Kuhaa palsternakka-hernemuhennoksella

tiistai 20. marraskuuta 2012


Kotiimme päätyi Vesa Laitisen ja Maija Tammen yhdessä tekemä keittokirja ...A, Bertha, C... ja muut Tampereen seudun parhaat ravintolat ja olemme ehtineet siitä jo kokeilla muutamaa reseptiä. Kirjassa esitellään 21 tamperelaista ravintolaa ja kultakin niiltä resepti. Tämän kirjan valitut ruoat eivät ole liian vaativia kotikokkaajallekaan, joten uskallan suositella teosta pukinkonttiin.

Itse olen eniten pitänyt tästä kalareseptistä, jonka ohjeen ravintola Heinätori on kirjaan luovuttanut. Tämä resepti on täynnä puhtaita, suomalaisia makuja ja se sopii loistavasti viikonlopun ruoaksi. Ja mikseipä hieman juhlavampaankin tilaisuuteen.


Kuhaa palsternakka-hernemuhennoksella 4 henkilölle

4-8 kuhafilettä
voita paistamiseen
suolaa, pippuria

  • ennen kuin paistat kuhat, tee muhennos, kastike ja lisuke valmiiksi
  • kun olet saaanut ne valmiiksi, paista kuhat  kuumalla pannulla voissa nahkapuoli alaspäin
  • voit kääntää kuhat, kun näet fileiden sivusta muuttuvan hiljalleen vaaleiksi
  • mausta kuhat suolalla


Palsternakka-hernemuhennos

400 g jauhoisaa perunaa
200 g palsternakkaa
200 g herneitä
voita
suolaa

  • kuori perunat ja palsternakat ja keitä ne pehmeiksi suolatussa vedessä. Palsternakka kypsyy ennen perunaa, joten voit halutessasi keittää erillisessä kattilassa. 
  • kaada keitinvesi pois, mutta ota sitä hieman talteen
  • soseuta ainekset keskenään ja mausta suolalla ja voilla
  • jos sose on liian jämäkkää, ohenna sitä keitinliemellä

Kastike

1 sipuli hienonnettuna
öljyä
musta- ja rosepippuria
10 laakerinlehteä
1 dl kasvislientä
2 dl kermaa
suolaa
sokeria
sitruunanmehua
valkoviinietikkaa
(maissitärkkelystä)
  • freesaa sipuli öljyssä
  • lisää pippurit ja laakerinlehdet ja jatka sipuleiden kuullotusta, varo kuitenkin ruskistamasta niitä
  • lisää kasvisliemi ja kerma
  • keitä kastiketta puolisen tuntia, siivilöi ja mausta suolalla, sokerilla, etikalla ja sitruunanmehulla
  • maista kastiketta ja lisää tarvittaessa mausteita
  • suurusta kastike tarvittaessa maissitärkkelyksellä

Porkkanalisuke

4 porkkanaa kuorittuna
vettä
suolaa
hunajaa
  • leikkaa porkkanat pitkittäisuunnassa 5 cm:n mittaisiksi paloiksi
  • kiehauta ne suolavedessä, kaada vesi pois ja paista kevyesti pannulla
  • mausta porkkanat hunajalla

Vinkki! Jos muhennosta jää jostain syystä tähteeksi, saat taiottua siitä seuraavaksi päiväksi pikaisesti keiton. Vaihtoehtoisesti voit lusikoida muhennosta paahdettujen leipien päälle, lisätä päälle kylmäsavulohta ja tarjoilla kuohuvan kera. 



1 kommentti

  1. Nyt näyttää sen verran hyvältä, että taidanpa tätä lähteä itsekkin kokeilemaan. Kiitoksia vinkistä! :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.