Taikinasormi piirakkataikinassa

torstai 18. marraskuuta 2010

Olen leiponut viime aikoina käsittämättömän paljon enkä edes tiedä miksi. Lienenkö selaillut liikaa ruokalehtiä? Olen haaveillut viikonlopuista, jolloin voisin vain lukea, nukkua ja nautiskella hyvästä ruuasta. Ikävä kyllä haaveiluksi on jäänyt, sillä kotona on ollut liiaksi asti tekemistä. Nukkuminenkin olisi todella kivaa, mutta jos herää viikonloppuisinkin samaan aikaan kuin arkena, levosta ei voi puhua aivan niin kuin olin ajatellut. Onneksi sentään olen saanut nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta. Ehkä sitten jouluna voi lueskella kirjoja. Voi tosin olla, että upeat tarinat vaihtuvat tenttikirjoihin, sillä tammikuussa on luvassa pitkästä aikaa tenttejä. Huh huh. Kaikkeen sitä pitää päänsä pistää kiireen keskellä. Mutta eikös se niin ole, että mitään haluamaansa ei voi saavuttaa, ellei ryhdy tuumasta toimeen. Postinjakaja ei tuo toteutuneita haaveita postilaatikosta sisään.

Vielä kotona asuessa äitini tiesi heti, milloin minulla oli tentti edessä, sillä leivoin kuin viimeistä päivää. Kenties pakoilen arkisempia hommia ja tylsiä tenttikirjoja upottamalla sormeni makeisiin taikinoihin. Suosittelen sitä teille kaikille muillekin!

Viime viikonloppuna tarkoitukseni oli tehdä suklaakakku, mutta koska piirakkapohjaa tuli oletettua enemmän, sain tehtyä siitä sekä suklaa- että sitruunapiirakan. Lisäksi ylijääneistä valkuaisista oli pakko tehdä marenkia, sillä en raaskinut heittää niitä roskiinkaan. Onneksi tiedän yhden ystäväni pitävän marengeista, jos ne itseltä jäisivät syömättä. S, tervetuloa hakemaan niitä! Lisäksi huomasin anoppinikin olevan niihin hulluina.


Taikinapohja suklaa- ja sitruunapiirakalle Chez Jounin mukaan

Taikinapohjaan:
150 g pehmeää voita
140 g tomusokeria (2,3 dl / 1dl tomusokeria painaa noin 60 g)
6 munan keltuaista
360 g vehnäjauhoja (5,5 dl / 1 dl vehnäjauhoja painaa noin 65 g)

. Vaahdota voi ja sokeri, lisää keltuaiset yksitellen voimakkaasti vatkaten yleiskoneessa. Lopputuloksena pitäisi olla vaaleankeltainen tahna.
. Lisää hieman yli puolet vehnäjauhoista nopeasti sekoittaen. Lisää loput jauhot käsin sekoittaen. Mitä vähemmän taikinaa vaivaa, sitä tasaisempi rakenteesta tulee. Taikinasta tulee erittäin pehmeää ja maukasta!
. Taikina pitäisi kaulita levyksi ja levy jääkaappiin jäähtymään vajaaksi puoleksi tunniksi. (Koska oma taikinani ei kestänyt kaulimista, painelin sen sormilla suoraan piirakkavuokaan.)
. Paista pohja 160 asteessa 13-17 minuutin ajan.

Suklaapiirakan täyte


200 g tummaa suklaata (70%)
20-50 g tomusokeria
200 g kuumaa kermaa
1 kananmuna
80 g kylmää maitoa
20 g notkistettua voita

. Laita suklaa ja sokeri astiaan, kaada kuuma kiehuva kerma päälle. Älä vatkaa seosta vaan sulata suklaa varovasti käännellen kerman sekaan. Tomusokerin voi halutessaan jättää poiskin.
. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös maito ja notkistettu voi. Voikaan ei ole välttämätön, mutta se antaa piirakkaan kiiltoa.
. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista 110 asteessa 15-20 minuuttia.
. Anna piirakan jäähtyä kunnolla, sillä muutoin pinta saattaa halkeilla rikki. Tarjoa jäätelön, sorbetin tai vaniljakastikkeen kera.


Sitruunapiirakan täyte

6 kananmunaa
250 g sokeria (2,9 dl / 1 dl sokeria painaa noin 85 g)
4 sitruunan kuoret ja mehut
2 dl ranskankermaa

.Vatkaa munat sokerin kanssa ja lisää sitruunan kuoret raastettuna sekä ranskankerma. Lisää mehu. Halutessasi voit siivilöidä sitruunan kuoret pois, mutta jos pidät sitruunasta yhtä paljon kuin minä, ei kannata siivilöidä.
. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paita 150 asteessa 20-25 minuuttia. Tarjoa kermavaahdon tai sorbetin kera.

Tahmaiset marengit

6 valkuaista
3 dl sokeria

Vatkaa valkuaisia ja sokeria niin kauan, kunnes seos ei putoa kulhosta pois. Paista 75 asteessa 2-3 tuntia. Alhaisen lämpötilan ansiosta marengit jäävät sisältä hieman tahmeiksi.

1 kommentti

  1. S ilmoittautuu ilahtuneena marenkien syöjäksi! :-D

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.