Gluteeniton rosmariinileipä

tiistai 20. tammikuuta 2015





Keittiömme uusin keittokirja, Viljaton kattaus on osoittautunut tähän mennessä verrattomaksi. Viimeisimpänä kokeiluna valmistin gluteenittoman ranskanleivän ja ilahduin! Leivästä tuli kuin tulikin rapeakuorinen ja sen sitko oli juuri sopiva. Taikinaa vaivatessa olin hetken aikaa hieman epäluuloinen, sillä taikina vaikutti oudolta. Kohoamisen jälkeen olin jo kuitenkin huojentunut enkä meinannut malttaa odottaa leivän paistumista. Leipä paistui oikein kauniiksi ja uhkeaksi. Paistan leivät ja kakut usein leivinpaperilla vuoratussa astiassa puhtaasti laiskuuttani. Toisin sanoen säästyn suuremmilta tiskauksilta ja vuokien voitelemisilta.

Maustoin leipäni rosmariinilla, mutta toki siihen voisi laittaa muitakin yrttejä. Emmi-Liia on kirjassaan vinkannut mausteeksi myös valkosipulia ja banaaniviipaleita. Ohjeessa käytetty ksantaani on luontainen sakeuttamisaine ja se korvaa sitkon gluteenittomassa leivonnassa antaen leivälle kuohkeutta ja kaivattua rapeutta.




Gluteeniton rosmariinileipä

2,5 dl vettä
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 tl (kookos)sokeria
1-2 tl suolaa
2 kananmunan valkuaista
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl tapioka- tai perunatärkkelystä (=perunajauhoja)
2 tl ksantaania
0,5 dl oliiviöljyä
parin tuoreen rosmariininoksan lehdet

Sekoita hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen veteen.

Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon. Lisää hiljalleen myös hiivaseos, öljy ja rosmariinit. Vatkaa taikina tasaiseksi käsin.

Muotoile taikina noin 10x20 cm leipävuokaan ja anna sen kohota puolisen tuntia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja nosta uunin pohjalle kulho, jossa on vettä. Näin saat leipään rapean kuoren. Tee pintaan halutessasi viiltoja ja paista leipää 225 asteessa tunnin ajan.

* * * * *

Testaa myös:
jauhoton siemenleipä
gluteeniton näkkileipä

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.