Toast skagen - pientä suolaista pikkujouluihin

perjantai 16. marraskuuta 2012Jos edellinen postaus liputti yksinkertaisen ohjeen puolesta, samassa kastissa mennään tässäkin. Mikä maistuukaan paremmalta kuin töiden jälkeen lasillinen kuohu- tai valkoviiniä ja toast skagen! Toast skagen on perinteinen, ruotsalainen herkku, mutta mikään ei estä vaihtamasta katkarapujen tilalle graavi- tai kylmäsavulohta. Mutta yhdessä asiassa älä tingi - tee majoneesi itse!

Tiedän, että WWF ei suosittele katkarapujen syömistä. Kyllä, olen katsonut muutamat dokumentit katkarapujen viljelystä ja troolauksesta. Olen kuitenkin antanut itselleni luvan herkutella katkaravuilla joitakin kertoja vuodessa pyrkien valitsemaan kaupassa MSC -merkittyjä tuotteita ja ennen kaikkea kylmien merialueiden katkarapuja. Suurin osa kaupan kaupan pakastealtaiden katkaravuista onkin pohjankatkarapuja (Pandalus borealis), jotka ovat parempi vaihtoehto kuin trooppisten maiden äyräiset. Lue lisää MSC -merkityistä tuotteista täällä.Toast skagen

tummaa, vaaleaa tai saaristolaisleipää paahdettuna
1 pss katkarapuja
1-2 dl itsetehtyä majoneesia
2-4 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
2-4 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
suolaa, mustapippuria

  • sekoita keskenään katkaravut, majoneesi ja yrtit. Lisää majoneesia vähän kerrallaan, jottet tule laittaneeksi sitä liikaa.  
  • mausta seos suolalla ja pippurilla
  • paahda leivät ja lusikoi katkarapuseosta päälle
  • koristele yrtinoksalla ja tarjoile heti

Vinkki! Voit maustaa katkarapuseosta myös punasipulilla, kapriksilla, sitruunalla, oliivilla ja pienellä määrällä chiliä. 


Majoneesi

2 keltuaista
2 rkl viinietikkaa
0,5-1 rkl sinappia
3-4 dl öljyä
suolaa, mustapippuria

  • sekoita keltuaiset, sinappi ja 1 rkl viinietikkaa hyvin kulhossa
  • lisää öljyä tipottain koko ajan sekoittaen (sauvasekoittimella tai vispilällä)
  • hiljalleen seos muuttuu paksummaksi ja voit ruveta lisäämään öljyä hieman enemmän kerrallaan
  • kun kaikki öljy on vatkattu, lisää vielä 1 rkl viinietikkaa ja mausta majoneesi oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla. 

Vinkki! Voit maustaa majoneesia myös yrteillä, valkosipulilla (sopii hyvin perunoille, paahtopaistille), avokadolla ja sitruunalla (sopii graavi- ja kylmäsavulohelle).Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.