Okonomiyaki eli japanilainen munakas

maanantai 6. maaliskuuta 2017




Japanilainen munakas tai pyttis soluttautui kuin huomaamatta osaksi arkiruokailuamme reilut kaksi vuotta sitten. Söin sitä ensimmäisen kerran Turun Karu Isakayassa ja sen jälkeen munakas on päässyt useamman kerran vuodessa lautaselle. Okonomiyakiin voi käytännössä laittaa niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin, mutta useimmiten olen pitäytynyt kasvisversiossa. Erittäin kaalisessa sellaisessa. Reseptejäkin on tullut kokeiltua useampia, mutta vain tämä Mikko Takalan resepti on jäänyt valikoimaan.

Söin toisen kerran okonomiyakin jossain muualla kuin kotona viime tammikuussa. Vaikka ruoka on melkoisessa suosiossa, törmään siihen harvoin missään ravintolassa tai kikkarilla. Berliinin Markthalle Neunissa okonomiyakia tarjoiltiin kalan, pekonin, juuston tai vegaanisena seesamsiemenien kera. Parasta annoksessa oli kuitenkin se, että okonomiyaki tarjoiltiin pikkelöidyn inkiväärin (sushin kanssa tarjoiltavan inkiväärin) kanssa. Lisäksi taikinassa oli erittäin paljon kevätsipulia eikä kaali saanut niin suurta valtaa. 

Kun viime viikolla iski himo saada okonomiyakia, päätin viimeinkin tarttua tuumasta toiseen ja valmistin itse pikkelöidyn inkiväärin. Ja kylläpäs kannatti! Vaikka Kokit ja Potit -blogin reseptin mukaan inkivääri tulisi siivuttaa mahdollisimman ohueksi, voin sanoa näin jälkikäteen, ettei haittaa, vaikka inkivääri jäisikin hieman paksummaksi. Näin suupalaan saa enemmän rouskuvuutta ja kirpeää raikkautta. 

Voit tehdä okonomiyakin joko niin, että lisäät maustavan ainesosan taikinaan tai sitten annostelet sen vain munakkaan päälle. Lisämakua ja kostuketta ruokaan saat erikseen valmistettavalla okonomiyaki-kastikkeella tai voit oikaista ja ostaa kaupasta HP-kastiketta tai BBQ-kastiketta. Toisinaan munakas maistuu paremmin majoneesin, srirachan ja pikkelöidyn inkiväärin kera. Toisin sanoen, voit valmistaa okonomiyakin melkein mistä haluat. Glorian Ruoka&Viini -lehdestä inspiroituneena nautin oman okonomiyakin avokadomajoneesilla, punasipulilla ja lämminsavulohella. 


Okonomiyaki  (4 isoa paksuhkoa röstin kaltaista lettua)
resepti Street food -kirjasta

5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl vettä tai dashi-lientä
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl sokeria
500 g kaalia raastettuna
4 kananmunaa
seesamiöljyä paistamiseen
(150 g katkarapuja tai kalaa)

Sekoita jauhot, vesi tai dashi-liemi, suola, leivinjauhe ja sokeri isossa kulhossa. Lisää joukkoon kaaliraaste ja sekoita huolellisesti niin, että kaikki kaali saa taikinaa pintaansa. Lisää munat ja sekoita varoen.

Esilämmitä pinnoitettua paistinpannua pari minuuttia keskilämmöllä. Levitä pannulle tasaisesti seesamiöljy. Lusikoi pannulle kaali-taikinasekoitusta noin 15 cm leveäksi ja 2-3 cm paksuksi lätyksi. Asettele neljännes katkaravuista lätyn päälle. Voit myös jättää katkaravut täysin pois taikinasta ja asetella ne vasta kypsän okonomiyakin pinnalle. 

Käännä 3-4 minuutin paistamisen jälkeen lättyä isolla lastalla, paina varovasti ja paista vielä 5 minuuttia. Käännä vielä kerran katkarapupuoli ylöspäin ja paista yhä noin 2 minuuttia. 

Nosta okonomiyaki lautaselle ja annostele halutessasi päälle esimerkiksi kypsää kalaa, katkarapuja, paistettua tofua tai pekonia. Koristele annos haluamallasi kastikkeella, majoneesilla, yrteillä tai paahdetulla sipulilla.

Okonomiyaki-kastike

1,5 dl ketsuppia
1 dl worchester-kastiketta
1 dl sakea
1 dl miriniä
3 cm:n pala inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl sokeria

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä kasaan. 





Pikkelöity inkivääri
resepti Kokit ja potit -blogista


200g tuoretta inkivääriä
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
*
0,5 l kiehuvaa vettä
*
0,5 dl sokeria
3/4 dl riisiviinietikkaa

Kuori inkivääri ja siivuta se poikkisyin mahdollisimman ohuelti. Voit käyttää mandoliinia tai terävää veistä. Laita siivut kulhoon ja ripottele sekaan ruokalusikallinen suolaa ja sokeria. Sekoita ja jätä noin puoleksi tunniksi odottamaan. Inkivääristä lähtee näin liika neste ja mahdollinen kitkeryys pois. 

Tee pikkelöintiliemi inkiväärin tekeytyessä. Sekoita sokeri ja riisiviinietikka kattilassa. Kuumenna lientä, jotta sokeri sulaa varmasti etikan joukkoon.

Kun puoli tuntia on kulunut, kumoa inkiväärit liemineen kiehuvaan veteen. Pyörittele noin minuutin ajan ja siivilöi neste pois.  Siirrä inkiväärit puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada pikkelöintiliemi päälle. Laita jääkaappiin ja anna maustua noin kolme päivää. Itse tehty pikkelöity inkivääri säilyy jääkaapissa muutamia kuukausia.







Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.