Herkkuja tuleviin kesäjuhliin

keskiviikko 30. toukokuuta 2012


Tulevan viikonlopun valmistujaisiin aurinkoisen sitruunajuoman valmistaminen on jo hieman myöhäistä, mutta tuleehan niitä juhlan aiheita myöhemminkin kesällä! Suosittelen kokeilemaan tätä Jamie Oliverin ohjetta ja kunhan itsekin tolpilleni pääsen, laitan siirapin tulille. Sitruunajuoma on loistava vaihtoehto myös siksi, että siirappiin voi lisätä joko vichyä tai kuohuviiiniä. Edellisen kerran olen tehnyt juomaa kaksi vuotta sitten ja jo muutaman päivän jälkeen testaillut siirapin toimivuutta. On se ollut hyvää jo tuolloinkin!

Sitruunajuomaan tarvitset: 

6 appelsiinia
6 sitruunaa
6 mandariinia tai klementiiniä
4 ½-5 dl sokeria
2 vaniljatankoa siemenineen 
4 laakerinlehteä
3 dl vettä
  • veistä esimerkiksi kuorimaveitsellä kahdesta appelsiinista ja kahdesta sitruunasta kuoret juomaa varten. Siirrä kuoret kattilaan. Puserra kaikista hedelmistä mehut talteen ja lisää kattilaan.
  • halkaise vaniljatangot, ota veitsellä siemenet irti ja laita sekä siemenet että tangot kattilaan mehun joukkoon
  • lisää laakerinlehdet ja sokeri. Kiehauta seos, jotta sokeri sulaa. Siirrä kattila syrjään puoleksi tunniksi ja pullota liemi.
  • sitruunasiirappi on valmis noin kahden viikon kuluttua. Laita siirappia lasiin noin kolmannes ja täyttä lasi joko vichyllä tai kuohuoviinillä. 

Munkit sen sijaan valmistuvat nopeasti ja ne maistuvat varmasti niin lapsille kuin mummoillekin. Eivätkä nämä munkit maistu lainkaan vapulle. Tai ainakaan sellaisille perinteisille huoltamomunkeille. Leivoin munkit vappuna tällaisiksi pieneksi ja pyöreiksi, jotta niitä jaksaa syödä enemmän. Munkkien maun juju oli siinä, että paistoin ne rypsiöljyssä ja pyörittelin sen jälkeen vanilja-sokeriseoksessa. 

Munkkiohjeen löydät helpoiten vehnäjauhopussin kyljestä, mutta itse ehdin tyhjentää jauhot lasipurkkiin niin nopeasti, ettei ohjeista ole itselle iloa. Ja itse asiassa luomujauhopusseissa taitaa harvemmin lukea mitään ohjeita. Sanon usein, ettei saa olettaa mitään, mutta nyt menen sieltä mistä aita on matalin. Oletan teidän osaavan leipoa pullataikinan ilman, että naputtelen yksityiskohtaista tarinaa leipomisen vaiheista. 

Munkkeihin tarvitset:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
12-14 dl vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita

1-2 l rypsiöljyä paistamiseen
2 dl sokeria ja 1-2 vaniljatankoa sokeroimiseen

  • kohota pullataikinaa liinan alla ainakin puoli tuntia ennen kuin leivot ne palloiksi. Anna myös munkkipallojen kohota toiset puoli tuntia. 
  • tee tällä välin vaniljasokeri vaniljatangoista. Voit käyttää joko käytettyjä vaniljatankoja (sellaisia, joiden sisästä olet jo käyttänyt siemenet pois ja ottanut tangot talteen myöhempää käyttöä varten) Pilko tangot vain tehosekoittimeen ja jauha ne hienoksi. Lisää sokeri joukkoon ja pyöräytä ainekset sekaisin. Yhtä lailla munkit voisi maustaa kaneli-sokeriseoksellakin.
  • kuumenna rypsiöljy kattilassa liedellä keskilämmöllä ja pidä kansi lähellä rasvapalon varalta. Kannen sulkeminen tukahduttaa tulen
  • kun rasvan pinta helmeilee, kokeile rasvan lämpötilaa pienellä taikinanpalalla tai mittaa rasvan lämpötila paistomittarilla. Munkkien paistamiseen riittää 180 astetta
  • nosta munkit reikäkauhalla öljyyn ja kypsennä 2 minuuttia molemmin puolin tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita
  • nosta kypsät munkit reikäkaupalla talouspaperille
  • pyörittele kuumat munkit vaniljasokerissa

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.