Osa 6: Pavut puutarhassa ja lautasella

perjantai 17. huhtikuuta 2015Hyötypuutarhaan painottuva bloggaussarja pääsee jo kuudenteen osaansa. Tällä kertaa valitsin aiheeksi pavut, sillä mielestäni niitä kasvatetaan aivan liian vähän. Erityisesti vasta-alkajia suosittelen kylvämään papuja puutarhaan, sillä niitä on helppo kasvattaa eivätkä vaadi kovin suuria puutarhurin taitoja, ainoastaan paljon aurinkoa ja tasaisen kosteana pysyvän maan. Ja tietysti myös jonkinlaista tukea kasvaessaan kohti taivaita. Toinen vaihtoehto on kylvää vain matalana kasvavia lajikkeita.

Mikäli uskaltaudut ostamaan pavun siemeniä, liota niitä yön ajan vedessä ja kylvä heti lopullisille etäisyyksille. Lue siemenpussista suositeltava kylvöväli ja odota lämpimän tuloa, sillä pavut tulisi kylvää vähintään 12-asteiseen maahan. Kun pavut ovat kasvaneet noin 10 cm korkeiksi, ne voi halutessaan mullata, jolloin pysyvät tukevasti pystyssä. Itse olen alkuvaiheessa vain painanut multaan kepin tueksi ja täysikasvuisena sitten sitonut niitä langalla yhtenäiseksi alueeksi, etteivät retkota siellä täällä.

Härkäpapu on yksi helpoimmin kasvatettavista lajikkeista kasvimaalla, mutta toki kannattaa kasvattaa muitakin lajikkeita ja käyttää hyväkseen papujen eri värit (vihreä, keltainen, violetti). Esimerkiksi salko- ja taitepapu kasvavat Suomen olosuhteissa erittäin mallikkaasti. Härkäpapu on korjattavissa, kun palot ovat edelleen vihreitä, mutta siemenet pullottavat kookkaina. Sen jälkeen härkäpavut pitää kuoria paloistaan ja omasta kuorestaan ennen nauttimista. Härkäpavun kuoret voi hyödyntää esimerkiksi friteeraamalla ne. Silpopavut sen sijaan poimitaan, kun siemenet ovat kuivuneet ja palot kellastuneet.

Innokkaimmat ehtivät kasvattaa pavut taimiksi nyt kevään aikana ja pääsevät nauttimaan omasta sadosta muita aiemmin. Pavut ovat loistavia grillattavaksi, keitettäviksi ja salaatin ainesosiksi. Ole rohkea ja vaihda ainakin yksi hernerivi papuihin, et tule pettymään!Vihreät pavut ovat loistava lisuke ja mahtava herkku kesän ruokapöydässä. Olemme jo useamman vuoden ajan kasvattaneet härkä-, salko-, silpo- ja pensaspapuja, mutta emme koskaan vielä riittävästi. Tähän aikaan vuodesta ei ole papujen sesonki, mutta toisinaan en vaan voi vastustaa tuontipapuja.

Pavut pinjansiemenillä ja leivänmuruilla

400 g vihreitä papuja
suolaa, mustapippuria
voita
pinjansiemeniä
kuivahtunutta leipää

Keitä papuja suolatussa vedessä noin 10 minuuttia.

Sulata sillä välin voita pannussa, lisää pinjansiemenet ja leivänmurut. Paista, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Valuta pavut, siirrä tarjoiluastiaan ja kaadan leivänmuruseos päälle. Rouhi päälle vielä mustapippuria ja suolaa. Tarjoile heti.

VINKKI! Kuivuneen leivän voi helposti pyöräyttää hienoksi tehosekoittimessa ja käyttää esimerkiksi kalojen kuorruttamiseen tai pastaruokien koristeluun tai tuomaan purtavuutta. Kalojen kuorrutukseen saat lisää väriä, kun hienonnat joukkoon tuoreita yrttejä.

Täältä löydät lisää papuohjeita.

* * *

Osa 1: Siemenien kylväminen ja taimien kasvattaminen
Osa 2: Hyötypuutarha kasvilaatikoissa
Osa 3: Kumppanuuskasvit hyötypuutarhassa
Osa 4: Kouliminen ja taimien kasvatus
Osa 5: Syötävät kukat puutarhassa
Osa 6: Pavut puutarhassa ja lautasella
Osa 7: Yrtit puutarhassa
Osa 8: Kaalien kasvattaminen
Osa 9: Hyötypuutarha ruukuissa ja parvekkeella
Osa 10: Tuholaisten torjuminen
Osa 11: Lannoittaminen

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.