Herukoiden lumoissa

maanantai 9. elokuuta 2010

Poimimme miehen kanssa mustaviinimarjoja jo edellisellä mökkireissullamme, mutta viime viikonloppuna otimme talteen valkoiset ja punaisetkin versiot. Karviaisista puhumattakaan. Kesän ensimmäiset mustaherukat menevät suuhun suoraan pensaasta, mutta sitten onkin jo saatava mustaherukkarahkaa. Taivaallista.
Kokeiluun pääsi myös mustaherukanlehdistä tehty kiisseli ja mustaherukkalikööri. Olemme aiemmin tehneet likööriä lakoista ja siitä tuli niin hyvää, että se maistui jopa isälleni & veljellenikin! Miehet eivät ole kovin innokkaita makeiden juomien perään. Kuulema. Päätimme laajentaa kokeilua muihinkin marjoihin ja laitoimme tulille mustaherukka- ja karviaisliköörit. Myöhemmin syksyllä maistellaan sitten lopputuotosta.
Marjalikööriin tarvitset:
1 pullon (0.75 l) kirkasta viinaa
1-2 l marjoja (lakkoja, mustaherukoita, vadelmia, mustikoita, puolukoita)
sokeria tai sokerilientä oman maun mukaan

"Liköörin" tekemisessä ei voi epäonnistua, jos vain on aikaa. Kaada marjat isoon kannelliseen astiaan ja lisää viina. Tuoreita marjoja voi halutessaan soseuttaa, jotta niistä irtoa enemmän makua. Nosta astia ikkunanlaudalle tai kellariin tekeytymään kuukaudeksi tai pariksi. Sekoittele välillä. Maista likööriä ja siivilöi useaan otteeseen. Mausta sokeriliemellä ja tarjoile kylmänä.
Sokeria voi lisätä jo heti alkuvaiheessa, mutta koska emme pidä liian makeasta, olemme katsoneet viisaimmaksi maistella sen viime metreillä sopivaksi sokeriliemellä. Sokeriliemeen tarvitset saman verran vettä ja sokeria ja hetken kiehautuksen.
Vinkkejä ja ohjeita liköörin tekemiseen löydät mm. täältä.

Uusin kokeilu olikin sitten mustaherukanlehdistä keitetty kiisseli, jonka maku oli suorastaan hienostunut. Aion testata sitä vielä myöhemminkin, mutta tuplaan alkuperäisen ohjeen lehtien määrän ja tarjoilen sen mustaherukkahillon kanssa. Kuva jäi ottamatta, mutta palataan siihen myöhemmin.

Mustaherukanlehtikiisseli

2-4 kourallista mustaherukanlehtiä
1 l vettä
sitruunan tai limen kuorta
sitruunan tai limen mehua
sokeria oman maun mukaan
5 rkl perunajauhoja
kermavaahtoa tai mustaherukkahilloa tarjoiluun

Laita mustaherukanlehdet kattilaan ja raasta sitruunankuorta päälle. Lisää vesi ja anna kiehua 15-30 minuuttia. Siivilöi ja mausta liemi sokerilla ja tarvittaessa sitruunanmehulla.
Lisää perunajauhot kahvikupilliseen kylmää vettä ja kaada liemen joukkoon ohuena nauhana varovasti sekoittaen. Kaada kiisseli kylmällä vedellä huuhdeltuihin annoskulhoihin ja anna jäähtyä. Lisää pinnalle kermavaahtoa tai hilloa.

2 kommenttia

  1. mitä viinaa te käytitte? mä tein viime syksnä likööriä joka kyllä epäonnistui pahasti ja mä epäilen että syynä oli materiaalina ollut kirkas viina. En muista enää merkkiä, mutta teoriani oli että siinä oli liikaa prosentteja koska tulos oli ihan maalinpoistoaineen oloista sokeroinnista huolimatta.

    Ja kysehän on siis kolmen vartin pullosta?

    VastaaPoista
  2. Kaikki kotimaiset on kolmen vartin pullot on testattu, joten merkillä ei pitäisi olla väliä.

    Uutta yritystä kehiin ja aikaa takataskuun!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.