Kesän suosikkihillot

tiistai 11. elokuuta 2015Hillotehdas on kirjaimellisesti käynnissä ja vaihtelen sokerilajiketta ja määrää aina vähän marjan mukaan käyttäen sokeripussin kyljessä olevaa ohjeistusta. Olen tehnyt karviaishilloa monena vuotena ja maustanut sen aina kardemummalla. Jonkun mielestä saattaa kuulostaa tylsältä polulta, mutta itse en ole yhdistelmään vielä kyllästynyt. Tänä kesänä olin tekemässä hilloa tuttuun tyyliin, kun bongasin ohjelehtisestä hilloreseptin, johon oli käytetty myös banaania. Sitähän oli testattava ja huomasin löytäneeni täydellisen marmeladin paahtoleivän päälle levitettäväksi. Sopivan jämäkkää eikä turhan makeaa, kun vaihdoin hillosokerin marmeladisokeriin.

Samalla tavoin tein pienen muutoksen myös raparperihillon reseptiin, sillä Purkissa! -kirjassa raparperhillo oli maustettu Earl Grey -teellä. Halusin tätä tietysti kokeilla, mutta kotona ei ollut kuin vihreää teetä valmiiksi maustettujen lisäksi. Sitä sitten tilalle ja mausteeksi vielä tähtianista ja vaniljaa. No herkkuahan siitäkin tuli!

Mustikkahilloon laitoin mausteeksi raastettua sitruunankuorta ja tein toki perinteisen raparperihillon pelkällä vaniljallakin. Muutaman vuoden tauon jälkeen valmistin myös ihanan punaista hilloa punaherukoista, vadelmista ja mansikoista. Talvella saatan taas miettiä, miten ehdimme syödä kaikki tekemäni herkut. Onneksi säilyvät pitkään puhtaissa purkeissa oikein säilöttyinä! Todennäköisesti vien niitä myös tuliaiseksi sinne sun tänne. Kun sesonki on parhaimmillaan, hilloamista ei vaan voi vastustaa.

Kardemummainen karviaishillo

1 kg karviaisia perattuna
loraus vettä
1 pkt (330 g) marmeladisokeria
2-3 banaania
jauhettua kardemummaa oman maun mukaan

Katso hillon keittämisohje sokeripussin kyljestä.

Punainen marjahillo

1 litra punaherukoita
0,5 l vadelmia
0,5 l mansikoita
250 g hillosokeria

Sitruunainen mustikkahillo

1 kg mustikoita
250 g hillosokeria
1-2 tl raastettua sitruunankuorta

Vaniljainen raparperihillo

1 l raparperia paloiteltuna
500 g hillosokeria
1 vaniljatanko halkaistuna

Teellä maustettu raparperi-vaniljahillo

5 dl raparperia paloiteltuna
0,5 dl vettä
1 rkl laadukasta Earl Grey -teetä
1 vaniljatanko halkaistuna
0,5-1 sitruunan mehu
ripaus suolaa
2,5 dl hillosokeria

Lusikoi tee teesihtiin tai teenhaudutuspussiin. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kattilaan teesihti tai -pussi, raparperipalat, halkaistu vaniljatanko, sitruunamehu ja ripaus suolaa. 

Kiehauta ja lisää sitten hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä noin 10 minuuttia, sekoittele välillä. Kuori mahdollinen pinnalle muodostuva vaahto pois. Poista teepussi tai -sihti hillosta ja anna hillon jäähtyä hieman.

Purkita hillo kuumana puhtaaseen, kuumennettuun purkkiin. Säilytä viileässä.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.