Parsavanukas

lauantai 19. huhtikuuta 2014



Upea parsavanukas kevään juhlahetkiin!

Olen yrittänyt päästä eroon vanhoista lehdistä, mutta ennen kuin olen heittänyt ne roskiin tai antanut eteenpäin, olen selaillut ne läpi. Toisinaan teen hyvän löydön ja tämä parsavanukas on juuri sitä. Löytö Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä numerosta 3/2012. Luin jälleen reseptin huolimattomasti ja huomasin vasta valmistusta aloittaessani, että vanukas on tehty valkoisesta parsasta. Tein siis vihreästä, mutta se ei haitannut. Mies nosti vanukkaan yhdeksi parhaiksi kotona saamistaan alkuruoista.

Parsavanukas ja tomaattisalaatti 6 annosta
5-7 parsaa (alun perin 5 valkoista parsaa)
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl öljyä
1 dl täysmaitoa
3 dl kermaa
5 liivatelehteä eli noin 85-100 g (vähempikin mielestäni riittää)
suolaa ja valkopippuria oman maun mukaan
ripaus sokeria
  • kuori parsat ja leikkaa kannasta parin sentin pätkä pois. Vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria, elleivät ne ole kovin paksuja.
  • paloittele parsat parin sentin pätkiksi
  • kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä
  • lisää voi ja parsat ja kuullota vielä hetki
  • lisää maito ja kerma ja anna parsojen hautua kypsäksi hiljaa poreillen
  • laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi
  • soseuta parsat ja siivilöi sen jälkeen, jotta soseesta tulee mahdollisimman tasaista
  • mausta suolalla, sokerilla ja valkopippurilla & tarkista maku ennen kuin lisää liivatteet
  • purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne parsaseoksen joukkoon
  • kaada vanukasmassa annosmuotteihin. Itse käytin silikonisia muffinssivuokia ja juomalaseja. Lasit on hyvä voidella kevyesti öljyllä, jotta vanukkaat saa helpommin irti.
  • anna vanukkaiden hyytyä vähintään 4 tuntia, mieluiten kuitenkin yön yli
  • tarjoa vanukkaat alla olevan tomaattisalaatin kera
Tomaattisalaatti

2 sipulia hienonnettuna
1 valkosipuli hienonnettuna
1 dl rypsiöljyä
1 timjaminoksa
1 laakerinlehti
1 dl oliiviöljyä
suolaa
sokeria
3-4 tomaattia paloiteltuna
lehtipersiljaa tai ruohosipulia hienonnettuna
  • hauduta sipuleita kattilassa laakerinlehden ja timjaminoksan kera rypsiöljyssä 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä, varo kuitenkin ruskistamasta sipulia!
  • kiehauta parsat nopeasti suolalla maustetussa vedessä, jäähdytä kylmän veden alla ja siirrä syrjään
  • siivilöi rypsiöljy pois, poista timjami ja laakerinlehti
  • lisää oliiviöljy ja mausta suolalla ja sokerilla
  • lisää vielä tomaatit ja tarkista maku
  • halkaise parsat ja yhdistä tomaattisalaattiin
  • kumoa parsavanukas lautaselle, lusikoi tomaattisalaattia päälle ja koristele persiljalla. Halutessasi voit tarjota lisäksi myös salaattia.

Kylmäsavulohta, parsaa ja uppomunia sekä pääsiäismenu

maanantai 14. huhtikuuta 2014





Parsa jos mikä on kevään suurta herkkua! Kaupoista sitä on jo saatavilla, muttei vielä kotimaista. En ole silti kyennyt vastustamaan parsan kiusausta, sillä sen sesonki on kuitenkin aika lyhyt. Tässä yksinkertaisessa ruoassa yhdistyy hienosti kolme suosikkiraaka-ainettani (muna, parsa ja kylmäsavulohi), jotka voi kruunata kuplivalla juomalla. Jos et pidä kalasta, vaihda tilalle vaikkapa ilmakuivattua kinkkua tai pekonia.

Vinkki! Kun olet ostamassa parsoja, vältä ostamassa isoja ja paksuja, sillä ne ovat puumaisia eivätkä lähimainkaan niin hyviä kuin pienemmät versiot. Paksut parsat tulee myös kuoria, mutta ohuimmille riittää pelkkä veden alla huuhteleminen.

Kylmäsavulohta, parsaa ja uppomunia 2 henkilölle

1 nippu vihreää parsaa
kylmäsavulohta ohuina siivuina
parmesaania raastettuna
1 dl etikkaa
2-4 kananmunaa
salaattia tarjoiluun (rucolaa, vuonankaalia)
suolaa, mustapippuria
  • katkaise tai leikkaa parsojen puumainen tyviosa pois (muutaman sentin pätkä)
  • parsoja ei tarvitse esikeittää, mutta jos ne ovat sormea paksumpia, kiehauta niitä kattilassa parin minuutin ajan
  • kääri puolikas kylmäsavulohisiivu parsan ympärille ja nosta uunivuokaan. Voit toki käyttää yhteen parsaan kokonaisen kylmäsavulohisiivun, mutta tuolloin parsan maku peittyy täysin kalan alle.
  • raasta parsojen pinnalle parmesaanijuustoa oman maun mukaan
  • paista parsoja uunissa 225 asteessa, kunnes juusto alkaa sulaa ja saada väriä (max. 15 minuuttia)
  • kuumenna munien keitinvesi kattilassa. Kun vesi alkaa kiehua, lisää siihen etikkaa ja suolaa. Kun vesi on 80-asteista, pyöräytä kauhalla veteen pieni pyörre, riko munat yksitellen pieneen kahvikuppiin ja kippaa muna tästä kupista varovasti veteen keskelle pyörrettä. Hauduta munia 3-4 minuuttia ja nosta ne vedestä reikäkauhalla. Valuta munista ylimääräinen vesi pois talouspaperin päällä. Munien tulee olla sisältä vielä enemmän tai vähemmän valuvia.
  • asettele salaatti lautasille, nosta kypsät parsat ja uppomunat päälle
  • rouhi päälle mustapippuria ja ripottele hieman suolaa

Kaipaatko ideoita pääsiäispyhään? Tässä muutama menuvaihtoehto kokkailtavaksi:

Paistetut kampasimpukat ja persiljapyree
Sitruuna-ricottaraviolit salviavoissa
Italialainen pääsiäiskakku

Sahrami-kukkakaalikeitto
Viskillä maustettu kylmäsavulohirisotto
Passionhedelmä-pannacotta ja basilika-limesiirappi

Maa-artisokkakeitto
Kukkoileva kana-annos
Vadelmabrownies

Muuten vain mukavaa pientä makeaa:
Lusikkaleivät

Ahvenherkku Lähi-idän henkeen

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014



Tutuksi tullut viikon kalaruoka syötiin pienellä uudella twistillä. Paistoin ahvenfileitä pankoleivityksellä (japanilaistyyppinen korppujauho) pannulla ja tarjosin ne juustokuminalla maustettujen porkkanoiden ja kikherneiden kanssa. Erittäin helppoa, mutta samalla sai taas syödäkseen uusia makuyhdistelmiä tutuista raaka-aineista. Nauti sinäkin tästä yksinkertaisesta herkusta!

Porkkanat uunissa

2 porkkanaa per ruokailija
1-2 tl juustokuminaa jauhettuna
suolaa, mustapippuria
öljyä pinnalle
  • puolita porkkanat, levitä uunivuokaan ja mausta
  • paista 200 asteessa 25 min

Paistetut kikherneet

1 prk kypsiä kikherneitä
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä pannulle
oliiveja
sitruunankuorta ja mehua
suolaa, pippuria
tuoretta persiljaa
  • paista valkosipulia öljyssä, mutta varo ruskistamasta sitä
  • lisää kikherneet ja anna niiden lämmetä
  • mausta herneet ja koristele persiljalla

Paistettua fenkolia ja paprikaa kalan lisäkkeeksi

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014



Kahden viikon blogihiljaisuus päättyy nyt! Olen lukenut ja puhunut ruotsia niin paljon, että meinasin aloittaa tämänkin kirjoituksen på svenska. Niin, siinä yksi syy siihen, etten ole kirjoittanut mitään hetkeen. Toinen olkoon allergia, jota minulla ei oikeasti ole. Mutta ruotsin opiskelu yhdistettynä allergialääkkeisiin ei ole toimiva yhdistelmä.

Onneksi sentään olen nauttinut hyvästä ruoasta ilman, että olen joutunut itse laittamaan ruokaa. Mutta nyt jakoon yksi suosikkiraaka-aineeni, nimittäin fenkoli. Kasvis maistuu hieman anikselle, mutta sen maku pehmenee päästesssään pannulle. Kesäkin on ovella ja pian voi nauttia tuoreista, vihreistä herneistä eikä kuvan harmaista purkkiherneistä. Korvaa siis reseptin herneet tuoreilla tai pakasteherneillä ja saat raikkaan ja paremman näköisen lisukkeen. Ruoka maistuu sellaisenaan ja vielä paremmin paistetun kalan kanssa!

Loppukuuksi toivon vuorokauteen lisää tunteja, aurinkoisia puutarhapäiviä ja raikkaita kalaruokia! Sitä samaa myös teille!

Paistettua fenkolia ja paprikaa

öljyä paistamiseen
2 paprikaa siemenet poistettuna ja suikaloituna
1-2 fenkolia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 dl tuoreita tai pakasteherneitä
suolaa, pippuria
koristeluun persiljaa hienonnettuna

  • paista paprikoita ja fenkoleita 10-15 minuuttia välillä sekoittaen
  • lisää valkosipulit ja herneet, paista parisen minuuttia
  • mausta seos ja koristele persiljalla
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.