Siirtolapuutarha heinäkuussa

perjantai 3. heinäkuuta 2015

Aamuinen kuvaushetki puutarhassa saa katsomaan kukkia ja muita kasveja uusin silmin ja huomaamaan, miten paljon kaikki on kasvanut. Kamera rajaa hienosti pois puutarhan osat, jotka vaatisivat huoltoa. Kuvia katsottuani huomaan puutarhan olevan tällä hetkellä sävyltään vaaleanpunainen ripauksella keltaista siellä täällä.


Kirsikkapuu repesi viime kesän tuulissa ja puu oli tarkoitus sahata pois. Homma jäi syksyllä tekemättä ja keväällä sitten katselimme siinä olevan niin paljon nuppuja, ettemme raaskineet leikata sitä pois. Tämän kesän tuulissa puu repesi entisestään ja nyt saha ihan oikeasti täytyisi ottaa käteen. Tekemistä olisi yllin kyllin, mutta nyt on täytynyt luopua kaikista puuhista, lomailla ja kerätä voimia loppukesään. Puun kärsimyksistä huolimatta satoa näyttäisi olevan tulossa.


Myös luumupuumme Sinikka näyttää tekevän toisena kesänään hedelmiä. 


Akileijat leviävät sinne tänne aivan holtittomasti, mutta sen saavat tehdä. Vuosi vuodelta ihastun lajiin enemmän ja enemmän.


Syksyllä toisesta kukkapenkistä löytynyt alku paljastuu uudessa kasvupaikaksi arovuokoksi. Kannatti siis siirtää, kun näin upeasti kukkii.


Yksi suosikeistani, isotähtiputki,  ei ole aivan vielä avannut nuppujaan sepposen selälleen. Moni muukin laji on vielä nupulla ja jännitän jo etukäteen näenkö kaikkien kukkien kukkivan ja jääkö jotain väliin kesälomareissujen vuoksi.
Kokeiluluontoinen kukkapenkki näyttää heti alkukesästä upeutensa, mutta viileiden säiden ansiosta on täydessä kukassa edelleen.


Nukkapähkämö alias lampaankorva on todella innokas leviämään aurinkoisella tontillamme.


Lilja on kaunis nuppunakin aamukasteen jälkeen.


Lumipalloheisi kukkii ihanan pitkään ja raikastaa puutarhaa valkoisuudellaan.


Palavarakkaus ei ole edelleenkään suosikkejani, mutta kunhan kaikki kukat puhkeavat loistoonsa, punainen hurmaa minutkin puolelleen. Ehkä hieman outoa istuttaa pihalleen kukkia, joista ei niin kovasti pidä, mutta minun oli pakko saada aivan kirkkaanpunaisia kukkia upean unikon lisäksi.
Pionit pysyvät edelleen niin sitkeästi nupulla, että niiden ihanuudesta pääsee nauttimaan vasta pienen kesäreissun jälkeen. Pionien kukintojen puhkeamista jännitänkin vuosi vuodelta enemmän, en millään malttaisi odottaa niiden huumaavaa ulkonäköä ja tuoksua tulevaksi.Sormustinkukka tekee tänä kesänä ensimmäiset kukkansa ja näyttää kyllä varsin upealta.
Mikä onkaan parempi hetki nauttia kukkaloistosta, kun aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta eikä lämpimässä säässä jaksa tehdä mitään! Päivän puhdetyönä onkin ollut yrttien pakastaminen syksyn ja talven varalle.Hajuherneet, krassit ja ruiskaunokit ovat hyvässä kasvussa, mutta niiden kukkimiseen menee vielä hetki. Hyvä näin, niin riittää ihailtavaa loppukesällekin perennojen lisäksi. Syyshortensiakin lupailee nupuillaan tuovansa kauneutta osaksemme. Ja viileästä ja sateisesta alkukesästä huolimatta kasvimaa näyttää antavan satoa yllin kyllin.


Aurinkoista kesää!

Seuraa puutarhan muuttumista:
Siirtolapuutarha maaliskuussa
Siirtolapuutarha huhtkikuussa
Siirtolapuutarha toukokuussa
Siirtolapuutarha kesäkuussa

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.