Tour de Finland 2012 alkaa

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Kesäloman ensimmäiset kolme viikkoa ovat takana ja aika lailla totuttuun tyyliin loma kului. Ensimmäinen viikko laiskottelua ja Suomi-kohteita, toinen viikko puutarhassa ahertamista ja kolmas viikko silkkaa laiskottelemista. No, pari kukkapenkkiä tuli perustettua, mutta niitä ei lasketa. Nyt harmittaa, etten pitänyt kaikkia lomapäiviä yhteen putkeen, mutta syksymmällä olen varmasti onnellinen siitä, että lomapäiviä jäi sinnekin. Ja olihan keväänkin Rooman reissu vertaansa vaille! Eli jos vain on mahdollista, rytmitän lomani jatkossakin pitkin vuotta. 

Aloitimme lomareissun tällä kertaa vanhempien mökiltä Sukevalta ja vietimme siellä pitkän juhannuksen. Juuri mitään emme tehneet ja isäni ihmettelikin, miksi me nuoret emme viettäneet juhannusta railakkaasti jossain muualla. No, ikää on sen verran, ettei festarit innosta yhtään, joten meno ei poikennut juuri mitenkään omalla mökillä hengaamisesta. Töistä ei ihan noin vain vaihdeta lomavaihteelle. Eikä sillä, enempää en olisi kyllä jaksanutkaan ja näin ollen emme autoilleet kenenkään kaverin tai sukulaisenkaan luokse. 

Kainuun biisoni
Mökiltä ajelimme ihastelemaan biisoneita, mutta ostokset jäivät ostamatta, sillä tilan isännän varasto oli aivan tyhjänä. Mutta äärimmäisen suloisia eläimet olivat jylhästä koostaan huolimatta. Jos ajelet Kainuun suuntaan, soita tänne (Kainuun biisoni) ja mene ihailemaan komeita otuksia. 

Talvivaaran kaivos
Samalla reissulla pyörähdimme myös Talvivaaran kaivoksella, mutta siellä mitään ihailtavaa ei todellakaan ollut. Miten voikin kauniit maisemat ja Suomi-fiilis muuttua näin hirveiksi? Ymmärrän, että yritys työllistää paikallisia runsain määrin, mutta luonto saastuu toiminnassa väistämättä eikä sitä pysty pelastamaan enää kukaan. En jatka itkuvirttä tämän enempää, loppua ei tulisi...


Olinpa sitten ulkomailla tai kotimaassa, käyn aina tsekkaamassa paikalliset kauppahallit. Iisalmen kauppahalli on pieni, mutta fiilistä on sitäkin enemmän. Rakennuksessa sijaitsee mm. kaupungin matkailuneuvonta, Väisäsen kotiliha ja Kiiskisen vaatekauppa. Olen asunut Iisalmessa 11 vuotta, mutta sieltä pois muuttamisen jälkeen kaupunki on muuttunut kovasti. Moni paikallinen ei välttämättä ole samaa mieltä, mutta muutaman kerran kerran vuodessa siellä käyvänä, muutokset näkyvät oitis. Jos eksyt tähän savolaiseen kaupunkiin, vieraile toki muuallakin kuin torilla

Iisalmen kauppahalli

Mökillä ollessamme pääsimme myös kokemaan katiskat. Maalla asuvat voivat taas nauraa partaansa, mutta kaupungissa kalaan harvemmin pääsee, koska en itse kalasta. Haukia sieltä kovasti odottelin tulevaksi ja niitä tuli juuri sopivasti haukipulliin. Mitään en itse saaliin eteen tehnyt, mutta hyvät pyörykät sain paistettua. Ohje luvassa hieman myöhemmin. 
Savo-Kainuusta matka jatkui Kolille, jossa vain pysähdyimme maisemahissin verran. Kauniit maisemat ja rauhallinen fiilis. Mikäs olisi ollessa, jos koko kesä olisi aikaa lomailla? Suomea on tullut reissattua ristiin rastiin koko elämän ajan ja edelleen jaksan ihmetellä, miksi niin moni meistä suomalaisista viettää kaikki päivät omalla asuinpaikkakunnallaan. Tylsäksi käy ennen kuin loppuu kokonaan.

Alaspäin jatkettiin, kohti Joensuuta.

1 kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.