Osa 5: Syötävät kukat puutarhassa

perjantai 10. huhtikuuta 2015


Orvokit kurkkusalaatissa
Kukkia kasvimaalle? Syötäviä kukkia? Kyllä, ehdottomasti. Kukat houkuttelevat kasvimaalle perhosia, kimalaisia ja muita hyönteisiä, jotka syövät pieniä tuholaisia. Lisäksi ne tuovat väriä vihannesten ja yrttien joukkoon ja tuoksuvat hienosti. Kukkien monenlaisista mauista (makea, kitkerä, yrttinen ja pippurinen) on nautittu jo antiikin aikana, mutta niiden käyttö on ainakin Suomessa todella vähäistä. Ravintolakokit käyttävät niitä jälkiruokien koristeina ja nykyään jo enenevässä määrin raaka-aineenakin. Syötäviä kukkia voi ostaa myös hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Syötävät kukat kannattaa kasvattaa alusta alkaen itse, sillä puutarhoissa kasvatetuissa on voitu käyttää torjunta-aineita. Kukkien kasvattamisesta on myös se hyöty, että ne lannoittavat kasvupaikkansa maata. Vaikka sinulle olisikin selvää, mitkä kukat ovat syötäviä ja mitkä eivät, merkitse ne alkuun nimitikulla tai ryhmittele ne samaan paikkaan. Jos etsit kukkia muualta kuin omasta pihapiiristä, vältä pölyisiä paikkoja ja vilkasliikenteisiä teitä. Paras aika kerätä kukkia olisi aamuisin, mutta todellisuudessa ainakin itse kerään ne juuri ennen ruokapöytään istumista. Kukat säilyvät tarvittaessa jonkin aikaa hyvänä kylmässä. Voit koristella syötävillä kukilla leivonnaisia, juomia, jääpaloja, salaatteja ja kuivattaa niitä esimerkiksi yrttiteen ainesosaksi.

Kasvimaalle sopivia syötäviä kukkia ovat:
- auringonkukka
- ruiskaunokki, ruiskukka
- kehäkukka
- kurkkuyrtti
- malva
- orvokki
- samettikukka
- ruiskukka
- krassi
- laventeli
- pelargoni

Muistathan, että syötäviä kukkia puutarhassa tarjoavat myös yrtit. Niiden kukat maistuvat samoilta kuin niiden lehdet ja versot. Monet perennakukistakin ovat syötäviä.
- mausteyrtit (mm. mäkimeirami, oregano, salvia, iisoppi)
- sipuli
- ruohosipuli
- kurpitsa
- syreeni
- ruusu
- illakko
- kurjenkello
- kaunokainen
- neilikka
- kurjenpolvi
- päivänlilja
- kuunlilja
- punahattu

Sipulin kukka

Kehäkukka, krassi ja ruiskaunokki kukkivat sitä upeammin, mitä useammin keräät kukkia käyttöösi. Muista poistaa kuivuneet kukat. Niiden kasvuaika on suhteellisen lyhyt, joten jos haluat suuren kukkasadon, kylvä niitä useampaan paikkaan ja ajankohtaan.

Ruiskaunokki ei tuoksu lainkaan, mutta siinä on kohtuullisen voimakas, neilikkamainen maku. Kimalaisten suosiossa. Perinteinen ruiskaunokki on väriltään sininen, mutta sitä on saatavilla myös punaisena, vaaleanpunaisena ja valkoisena.

Ruiskaunokki

Kurkkuyrtti on yksivuotinen, mutta siementää itseään tehokkaasti. Jos et siis halua sen leviävän pitkin puutarhaa, kasvata se erillään muista ja kerää kuivuneet kukat pois. Olen kuullut kurkkuyrtin karkoittavan kaalin tuholaisia, mutta missään kumppanuuskasvitaulukoissa en ole tietoon törmännyt. Sähkönsinisenä kurkkuyrtti tuo auttamattomasti mieleen Kaarina Suonperän ja hänen lisäkseen myös mehiläiset ja kimalaiset pitävät suuresti siitä.

Kurkkuyrtti
Krassi voi olla niin köynnöstävä kuin pensasmainenkin. Kukat maustuvan pippurimaisilta ja pähkinämäisiltä. Myös lehdet ovat syötäviä. Kun krassi on kukkinut, sen siemeniä voi käyttää kapristen tavoin.


Jos et ole aiemmin kasvattanut kukkia syötäväksi asti, suosittelen aloittamaan helpoimmista. Krassista, ruiskaunokista ja orvokeista.

Syötäviä kukkia omien ja muiden resepteinä:

Friteeratut kesäkurpitsankukat
Kesäkurpitsankukkia sienillä ja katkaravuilla täytettynä
Tomaattia ja syötäviä kukkia
Kukkaisvesi syreenistä
Syreeninkukka-mousse

**

Lähteenä:
Leena Israelsson: Oma keittiöpuutarha
Anne Paalo: Kukkaruokaa 
Kirsi Tuominen: Syötävän kaunis piha

* * *

Osa 1: Siemenien kylväminen ja taimien kasvattaminen
Osa 2: Hyötypuutarha kasvilaatikoissa
Osa 3: Kumppanuuskasvit hyötypuutarhassa
Osa 4: Kouliminen ja taimien kasvatus
Osa 5: Syötävät kukat puutarhassa
Osa 6: Pavut puutarhassa ja lautasella
Osa 7: Yrtit puutarhassa
Osa 8: Kaalien kasvattaminen
Osa 9: Hyötypuutarha ruukuissa ja parvekkeella
Osa 10: Tuholaisten torjuminen
Osa 11: Lannoittaminen

5 kommenttia

  1. Ihana kirjoitus ja kiitos mielettömistä vinkeistä! Täytyykin kokeilla! Itse tykkään leipoa kakkuja, niin ovat hienoja koristeita kakun päällekin!

    VastaaPoista
  2. Meillä on suunnitelmissa yhden umpeen kasvaneen huomiotta jääneen, kasvimaan vieressä sijaitsevan perennan tilalle syötävä kukkapenkki, johon tulee kukkia, yrttejä, ja hauskannäköisiä kasviksia, mm. vaaleanpunaruotista lehtiselleriä. Toimii sekä kauniina kukkapenkkinä että kasvimaanjatkeena. Nyt pitäisi enää kaivaa se heinämeri auki ja perustaa kunnon penkki..

    VastaaPoista
  3. Loistava idea! Vinkiksi annettakoon se, että siemeniä kannattaa kylvää useampaan otteeseen. Riittää ihasteltavaa ja syötävää loppukesään saakka.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.