Muna on mukava juttu - keitetyt kananmunat

tiistai 29. lokakuuta 2013

Jep. Kirjoitan keitetyistä munista. Ai, pidätte mua aivan idioottina, kaikkihan nyt munat osaa keittää. Mutta kun ei osaa! Jos olette lapsena tai ylipäänsä joskus syöneet niin kypsäksi syötyä kananmunaa, että se on muuttunut sisukseltaan jo sinertäväksi, tiedätte sen takertuvan myös joka puolelle suutanne. Eikä nielaiseminenkaan ole ollut kovin helppoa. Ja koska pidän munasta niin kovin, se mielestäni ansaitsee noston myös keitetyssä muodossa.


Tähän salaattiin keitin varta vasten kahdenlaisia kananmunia: kolmen minuutin ja kuuden minuutin munia. Meidän perheessä nämä vähemmän kypsennetyt ovat suuremmassa suosiossa, mutta kuuden minuutin munallekin on toisinaan tilausta esim. munavoissa. En yleensä kirjoita reseptiin erikseen, että luomumunaa tai luomusitruunaa, mutta munan suhteen sen tulee olla luomua. Kananmunan maku on aivan toinen kuin tavallisen munan ja keltuaisen väri on todellakin keltainen. Luomumunia suosimalla tuet myös kanojen hyvinvointia. Pienen tuottajan munat ylipäänsäkin on pop!

Keitetyt kananmunat


  • nosta kananmunat huoneenlämpöön pari tuntia ennen käyttöä, jotta kuori ei keitettäessä halkeile. Mutta tiedäthän, että kananmunat säilyvät huoneenlämmössä, joten niitä ei tarvitse nostaa jääkappiin. 
  • laita munat kattilaan ja peitä kylmällä vedellä
  • kuumenna kohtalaisella lämmöllä ja kun vesi alkaa kiehua, anna munien kypsyä 3 minuuttia. Muista laittaa munakello soimaan tai ajasta aika puhelimeesi, sillä unohdat munat kattilaan erittäin todennäköisesti tehdessäsi jotain muuta tärkeämpää.
  • kun vesi alkaa kiehua, vähennä lämpöä, jotta vesi kiehuu tasaisen lempeästi
  • nosta munat kattilasta jääkylmään veteen ja anna jäähtyä kymmenisen minuuttia. Monen mielestä kylmään veteen laittaminen auttaa kuorta irtoamaan paremmin, mutta itse laitan ne kylmään ennen kaikkea sen takia, ettei muna jatka enää kypsymistä. 
  • jos pidät erittäin löysistä munista, keitä niitä vain 30 sekuntia tai 60 minuuttia. Ei kun sekuntia. 
Puolikovat munat ovat oivia juuri salaattiin, sillä hieman valuva keltuainen kostuttaa salaattia etkä tarvitse välttämättä erillistä salaatinkastiketta. Yhtä hyvin ne maistuvat aamiaispöydässä suolan kera. Vain hieman keitetyt munat ovat myös loistavia dippailtavaksi kasvistikuilla (porkkana-, kurkku- tai varsiselleritikut, keväisin tuore parsa) tai paahdetuilla leivillä, grissineillä ja juustopalasilla. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.