Kesäinen kalakeitto

torstai 13. elokuuta 2015




Kalakeitto kuuluu varmasti monen kodin keittiöön, mutta meillä sitä valmistetaan harmittavan harvoin. Ehkä pitäisi laajentaa valikoimaa siltäkin osin, sillä bouillabaisse ja seljanka kuuluvat ehdottomasti suosikkeihini. Tässä keitossa yhdistyy tavallaan kesä- ja kalakeitto, sillä käytin keittoon porkkanan sijaan herneitä ja papuja sekä makua viimeistelemään tilliöljyä. Pientä twistiä keittoon saa myös paistamalla kalan erikseen. Nyt kannattaa ottaa sesongista kaikki irti ja tehdä perinteisiä ruokia uusilla kasviksilla.

Valmistin elämäni parasta perinteisen tyylistä kalakeittoa, kiitos itse tehdyn kalaliemen, tilliöljyn ja erikseen paistetun kalan. Etevä kokkaaja ja kalan käsittelijä ostaa kokonaisen kalan ja fileoi sen kotona itse. Laiskempi keittäjä voi ostaa kalan valmiiksi fileoituna ja pyytää kalakauppiaalta ruodot mukaan. Kalaliemi ei kauaa kiehu, joten sitä kannattaa tehdä itse kunnon satsi ja pakastaa ylimääräinen seuraavaa kalaruokaa varten.

Kalaliemi

1 kalan ruodot, pää, nahka ja evät
2 sipulia varsineen
valko- tai mustapippuria
tuoretta tilliä ja persiljaa varsineen
suolaa
vettä

Huuhtele kalan perkeet ja pilko tarvittaessa pienemmiksi. Nosta ne sitten kattilaan muiden ainesten kanssa ja kaada päälle vettä niin, että kaikki ainekset peittyvät.

Keitä lientä 20-30 minuuttia ja kuori pinnalle tuleva vaahto pois. Siivilöi liemi ja ota alkuun vaikka yksi litra sitä kalakeittoon.

Liemeen voi käyttää myös porkkanaa, fenkolia, purjoa, selleriä jne.

Tilliöljy

1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
hieman sitruunamehua

Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku.

Kalakeitto  4 henkilölle

6 perunaa
1 fenkoli ohueksi siivutettuna
1 sipuli hienonnettuna
kourallinen tuoreita herneitä
kourallinen tuoreita papuja
0,5-1 dl kermaa
400 g lohta, kuhaa, ahventa tai siikaa
voita
* * *
tilliöljyä sekä tuoretta tilliä koristeluun

Kun sinulla on kalaliemi siivilöitynä puhtaassa kattilassa, lisää sinne perunat, fenkolit ja sipulit joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä.

Lisää lopuksi herneet ja pavut. Kuumenna seuraavaksi paistinpannu ja sulata siinä voita. Paista kalapalat kauniin ruskeiksi.

Lisää kalakeittoon loraus kermaa. Vain sen verran, että liemi muuttuu valkoiseksi. Kerman voi myös jättää kokonaan pois. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Annostele keittoa lautaselle, nosta kalapala päälle ja lusikoi pinnalle vielä tilliöljyä.




Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.