Jättikatkarapuja neljällä tapaa

torstai 12. elokuuta 2010




Erilaiset trooppiset katkaravut (scampit, tiikeriravut, jättikatkaravut) ovat kyllä suurta herkkua. Valitettavasti ne ovat myös ylikalastettuja eikä niiden syöminen näin ollen ole aivan ongelmatonta. Olen kirjoittanut tämän bloggauksen reseptit vuonna 2010 ja vielä tuolloin trooppisten katkarapujen tuonti tai syönti ei ollut niin tapetilla. Näin ollen minäkin herkuttelin niillä aika ajoin enkä juurikaan miettinyt rapujen alkuperää tai pyyntitapaa. Tilanne on kuitenkin muuttunut ja toivoisin, että sinäkin käytät harkintaa miettiessäsi jättikatkarapujen ostamista. Mikäli siis haluat syödä jättikatkarapuja, osta kaupasta MSC- tai ASC -merkittyjä katkarapuja. Voit lukea aiheesta lisää WWF:n kalaoppaasta.


Jättikatkarapuja linssisalaatin kera

12 kuorellista jättikatkarapua
oliiviöljyä

Mausteseos Ras el Hanout
1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl kuminansiemeniä
1 rkl kurkumaa
1 tl chilijauhetta
1 tl jauhettua inkivääriä

Linssisalaatti

100 g huuhdeltuja puy-linssejä
2 sitruunan mehu
2 tomaattia pieninä lohkoina
1 punasipuli pieneksi hienonnettuna
mustia oliiveja viipaloituina (oman maun mukaan)
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna

Paahda korianterin ja kuminan siemenet pannulla ja hienonna ne morttelissa. Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään.
Keitä linssit kypsiksi, valuta ja kaada pannulle. Lisää öljy ja sitruunanmehu ja mausta. Laita syrjään hetkeksi.
Kuivaa jättikatkaravut ja kierittele ne kauttaaltaan mausteseoksessa. Voit lisätä rapuihin halutessasi suolaa ja pippuria. Sivele tai suihkuta ravut öljyllä ja grillaa pari minuuttia molemmin puolin.
Rapujen kypsyessä lämmitä linssit ja lisää tomaatit, oliivit, sipulit ja yrtit joukkoon. Annostele linssisalaattia lautaselle ja nosta jättikatkaravut päälle. Pirskottele oliiviöljyä päälle. 




Tuliset jättikatkaravut lime-chilimarinadilla ja mintturaita

12 kuorellista jättikatkarapua
1 limen mehu sekä kuori raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 punainen chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
½ tl paprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria

Mintturaita

kourallinen mintunlehtiä
kourallinen korianterinlehtiä
2 tuoretta punaista chiliä siemenet poistettuna

½ tl suolaa
2 tl sokeria
2 rkl sitruunanmehua
2-4 dl maustamatonta jogurttia

Revi yrttien lehdet tehosekoittimeen ja lisää muut ainekset. Anna sekoittua hyvin ja lisää jogutti. Kaada kulhooon ja anna maustua ainakin parin tunnin ajan.

Sekoita marinadi ja anna rapujen marinoitu siinä parin tunnin ajan. Grillaa jättikatkarapuja pari minuuttia eli kunnes ne ovat vaaleanpunaisen kypsiä. Tarjoile ravut vihreän salaatin kera, jossa on esimerkiksi krassia, rucolaa, pinaattia tai sikurisalaattia.




Kampasimpukka-katkarapuvartaat korianteri-chilivoin kera neljälle hengelle

Korianteri-chilivoi

125 g huoneenlämpöistä voita
1 sitruunan raastettu kuori
1 punainen chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
kourallinen korianteria lehdet silputtuina
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Lusikoi voi tuorekelmuun ja rullla se pötköksi. Laita voi jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Jos käytät puisia vartaitabambutikkuja, laita ne likoamaan veteen, etteivät ne rupea palamaan grillauksen aikana.


Kampasimpukka-katkarapuvartaat

2-3 rkl oliiviöljyä
kourallinen persiljaa silputtuna
½ sitruunan kuori ja mehu
12 kampasimpukkaa
12 jättikatkarapua kuorittuina
suolaa ja mustapippuria

Sekoita öljy, yrtit ja sitruuna keskenään ja siirrä syrjään. Asettele simpukat ja ravut vuorotellen vartaaseen ja voitele niitä marinadilla. Anna maustua jääkaapissa vähintään puolisen tuntia. Kuumenna grilli tai parilapannu. Mausta vartaat suolalla ja pippurilla. Grillaa vartaita pari minuuttia yli jääneellä marinadilla molemmilta puolilta valellen. Nosta vartaat lautaselle ja leikkaa voista viipaleita päälle. Tarjoile heti.




Savustetut jättikatkaravut

Kuumenna grilli kuumaksi. Tällä välin kuivaa haluamasi määrä jättikatkarapuja ja laita ne savustuspussiin. Nosta pussi grillin päälle ja anna kypsyä 2-5 minuuttia. Kypsymisaika riippuu pitkälti rapujen määrästä. Pirskottele limen tai sitruunanmehua päälle ja nauti.

2 kommenttia

  1. Voi että nämä ovat herkullisen oloisia!

    VastaaPoista
  2. Joo, ja niin yksinkertaisia ja nopeita valmistaa. Kovin hirveästi en vain enää syö katkarapuja, koska olen tainnut katsoa muutaman dokumentin liikaa niiden kasvattamisesta ja roudaamisesta Suomeen. Pyydystysmenetelmät vaurioittavat luontoa ja katkarapujen kasvattaminen tuhoaa kasvillisuutta yms. Mutta herkkuahan nämä ovat!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.