Vuosi 2013 kuvina

maanantai 30. joulukuuta 2013


Kuluva vuosi on mennyt vauhdilla, mutta hurjasti kyydistä huolimatta se on ollut loistava! Alkuvuoden stressi vaihtui opintovapaaseen, omalla mökillä oleskeluun ja elämästä nautiskeluun. Syksyn myötä kiire otti taas osaa, mutta pysyi vielä hallittavissa.
Vuodesta jää mieleen pitkä & kuiva kesä, odotetut Kööpenhaminan ja Genovan matkat sekä gluteeniton ruokavalio. Tulevasta vuodesta odotan pitkälti samankaltaista ruoan ja juoman ilotulitusta arjen keskellä. Toteutukoon ensi vuonna edes yksi haave!

Tähtihetkiä tulevaan vuoteen teille kaikille!

Lohirillette

sunnuntai 22. joulukuuta 2013


Alkon Etiketti-lehdestä  4/13 löytyy toisinaan reseptejä, joita ei voi ohittaa. Tällä kertaa huomion vei lohirillette, jota oli pakko tehdä. Maukasta on, joten suosittelen ostamaan ainekset vielä ennen joulua, valmistaminen ei vie kauan. Toki rillette on helppo valmistaa muistakin kaloista joulun aikaan, jos kalapöydässä on ollut lämminsavu- ja kylmäsavukalaa. Noudatin ohjetta muuten, mutta lisäsin siihen enemmän sitruunamehua sekä myös sitruunan kuorta.

Lohirillette 5 dl valmista tahnaa

500 g ruodotonta lohta
1 rkl merisuolaa
4 pientä salottisipulia tai 1 sipuli hienonnettuna
50+50 g voita
2 rkl ranskankermaa
250 g lämminsavu- tai kylmäsavulohta
1 sitruunan mehu + kuorta raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
2 munankeltuaista
1 rkl tilliä hienonnettuna
ripaus valkopippuria
rosepippuria koristeluun

Laita lohi astiaan ja ripottele suola päälle. Anna sen tekeytyä tunnin ajan viileässä.

Leikkaa leivinpaperista kalalle sopiva pala, nosta lohipala leivinpaperin päälle ja sulje  nyytiksi. Kypsennä kala paistinpannulla kiehuvassa vedessä kannen alla noin 10 minuutin ajan tai kunnes kala on paksuimmasta kohdasta melkein kypsää. Anna kalan jäähtyä.

Paista sipulit 50 g:ssa voita, kunnes sipuli on pehmeää. Varo kuitenkin ruskistamasta sitä. Anna sipulin jäähtyä.

Sekoita 50 g pehmeää voita ja ranskankerma keskenään tasaiseksi kulhossa. Lisää jäähtynyt sipuli, savulohi, sitruunanmehu ja -kuori, höyrytetty lohi, keltuaiset ja tilli. Sekoita hyvin ja mausta tahna valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Nostele tahna esim. lasipurkkiin, ripottele päälle rosepippuria ja nosta viileään tunniksi. Rillette säilyy jääkaapissa noin kolmen päivän ajan. Tarjoa kalapöydässä, paahdetun leivän tai hapankorppujen kanssa.

Jouluinen sinappi

torstai 19. joulukuuta 2013



Hulluna sinappiin? Ehkä. Taidan kuitenkin ihan rakastaa sinappia, mutta teen sitä harvoin itse. Nyt pyöräytin sitä yhden purkin verran joulupöytään. Ei tarvinnut lähteä kauppaan ostamaan kermaa eikä keitellä seosta liedellä. Aineet vain sekaisin ja sinappi on valmis! 

Hunaja-kanelisinappi 

6 rkl sinappijauhetta
6 rkl rypsiöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
0,5-1 tl kanelia
0,5 tl suolaa
3-4 rkl kylmää kahvia

Sekoita sinappijauhe, öljy, viinietikka, hunaja ja suola keskenään. Lisää kahvia vähitellen, kunnes saat haluamasi paksuista sinappia. Yhdestä satsista tulee 2,5 dl valmista sinappia.

Taatelikakku ilman gluteenia


Halusin kokeilla taatelikakun leipomista gluteenittomista jauhoista ja hyväähän siitä tuli! Kakku oli uunista tullessa tavallista pehmeämpi ja hajoilevampi, mutta tekeydyttyään jääkaapissa kakku kyllä pysyy kasassa. Ainoan virheen tein siinä, että käytin pussillisen kuivattuja taateleita. Se tiukaksi paketiksi pakattu taatelipala toimii tässä kakussa paremmin, sillä se sulaa paremmin kahvin joukkoon. Olen jo parina vuotena käyttänyt tätä Fannin ja kanelin reseptiä. Veden tilalla tulee vain vaihtaa kahvi. Tällaiset perinteiset mummokakut on parasta!

Taatelikakku

200 g kivettömiä taateleita
2 dl kahvia tai vettä
200 g voita 
2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä
3 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl ruokasoodaa
voita ja gluteenittomia korppujauhoja vuokaan

  • murra pakatut taatelit pieniksi paloiksi ja keitä ne pehmeiksi vedessä
  • ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon voi
  • sekoita kunnes voi on sulanut ja seos on tasaista
  • vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi ja ilmavaksi vaahdoksi
  • lisää joukkoon vaniljasokeri ja kermaviili
  • sekoita ruokasooda jauhoihin ja lisää taikinaan
  • kaada taateli-voiseos joukkoon kahdessa osassa
  • sekoita tasaiseksi taikinaksi
  • kaada taikina voideltuun ja korppujauhoilla leivitettyyn kakkuvuokaan. (Minulla taikinaa riitti kahteen 1 litran kokoiseen pitkulaiseen vuokaan.)
  • paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti, kunnes kakkuun painettuun tikkuun ei tartu taikinaa
  • kakku säilyy mehevänä jääkaapissa folioon käärittynä ja sopii hyvin pakastettavaksi


Miso-munakoisoa ja friteerattua tofua

sunnuntai 15. joulukuuta 2013


Nyt osui ja upposi simppeli aasialaisruoka meikäläiseen. Tein eilen munakoisoa misokastikkeella ja tofua sitruuna-soijakastikkeella. Tällaisia pikkuruokia voisin syödä useammin!

Miso-munakoisoa 2 henkilölle
1 munakoiso paloiteltuna
3 rkl seesamiöljyä

Kastike:
2 rkl miriniä
2 rkl soijaa
1 rkl misotahnaa
4 kevätsipulinvartta paloiteltuna
paahdettuja seesaminsiemeniä
  • kuumenna paistinpannu tai wokpannu ja lisää seesamiöljy
  • kun öljy on kuumaa, paistaa munakoisopaloja noin 10 minuuttia
  • sekoita sillä välin kastike ja kun munakoisot alkavat olla valmiita, kaada kastike ja kevätsipulit joukkoon
  • ripottele päälle vielä seesaminsiemeniä ja tarjoile välittömästi

Friteerattua tofua 2 henkilölle
1 pkt tofua
4 rkl gluteenittomia jauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja
1 tl kiinalaista viismaustetta
suolaa, mustapippuria
öljyä friteeraukseen
1 punainen chili renkaiksi leikattuna
2 kevätsipulinvartta leikattuna
tuoretta korianteri koristeeksi ja mausteeksi

  • kaada jauhot lautaselle ja mausta ne viismausteella, suolalla ja pippurilla
  • leikkaa tofu suupalan kokoisiksi ja kuivaa niitä hieman
  • jauhota tofupalat kauttaaltaan
  • lämmitä öjy korkeareunaisessa paistinpannussa. Rasva on sopivaa, kun sen lämpö on 180 astetta. Lämmön voit myös testata heittämällä öljyyn korianterilehden. Jos alkaa paistua saman tien ja käpristyy, voit ruveta paistamaan tofuja.
  • paista tofuja noin 3-4 minuuttia ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan
  • friteeraa seuraavaksi chilirenkaat ja kevätsipulit. Kun ne alkavat saada hieman väriä, nosta pois ja valuta vielä talouspaperin päällä ylimääräinen öljy pois.
  • nosta tofut, chilit ja kevätsipulit lautaselle ja ripottele korianteria päälle
  • tarjoile tofut alla olevan kastikkeen kera

Kastike:
4 rkl sitruunanmehua
3 rkl miriniä
2 rkl soijakastiketta
  • sekoita ainekset keskenään ja tarjoile friteerattuja tofupaloja kastikkeeseeen

Kirja-arvonnan voittaja on selvillä

Saran Mieliruokaa-kirja on arvottu ja kirja lähtee Marylle. Paljon onnea ja kiitos kaikille osallistujille!

 

Gluteenittomat taateli- ja viikunaherkut

keskiviikko 11. joulukuuta 2013


Taatelipaloja ja -palloja, kuivattuja karpaloita & kaneli-manteleita. 

Gluteenittoman jakson jälkeen minulle ei ole maistunut sokeri eikä vehnäjauhot. Päinvastoin. No, miehelle se on maistunut minunkin edestä. Blogia seuraavat ja minut tuntevat tietävät myös sen, että minulta puuttuu suklaageeni. En vain jostain syystä pidä suklaasta. Toki syön sitä toisinaan, mutta kymmenen erilaista suklaapalaa lienee maksimimäärä, mitä vuoden aikana saatan maistaa. Käytän suklaata leipomiseen, mutta valmista tuotosta harvoin itse syön yhtä palaa enempää.

Suklaan sijaan olen ihastunut pähkinöitä sisältäviin herkkuihin. Aiemmin olen tehnyt näitä kaakaopalloja, mutta tällä kertaa tein samankaltaisia herkkuja entistä helpommalla ohjeella. Alun perin tein taikinasta litteän levyn, josta tarkoitukseni oli leikellä pieniä neliöitä. Sattui tietysti niin, että olin tehnyt liian ohuen levyn eikä seos oikein pysynyt kasassa. Näin ollen pyörittelin osasta taikinasta palloja. Koostumuksesta saa toki paremman, jos taikinaan lisää lorauksen öljyä tai hunajaa.

Älä anna ulkonäön pettää, nämä ruskeat palluroiset ovat erittäin maukkaita ja niissä on sopivasti joulun makua. Nämä pienet herkut sopivat hyvin myös maito- ja muna-allergikoille. Seuraavaksi täytynee kuitenkin pyöräyttää perinteinen taatelikakku joulun pyhiksi. Vehnäjauhoista viis. Taattu mummokakku on aina ollut suosikkini!

Taateliherkut

300 g saksanpähkinöitä
300 g kuivattuja taateleita
1 sitruunan kuori raastettuna
ripaus suolaa
(hunajaa)
kanelia tai tomusokeria pinnalle

  • hienonna taatelit veitsellä tai tehosekoittimesa
  • pienennä myös pähkinät rouheeksi ja sekoita taateleiden kanssa
  • sekoita joukkoon sitruunankuori ja suola
  • pyöritä taikinasta palloja tai painele se noin sentin paksuiseksi levyksi
  • anna levyn tekeytyä kylmässä seuraavaan päivään
  • ripottele päälle kaakaota. Jos kaipaat lisää makeutta, ripottele taateliherkkujen päälle tomusokeria. 

Vielä yksinkertaisemmat pikkuherkut saat glögin kanssa tarjottavaksi kuivatuista viikunoista tai taateleista ja manteleista. Työnnä taatelin kiven paikalle manteli ja siivilöi pinnalle halutessasi tomusokeria. Alla olevissa kuvissa olen käyttänyt puolikkaita viikunoita. 





Jouluarvonta

tiistai 10. joulukuuta 2013

 
 
Reseptien sijaan laitankin nyt arvonnan pystyyn! Sain BoDilta (Books on Demand) Sara Karlssonin Mieliruokaa -kirjan itselleni sekä yhden kappaleen arvottavaksi. Kyseessä on suositun lifestyle-bloggarin kirja omista suosikkiresepteistä sisältäen niin aamiaisia, salaatteja, lämpimiä ruokia kuin jälkiruokiakin. Saran blogiin voit pujahtaa täällä, jos se ei ole sinulle vielä tuttu.

Sara kertoo itse alkukirjoituksessa, että tämä kirja on omistettu ennen kaikkea ihmisille, jotka eivät ole niin omistautuneita ruoanlaitolle. Hän itsekin rakastaa ruokaa, muttei vietä aikaansa niin paljon keittiössä kuin muut ruoanrakastajat.
Kirjaa selattuani suosittelisin tätä erityisesti henkilöille, jotka haluavat tehdä keittiössään jotain normaalista poikkeavaa, terveellistä ja yksinkertaista. Henkilöille, jotka eivät vielä ole kokkauksessa kovin suuria taitureita, mutta joilta löytyy palava halu oppia ja kokeilla uutta.

Osallistu arvontaan jättämällä itsestäsi merkki kommenttiosioon. Olisi kiva myös kuulla toiveitasi postausaiheista. Jos kommentoit anonyyminä, keksithän itsellesi jonkin nimimerkin. Halutessasi voit jättää kommentiisi myös sähköpostiosoitteen, jotta saan sinut nopeammin kiinni.
Arvonta päättyy sunnuntaina 15.12. klo 18.00, voittaja julkistetaan heti sunnuntai-iltana. Onnea arvontaan!

 

Edit: Arvonta on päättynyt ja olen ottanut yhteyttä voittajaan. Kiitos kaikille osallistujille!

Lämmin papu-pinaattisalaatti



Mietitkö vieläkin, mitä söisit illalla? Päästä itsesi helpolla ja valmista tämä maukas salaatti. Aineksia voit varioida oman makusi mukaan, mutta pääosassa ovat pavut, pinaatti ja harissa. Pinaatin tilalla voit käyttää esim. romainesalaattia tai kiinankaalia.  Salaatin voi lisätä joukkoon myös vasta lautasella. Pinaatti ei todellakaan ole tämän sesongin tuote, mutta vihreän tarve on toisinaan valtaisa. Harissa on tunisialainen tulinen chilitahna, jota löydät hyvin varustelluista kaupoista sekä etnisistä putiikeista.

Lämmin papu-pinaattisalaatti  4 annosta

2 tlk isoja valkoisia papuja
1 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 kourallista tuoretta pinaattia tai salaattia
2 tl harissaa
2 tomaattia paloiteltuna
1 dl oliiveja
suolaa, mustapippuria
(ripaus sokeria tarpeen mukaan)

  • huuhdo pavut kylmän veden alla ja valuta vesi pois
  • kuullota sipuleita öljyssä paistinpannulla, kunnes ne ovat pehmenneet
  • lusikoi harissa joukkoon
  • nosta seuraavaksi pinaatit pannulle ja kääntele niitä hetken aikaa
  • lisää tomaatit, pavut ja oliivit ja mausta seos
  • paista aineksia vain sen verran, että pavut ehtivät lämmetä
  • syö salaatti sellaisenaan tai pyöräytä oheen pitaleipiä

Gluteenittomat blinit vohveliraudalla

keskiviikko 4. joulukuuta 2013



Gluteeniton ruokavalio on jo päättynyt ja vajaat kolme viikkoa ehti paljastamaan jotain. Nimittäin sen, että gluteenittomat erikoisjauhot, valmiit leivät, näkkärit ja keksit ovat kalliita (ei ollut mikään yllätys) ja, että pystyn vielä kärsimään romahdusmaisista verensokerin putoamisista. Ups. Olen jo monta vuotta osannut syödä niin, ettei itkupotkuraivareita nälän vuoksi tule, mutta nyt pääsin muistelemaan fiilistä ihan kunnolla. Kotona gluteenittoman ruoan kanssa pärjäsin hyvin, mutta muualla homma oli hieman eri. Pahinta oli yliopistolla, sillä kahvilasta ei noin vain gluteenitonta välipalaa löytynytkään. Yritin parhaani mukaan pakata kassiin hedelmiä ja itsetehtyä leipää mukaan, jotta selvisin jotenkin kotiin asti. Mutta harjoittelua se vaati ja tulee vaatimaan jatkossakin. Ihan mitä vaan gluteenitonta en suostu ostamaan kahvilasta enkä kaupasta.

Gluteeniton ruokavalio teki selvästi kuitenkin hyvää, sillä olo tuntui huomattavasti virkeämmältä ja keveämmältä. Vehnää ja ruista syödessä kroppa menee tukkoon, vaikkei söisikään niitä kovin usein ja vain hieman kerrallaan. Pähkinöitä söin yhtä paljon kuin aiemminkin, mutta siementen käyttö lisääntyi oleellisesti. Varmaa on se, että aion jatkossakin syödä gluteenitonta kauraa ja itsetehtyjä leipiä. Totaalikieltoon gluteenittoman suhteen en halua, sillä toisinaan tuore, lämmin leipä voin kanssa on yksi parhaimpia makunautintoja.

Blinit ovat yksi niistä monista herkuista, joita gluteenitonta ruokavaliota noudattava pystyy myös syömään, kunhan vain korvaa vehnäjauhot täysin tattarilla. Blinien paistaminen vohveliraudalla ei ollut oma idea. Kivistössä-blogi valmisti blinejä pari viikkoa sitten vohveliraudalla ja minäkin halusin sitä kokeilla. Hyviähän niistä syntyi, vaikka voita tulikin käytettyä huomattavasti vähemmän. Blinit olivat näin ollen kevyempiä, raikkaampia ja rapsakampia. Toinen versio blinitaikinasta löytyy täältä.

Blinit (neljälle henkilölle)

10 g hiivaa
2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
2,5 dl tattarijauhoja
vajaa 1 dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
1 maustemitta suolaa
1 munanvalkuainen
hieman voita

  • murenna hiiva maitoon
  • lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola
  • vatkaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia. Taikinan voi tehdä myös edellisenä päivänä tähän asti valmiiksi. 
  • vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita se varovasti taikinaan
  • paista blinit pienessä määrässä voita blinipannulla tai vaihtoehtoisesti vohveliraudalla
Blinin lisukkeeksi sopii punasipuli, mäti, suolakurkku, paahdettu punajuuri, paistettu sieni, kylmäsavu- ja graavilohi, graavisiika, tilli, ruohosipuli, anjovis, paistettu pekoni, smetana, kermaviili jne. 

Kuohuvaista itsenäisyyspäiväää!


Kööpenhaminan reissulta - rafloja

maanantai 2. joulukuuta 2013


On kulunut jo melkein kaksi kuukautta Kööpenhaminan reissusta. Samaan aikaan voisin vannoa juuri olleemme matkoilla, kun taas toisaalta siitähän on jo oikeasti kauan.
Lomareissun omituisinta antia oli se, että minä valitsin ja varasin ravintolat, joissa söimme. Yleensä mies valitsee ravintolat ja minä hoidan visiitit museoihin ja muihin kohteisiin. Tein valinnat kohtuullisen nopeasti, jotta sain varattua pöydät valmiiksi. Kööpenhamina on tällä hetkellä sellainen ruoan mekka, että valinnanvaraa on vaikka kuinka, mutta samaan aikaan ilman pöytävarauksia ei pääse ravintolan kynnystä pidemmälle.



Nose2Tail oli ensimmäinen ravintola, jossa kävimme Kööpenhaminassa. Ravintolassa oli lämmin ja kotoisa tunnelma, mutta samaan aikaan sopivan rouhea ja rustiikkinen. Juuri sopiva makuuni. Tarjoilijoilla oli upeat nahkaessut päällään ja ravintolassa oli kaikenikäistä väkeä, pariskuntia ja isompia seurueita.

Vaikka ravintolan nimi viittaakin siihen, että eläimestä käytetään kaikki ”nenästä häntään”, sieltä saa muutakin kuin lihaa. Söimme alkuun lankulta tarjottavan yhteisen alkupalakokoelman (ankan maksaa ja rintaa, possun päätä, naudan maksaa, sinihomejuustoa, paria kalatahnaa jne.), mutta valitsin pääruoaksi kalaa maa-artisokalla, kyssäkaalilla, fenkolilla ja muusilla. Vinkiksi sanottakoon, että annokset ovat jäätävän suuret, joten alkuruoka kannattaa pitää minimissään. Mitä me emme siis tehneet.



Nose2Tail
Flæsketorvet 13 A (Kødbyen), Kööpenhamina
(ravintolaa sijaitsee limittäin vastapäätä Kodbyens Fiskebaria, jossa myös ruokailimme)




Toisen päivän lounaspaikaksi valikoitui Relæn (sijaitsee samalla kadulla) pikkuveljeksi tituleerattu, mutta huomattavasti rennompi Manfreds & Vin. Ravintola sijaitsee kauempana keskustasta ja sinne pääsee helpohkosti bussilla. Olimme kuitenkin ennen lounasta aivan toisaalla museossa, joten kiireessä tuli sitten eksyttyä ja loppupeleissä matkasimme paikalle taksilla. Kannatti kiirehtiä, sillä saimme syödä aivan uusia ruokia, vaikkakin tutuista raaka-aineista. Viiden ruokalajin lounasmenu piti sisällään mm. porkkana-kurpitsakeittoa inkiväärillä ja sipulilla (taivaallista!), paikan suosikkiannoksen eli tartaria piparjuurella, paahdettua kesäkurpitsaa, rucolaa ja friteerattua keltuaista, naudan sisäfileetä, savustettua lehtikaalia ja saksanpähkinämajoneesia.





Ravintolavisiitille kannattaa varata ekstatunti tai kaksi, sillä samalla kadulla sijaitsee lukuisia, pieniä sisustus- ja vaateputiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Jægersborggadenista voit lukea lisää täältä.

Manfreds & Vin
Jægersborggade 40, Kööpenhamina





Netin hehkutetuin paikka oli Kødbyens Fiskebar, mutta mitään erikoista vaikutusta se ei kyllä minuun tehnyt. Ruoka oli hyvää, muttei erinomaista. Söin alkuun kampelaa ja katkiksia kapris-perunasalaatilla, väliruoaksi fish&chipsit ja pääruoaksi kummeliturskaa. Tässä paikassa ei kerta kaikkiaan voinut olla syömättä kalaa ja olin jo etukäteen ilakoinut Kööpenhaminan merenantimista. Kalasta ja äyräisistä kannattaakin nauttia yllin kyllin!

Fiskebarinkin ravintolamiljöö oli tehdasmaisen rouhea, mutta todella rennon oloinen. Jos liikuskelet Kødbyenin teurastamon alueella, syömään kannattaa toki poiketa, mutta oman reissuni suosikiksi se ei noussut.

Kødbyens Fiskebar
Flæsketorvet 100, Kööpenhamina





Tanskalaisilla voileiville on varattu paikka sekä sydämessäni että vatsassani. Olen työskennellyt vuosia sitten tanskalaisessa voileipäbaarissa Tampereella, mutta vasta nyt pääsin maistamaan aitoja, tanskalaisia voileipiä. Ja jestas, että ne oli hyviä! Ensimmäisen puraisun otin Louisianan taidemuseolla.
Toisen kerran pääsin leivistä nauttimaan kovasti suositellusta Aamannssista. Jo yksi leipä olisi riittänyt tyydyttämään lounastarpeen, mutta pakkohan se oli paria lajiketta maistaa. Poimin listalta eteeni peruna-pekoni-saksanpähkinäleivän & kana-varsiselleri-omenaleivän. Leivät olivat huomattavasti paksumpia ja paremmannäköisiä kuin omat tekeleeni, mutta maut olivat pitkälti samankaltaiset. Tavallisen tanskalaisen voileipiä en ole päässyt maistamaan, mutta ainakin nämä pari versiota osoittivat sen, että olen ollut ihan oikealla suunnalla leipieni kanssa. Asteen verran hienosäätöä mukaan, niin ulkonäkökin kohenee siinä sivussa.  Jos haluat tehdä tanskalaisia voileipiä, inspiraatiota voit hakea täältä.

Aamanns
Øster Farimagsgade 12, Kööpenhamina





Reissun viimeinen ruokapaikka Pluto osoittautui helmeksi! Rafla oli ääriään myöten täynnä paikallisia ja pienestä puheensorinasta ei voinut puhuakaan. Kyllä tässä ravintolassa ihan ”diskottiin”, sillä kaikkien puheesta muodostui musiikin kaltainen taustaääni. Nähdessämme millaisia annoksia viereisiin pöytiin viestiin, mopo lähti saman tien käsistä. Valitsimme 12 annoksen menut. Huh. Söimme rilletteä riisipallossa, pateeta, salamia, chorizoa, taskurapua, iberico-kinkkua, merikrottia, ruijanpallasta, miniburgerit, possumakkaraa, ankanrintaa, lehtikaalia, keltajuurta, vadelmasorbettia, mantelikakkua ja espressot. Kyllä, tämä oli liikaa parin päivän ruokahekuman jälkeen, mutta ei voinut mitään. Pluto oli ehdottomasti paras rafla tällä visiitillä.

Pluto
Borgergade 16, Kööpenhamina

Reissu oli siis alusta loppuun melkoista ilotulitusta, mutta myönnän jo odottavani seuraavaa kertaa Kööpenhaminassa. Upea kaupunki, upeaa ruokaa, mahtavia ravintolamiljöitä ja rentoa menoa. Yhteenkään sisustuskauppaankaan en ehtinyt, vaikka olin niin etukäteen uumoillut. Jos olet käynyt Kööpenhaminassa, ilmianna ihmeessä omat suosikkikohteesi!
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.