Omena-pähkinäpiirakka

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013




Aika monella tuntuu olevan jos jonkinlaista dieettiä menossa ja siksi päätin nostaa tämän piirakkareseptin esiin, koska piirakka sopii hyvin ruokavaliotaan tarkkailevalle. Piirakkaan ei tule sokeria eikä se vaadi paistamista. Sokerin sijaan voi käyttää hunajaa tai agave-siirappia, mutta piirakasta tulee hyvää ilman niitäkin. Olen tehnyt tätä jo useita kertoja ja piirakasta tulee aina eri makuista, koska olen vaihdellut pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien lajiketta. Alkuperäisen ohjeen poimin Hesarin sivuilta ja siinä on useampi valmistusvaihe, mutta älä säikähdä. Ohje ei todellakaan ole vaikea ja ensimmäisen kerran jälkeen piirakan valmistaminen sujuu leikiten.

Kokeilemisen arvoinen ja asteen verran yksinkertaisempi herkku löytyy myös viime vuoden arkistoistani, mantelista ja rusinoista tehdyt kaakaopallot.  Eikä unohtaa sovi myöskään munatonta ja maidotonta mustikkajäätelöä. 

Omena-pähkinäpiirakka

Täyte:
3 omenaa kuorittuna ja pieneksi paloiteltuna
0,5-1 sitruunan mehu
1 tl kanelia
1 rkl agave-siirappia tai juoksevaa hunajaa

  • sekoita ainekset keskenään ja anna omenoiden marinoitua

Pohja:
1,5 dl parapähkinöitä
1,5 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä
12 kuivattua taatelia, luumua tai viikunaa
ripaus suolaa
1 rkl agave-siirappia tai juoksevaa hunajaa
2 rkl manteli-, kookosjauhoja tai kaurahiutaleita
0,5 tl kardemummaa
(1 rkl omenamehua)

  • sekoita pähkinät ja kuivatut hedelmät murumaiseksi seokseksi monitoimikoneessa
  • lisää loput ainekset ja sekoita
  • jos seos ei pysy koossa, voit lisätä omenamehua. Vaihtoehtoisesti voit lisätä pari taatelia lisää, niin seos muuttuu kosteammaksi ja pysyy koossa. 

Mantelilevite
100 g manteleita
1 omena kuorittuna ja paloiteltuna
ripaus kanelia
juoksevaa hunajaa

  • jauha mantelit jauheeksi ja lisää omena joukkoon
  • sekoita ainekset tasaiseksi ja mausta kanelilla ja hunajalla
  • kokonaisten manteleiden sijaan voi käyttää myös mantelijauhetta

Cashewkerma
2 dl cashewpähkinöitä
2 dl vettä 
1 tl vaniljajauhetta tai ½ vaniljatangon siemenet
(1 rkl agave-siirappia tai hunajaa tai 4 taatelia)
(1 päärynä)
  • sekoita cashewpähkinät jauheeksi ja lisää vettä vähitellen, niin saat halutunlaisen koostumuksen
  • lisää vaniljatangon siemenet ja halutessasi päärynä, se ei kuitenkaan ole välttämätön
  • mausta siirapilla ja maista
  • voit ohentaa kermaa lisäämällä hieman vettä

Piirakan kokoaminen
  • painele piirakan pohja irtopohjavuokaan tiiviisti
  • levitä mantelilevite pinnalle
  • lusikoi marinoidut omenat päälle ja painele, jotta ne menevät tiiviisti yhteen. Tämä auttaa piirakan koossa pysymistä. 
  • nosta piirakka jääkaappiin puoleksi tunniksi ja tarjoile cashewkerman kanssa

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.