Gdanskin nähtävyydet

sunnuntai 2. helmikuuta 2020




Useista museoista ja kohteista huolimatta Gdanskin parhaat nähtävyydet löytyvät vanhasta kaupungista Glowne Miastolta, lähinnä Dlugalta ja Mariackalta. Sikäli mikäli siis pidät kauniin pastellisista ja koristeellista rakennuksista. Rakennukset pommitettiin toisen sodan aikana maan tasalle, mutta meidän kaikkien onneksi ne päätettiin rakentaa alkuperäiseen asuunsa uudestaan. Kulje siis katuja ristiin rastiin ja poikkea ihastuttaviin kahviloihin, jotka ovat auki puolille öin asti. Kaupunki antaa parastaan ja riittää, kun pidät silmät avoinna ja kiikaroit kaiken kauniin perään.

Vanhana hansakaupunkina myös satama ja Motwala-joen varsi ovat luonnollisestikin keränneet ihmisiä ympärilleen ja ympäristö on näin sisämaassa kasvaneena varsin mielenkiintoinen. Varaudu kuitenkin siihen, että kaupungin kaikki turistit parveilevat juuri täällä joenvarren ja Dlugan alueella.


Toisen maailmansodan museo on Gdanskin vaikuttavimpia museoita ja nähtävyyksiä ankeasta aiheestaan huolimatta. Uusi museo esittelee hyvin seikkaperäisesti sodan historiaa, joten mikäli haluat tänne, varaa aikaa kunnolla. Kaksi tuntia menee kuin varkain etkä ehdi kuin pintapuolisesti raapaista aihetta. Eli varaa enemmän aikaa ja vietä kahvilassa kunnon tauko jaksaaksesi keskittyä näyttelyyn. Ja mikäli ehdit Gdanskin-reissun aikana vain yhteen museoon, toisen maailmansodan museo on oikea valinta. Kovin monesta museosta minulla ei tällä kertaa olekaan kokemusta, sillä en päässyt käymään kansallismuseossa remontin vuoksi ja moneen muuhun en jaksanut jostain syystä lähteä.



Gdanskin kaupungin historiallinen museo on toiminut aikoinaan kaupungintalona ja sijaitsee aivan ytimessä Dlugan varrella Neptunus-lähteen kulmalla. Sisään kannattaa poiketa pelkästään näiden hengästyttävän upeiden kattojen vuoksi. (Itselle tuli näistä heti mieleen Pyhän Markuksen kirjasto "Sale monumentali della Biblioteca Marciana" Venetsiassa, johon pääsee tutustumaan Museo Correrin kautta.) Sisällä on myös kaupungin vanhaan kaupunkiin keskittyvä valokuvanäyttely ennen ja jälkeen toisen maailmansodan ja myös kaupungintalo tuhoutui sodan aikaan. Onneksi osa kattomateriaaleista ja ornamenteista säilyi pommitusten keskellä ja saatiin turvaan ennen kuin venäläiset ehtivät kaupunkiin. Parilla eurolla pääsee hyvin erilaisiin tunnelmiin ja kaupungintalon torniinkin pääsee kesäkautena ihastelemaan näkymiä. Historialliseen museoon kuuluvat myös Uphagen's House, meripihkamuseo ja postimuseo.







Uphagen's House eli kauppiaan talo tarjoaa niin historian havinaa kuin silmän iloakin. 1700-luvulla rakennettu kauppiaan talo on harvinaisuus siinä, että se on yleisölle avoinna. Museoksi rakennus avattiin jo 1911, mutta sille kävi niin kuin monelle muullekin upealle talolle Gdanskissa, se tuhoutui toisen maailmansodan aikaan. Sokkeloinen talo henkii aikansa henkeä huolimatta siitä, että materiaalit ovat uusia. Oikeanlaiseen tunnelmaan on päästy huonekaluilla, jotka ovat pääosin 1700-luvulta.







Gdanskissa riittää myös kirkkoja ihailtavaksi ja Pyhän Marian kirkko on niistä merkittävin. Keskellä vanhaa kaupunkia kirkko toimii myös loistavana maamerkkinä, mikäli suuntavaisto jossain vaiheessa katoaa. Ja vaikkei kirkot niin muuten innostaisikaan, kellotorniin kannattaa hyvällä säällä kiivetä, sillä sieltä aukea upeat näkymät yli Gdanskin. 



Marian kirkon takaa löytyy moderni suihkulähde, Four Quarters Fontain, joka on erityisesti lasten mieleen.


Lue myös:
Gdanskin ravintolasuosikit
Gdanskin tunnelmalliset kahvilat
Syysloma Gdanskissa

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.