskylmät alkavat siis aikaisin ja maa menee routaan loppusyksystä, okan kasvattamisessa on haasteensa. Sadonkorjuuaika on nimittäin vasta marras-joulukuussa ja oka ottaa viimeisen kasvupyrähdyksen sen jälkeen, kun maanpäällinen osa on paleltunut ja kuollut. Sikäli mikäli alkutalvi on leuto, kuten niin monena vuonna, sadon pitäisi olla todennäköinen.

Ihan näin pitkälle ei tarvitse vielä onneksi ajatella. Laitoin okan mukulat esikasvatukseen kylvö- ja taimimultaan eilen ja pidän niitä ohjeen mukaisesti lämpimällä ikkunalaudalla. Lämmin kasvihuonekin olisi oiva vaihtoehto, mutta koska sellaista minulla ei ole, siirtolapuutarhamökki saa toimia sijoituspaikkana siihen asti, kunnes taimet ovat kasvaneet riittävän suuriksi. Projekti jännittää jo näin alkumetreillä ja jään seuraamaan innoissani, miten koekasvatus onnistuu niin itselläni kuin muilla kasvattajilla. 

Mikäli okan koekasvatus onnistuu, saatte lukea projektista aina loppuvuoteen saakka. Rekolan puutarhan on tarkoitus aloittaa okamukuloiden jälleenmyynti keväällä 2018, joten peukut pystyyn meille kaikille koekasvattajille! Seuraa Rekolan puutarhaa Facebookissa ja pysyt mukana muidenkin puutarhureiden okakuulumisissa. 


* * *
Voit seurata Rekolan puutarhaa Instagramissa, Facebookissa , YouTubessa ja netissä

Okan viljelykokeilussa on mukana myös:

2 kommenttia

  1. Tämähän on mielenkiintoinen projekti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella! Ei olekaan minkään muun kasvin kanssa jännittänyt näin paljon. Satoa odotellessa!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.